backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Paratramol

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Paratramol (paracetamol and tramadol)?

Paratramol biasanya digunakan untuk sakit kepala, sakit gigi, sakit telinga, sakit sendi, sakit ketika haid, demam dan keadaan lain.

Paratramol berfungsi dengan meningkatkan ambang sakit dan meningkatkan aliran darah kulit, kehilangan haba dan berpeluh; menghalang kesan bahan kimia yang menyebabkan sakit.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil Paratramol secara oral dan seperti yang diarahkan. Jangan mengambil lebih atau kurang atau mengambilnya lebih kerap daripada diarahkan pada label atau disyorkan oleh doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Paratramol paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Paratramol yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Paratramol ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana, semasa anda berusaha mendapatkan anak atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor.
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada Paratramol atau ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain.

Berhati-hati jika anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.

Berhati-hati jika memandu atau mengendalikan jentera berat.

Rujuk doktor jika anda mempunyai atau mempunyai penyakit hati, buah pinggang atau perut.

Jangan makan jus limau gedang.

Jangan mengambil paracetamol jika anda mengambil minuman beralkohol setiap hari.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Kesan sampingan mungkin termasuk:

 • Rasa sakit.
 • Kulit kemerahan.
 • Reaksi alergi.
 • Sesak nafas.
 • Ciri-ciri muka bengkak.
 • Kerosakan hati.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Paratramol mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Produk yang mempunyai tindak balas dengan ubat ini:

 • Alkohol
 • Buprenorphine
 • Bupropion
 • Carbamazepine
 • Cimetidine
 • Codeine
 • Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

  Paratramol mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

  Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

  Paratramol akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan terkini anda, terutamanya:

  Penggunaan / Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

  Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

  1-2 tablet setiap  4-6 jam atau yang diperlukan untuk melegakan kesakitan hingga maksimum 8 tablet sehari.

  Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

  Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibubapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

  Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

  Paratramol  boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan

  • Tablet.

  Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

  Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

  Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

  Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya · Disemak pada 19/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan