Vitamin E

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa kegunaan Vitamin E ?

Vitamin E adalah antioksidan yang wujud secara semula jadi dalam makanan seperti kacang, biji, dan sayur-sayuran berdaun hijau. Vitamin E adalah vitamin larut lemak penting bagi banyak proses dalam badan.

Vitamin E digunakan untuk merawat atau mencegah kekurangan vitamin E. Orang yang mempunyai penyakit tertentu mungkin memerlukan vitamin E tambahan.

Bagaimanakah kegunaan Vitamin E?

Gunakan produk vitamin E seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Vitamin E berfungsi lebih baik jika diambil bersama makanan.

Ukur ubat cecair dengan picagari yang disediakan, atau dengan sudu khas mengukur dos atau cawan ubat. Jika anda tidak mempunyai alat mengukur dos, rujuk ahli farmasi anda untuk mendapatkannya.

Manisan buatan dalam cecair ubat mungkin mengandungi phenylalanine. Jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU), semak label ubat untuk mengelakkan pengambilan ubat yang mengandungi phenylalanine.

Keperluan pemakanan vitamin E yang disyorkan meningkat dengan usia. Ikut arahan doktor anda.

Jika anda bakal menjalani pembedahan atau prosedur perubatan, maklumkan pakar bedah bahawa anda mengambil vitamin E sebelum prosedur tersebut. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk sementara waktu.

Bagaimana saya menyimpan Vitamin E?

Vitamin E lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan vitamin E dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama vitamin E berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam vitamin E ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Vitamin E?

Jika anda mengambil vitamin ini tanpa preskripsi, sila baca dan ikut arahan pada label dengan teliti. Anda juga perlu mengawasi perkara berikut:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat lain. Maklumkan doktor anda juga jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau senarai bahan dengan teliti.

Pediatrik

Tidak ada masalah pada kanak-kanak yang dilaporkan dengan pengambilan jumlah harian yang disyorkan. Anda perlu merujuk dengan doktor jika bayi anda mengambil susu formula tanpa tambahan vitamin. Dalam kes ini, bayi anda perlu mendapatkan vitamin yang diperlukan dengan cara lain. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa bayi pramatang mungkin mempunyai tahap vitamin E yang rendah. Doktor anda boleh mengesyorkan suplemen vitamin E.

Geriatrik

Tidak ada masalah pada orang tua yang dilaporkan dengan pengambilan jumlah harian yang disyorkan.

Adakah selamat untuk mengambil Vitamin E semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada maklumat yang cukup tentang keselamatan penggunaan vitamin E semasa mengandung dan penyusuan. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil vitamin E.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Vitamin E?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami sebarang tindak balas alahan terhadap vitamin E: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti mengambil vitamin E dan hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • sakit kepala, pening, perubahan penglihatan;
 • rasa seperti anda mungkin akan pengsan;
 • lemah luar biasa atau rasa letih;
 • cirit-birit, kekejangan perut; atau
 • mudah lebam atau pendarahan (hidung berdarah, gusi berdarah).

Kesan sampingan vitamin E termasuklah:

 • mual;
 • perasaan letih;
 • sakit kepala; atau
 • rasa bakal pitam

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Vitamin E?

Vitamin E mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Menggunakan pelengkap diet ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda mungkin akan menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Dicumarol

Menggunakan pelengkap diet ini dengan mana-mana ubat yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu, tetapi penggunaan kedua-dua ubat boleh menjadi rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Warfarin

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Vitamin E?

Vitamin E mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Vitamin E?

Vitamin E mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Masalah pendarahan- Vitamin E, apabila diambil dalam dos yang lebih besar daripada 800 unit sehari untuk jangka masa yang lama, boleh membuat keadaan ini lebih teruk

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos Vitamin E yang disyorkan untuk dewasa?

Dos dewasa untuk kekurangan vitamin E kebiasaannya:

Rawatan: 60 hingga 75 unit secara oral sekali sehari.

Pencegahan: 30 unit secara oral sekali sehari.

Dos dewasa untuk diskinesia tardif (tardive dyskinesia) kebiasaannya:

600-1600 unit secara oral setiap hari.

Dos dewasa untuk Anemia Sel Sabit (Sickle cell Anemia) kebiasaannya:

450 unit secara oral setiap hari.

Dos Dewasa untuk Penyakit Alzheimer kebiasaannya:

1000 unit secara oral dua kali sehari.

Dos Dewasa untuk pelengkap diet kebiasaannya:

Formulasi cecair oral (AQUA-E): 200 unit (10 mL) secara oral sekali sehari

Apakah dos Vitamin E yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos pediatrik untuk kekurangan vitamin E kebiasaannya:

1 unit / kg / hari secara oral vitamin E larut air.

Dos pediatrik untuk pencegahan Retinopati kebiasaannya:

Pencegahan retinopati pra-matang atau displasia bronchopulmonary (BPD) disebabkan terapi oksigen: 15 hingga 30 unit / kg / hari untuk mengekalkan tahap plasma antara 1.5 hingga 2 mcg / mL (mungkin perlu setinggi 100 unit / kg / hari). Nota: AAP menganggap penggunaannya untuk ujian keadaan pesakit dan penggunaan rutin tidak digalakkan)

Dos pediatrik untuk Cystic Fibrosis kebiasaannya:

100 hingga 400 unit / hari secara oral.

Dos Pediatric biasa untuk pelengkap diet:

Dos: 1 unit vitamin E = 1 mg dl-alpha-tokoferol asetat.

Oral:

Pengambilan yang mencukupi (AI):

1 hingga kurang daripada 6 bulan: 4 unit setiap hari

6 kepada kurang daripada 12 bulan: 5 unit setiap hari

Pengambilan Harian yang Disyorkan (RDA):

1 hingga 3 tahun: 6 unit setiap hari

4 hingga 8 tahun: 7 unit setiap hari

9 ke 13 tahun: 11 unit setiap hari

13 tahun dan Lama: 15 unit setiap hari

Apakah bentuk penyediaan Vitamin E

Vitamin E boleh didapati dalam bentuk berikut:

 • Cecair
 • Larutan
 • Tablet
 • Kapsul diisi cecair
 • Tablet boleh dikunyah
 • Serbuk untuk larutan
 • Kapsule

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Dos pediatrik untuk kekurangan vitamin E kebiasaannya:

1 unit / kg / hari secara oral vitamin E larut air.

Dos pediatrik untuk pencegahan Retinopati kebiasaannya:

Pencegahan retinopati pra-matang atau displasia bronchopulmonary (BPD) disebabkan terapi oksigen: 15 hingga 30 unit / kg / hari untuk mengekalkan tahap plasma antara 1.5 hingga 2 mcg / mL (mungkin perlu setinggi 100 unit / kg / hari). Nota: AAP menganggap penggunaannya untuk ujian keadaan pesakit dan penggunaan rutin tidak digalakkan)

Dos pediatrik untuk Cystic Fibrosis kebiasaannya:

100 hingga 400 unit / hari secara oral.

Dos Pediatric biasa untuk pelengkap diet:

Dos: 1 unit vitamin E = 1 mg dl-alpha-tokoferol asetat.

Oral:

Pengambilan yang mencukupi (AI):

1 hingga kurang daripada 6 bulan: 4 unit setiap hari

6 kepada kurang daripada 12 bulan: 5 unit setiap hari

Pengambilan Harian yang Disyorkan (RDA):

1 hingga 3 tahun: 6 unit setiap hari

4 hingga 8 tahun: 7 unit setiap hari

9 ke 13 tahun: 11 unit setiap hari

13 tahun dan Lama: 15 unit setiap hari

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos vitamin E, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Rahsia Sperma Lebih Subur & Berkualiti, Jadi Lelaki Kena Makan Banyak Tomato!

  Tahukah anda buah tomato dapat meningkatkan kualiti sperma lelaki setinggi 50% berdasarkan kajian terkini? Ikuti artikel ini untuk penerangan selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 03/11/2019 . 2 minit bacaan

  4 Jenis Makanan Baik Bantu Anda Elak Bahaya Jerebu

  Terdapat beberapa jenis makanan yang boleh membantu meningkatkan sistem imun tubuh anda terutama ketika jerebu datang melanda. Ikuti panduan berikut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 19/09/2019 . 3 minit bacaan

  Manfaat Dan Kesan Vitamin E

  Vitamin E adalah sejenis vitamin yang larut dalam lemak. Ia adalah nutrien yang penting dan membantu memberikan kulit, mata dan otak yang baik, malahan, ia juga penting untuk penglihatan dan sistem pembiakan. Vitamin ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Fakta Nutrisi, Pemakanan Sihat 25/02/2019 . 2 minit bacaan

  Ketahui Pelbagai Manfaat Vitamin E untuk Kulit Anda

  Ikuti artikel ini dengan lebih lanjut untuk mengetahui mengenai pelbagai manfaat vitamin E untuk kulit anda yang boleh diperolehi melalui pengambilannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 20/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sistem imun psoriasis

  Nak Lawan Penyakit Kulit Psoriasis, Mudah Sahaja! Kuatkan Sistem Imun Badan Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  makanan kesihatan wanita

  Sediakan Payung Sebelum Hujan! Ini 7 Nutrien PENTING Untuk Wanita Muda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk ibu mengandung

  Bukan Semua Vitamin Ibu Hamil Boleh Ambil, Ini 2 Jenis Yang Perlu DIELAKKAN!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/02/2020 . 3 minit bacaan
  vape, rokok

  Vape BUKAN Idea Bagus Sebagai Pengganti Rokok, Kes Kematian Evali Ini Antara Sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 04/11/2019 . 3 minit bacaan