backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Lovenox

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Lovenox® (enoxaparin)?

Lovenox® adalah anti-koagulan yang membantu mencegah pembekuan darah.

Lovenox® digunakan untuk merawat atau mengelakkan sejenis bekuan darah yang dikenali sebagai trombosis vena mendalam (DVT), yang boleh menyebabkan pembekuan darah di paru-paru (emboli paru-paru). DVT boleh berlaku selepas beberapa jenis pembedahan, atau pada orang yang kekal di katil akibat penyakit yang berpanjangan.

Lovenox® juga digunakan untuk mencegah komplikasi saluran darah pada orang dengan sesetengah jenis angina (sakit dada) atau serangan jantung.

Lovenox® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Ia mungkin juga digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di sini. Tanyakan pada doktor atau pengamal farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah saya perlu ambil Lovenox® (enoxaparin)?

Lovenox® biasanya diberikan setiap hari sehingga keadaan pendarahan anda bertambah baik. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Lovenox® disuntik di bawah kulit atau ke dalam vena melalui IV. Anda akan ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik ubat ini jika anda tidak faham sepenuhnya cara memberi suntikan dan membuang jarum yang digunakan, tiub IV, dan benda lain yang digunakan untuk menyuntik ubat.

Anda perlu duduk atau berbaring semasa suntikan. Jangan menyuntik Lovenox® ke dalam otot.

Gunakan tempat yang berbeza pada perut anda setiap kali anda memberi suntikan di bawah kulit. Pembekal penjagaan anda akan menunjukkan kepada anda tempat terbaik di badan anda untuk menyuntik ubat tersebut. Jangan menyuntik ke tempat yang sama dua kali berturut-turut.

Sediakan dos anda dalam jarum suntikan hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberi diri anda suntikan. Jangan campurkan Lovenox® dengan ubat lain dalam IV yang sama. Jangan gunakan Lovenox® jika ia telah berubah warna atau mempunyai partikel di dalamnya. Hubungi ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Gunakan jarum sekali pakai buang sahaja. Ikuti undang-undang negeri atau tempatan tentang membuang jarum dan jarum suntik yang digunakan. Gunakan bekas kalis bocor “tajam’ (tanyakan kepada ahli farmasi anda untuk mendapatkannya dan bagaimana untuk membuangnya). Simpan bekas ini daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda yang anda sedang menggunakan Lovenox®. Sekiranya anda memerlukan pembedahan atau kerja pergigian, khabarkan awal pada pakar bedah atau doktor pergigian bahawa anda menggunakan ubat ini.

Semasa menggunakan Lovenox® darah anda dan najis anda (pergerakan usus) mungkin perlu diuji kerap. Fungsi saraf dan otot anda juga perlu diuji. Lawati doktor anda dengan kerap.

Bagaimanakah kaedah penyimpanan  Lovenox® (enoxaparin)?

Ia paling baik disimpan pada suhu bilik yang jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan ubatan ini di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama ubatan ini yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang ubatan ini ke dalam mangkuk tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Lovenox® (enoxaparin)?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubatan ini atau ubat-ubat lain
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Anda tidak boleh menggunakan Lovenox® jika anda alah kepada enoksaparin, heparin, benzil alkohol, atau produk daging babi, atau jika anda mempunyai:

 • Pendarahan aktif atau tidak terkawal
 • Tahap rendah platelet dalam darah anda selepas ujian positif untuk antibodi tertentu semasa menggunakan Lovenox®

Lovenox® boleh menyebabkan anda berdarah dengan lebih mudah, terutamanya jika anda mempunyai:

 • Gangguan pendarahan yang diwarisi atau disebabkan oleh penyakit
 • Strok hemoragik
 • Jangkitan pada lapisan jantung anda (juga dikenali sebagai endokarditis bakterial)
 • Pendarahan perut atau usus atau ulser
 • Pembedahan terkini pada otak, tulang belakang, atau mata

Lovenox® boleh menyebabkan bekuan darah yang sangat serius di sekitar saraf tunjang anda jika anda menerima tebukan tulang belakang atau menerima anestesia tulang belakang (epidural). Jenis bekuan darah jenis ini boleh menyebabkan lumpuh jangka panjang atau kekal, dan kemungkinan besar akan berlaku jika:

 • Anda mempunyai kecederaan saraf tunjang
 • Anda mempunyai kateter ditempatkan di tulang belakang atau jika kateter telah dikeluarkan baru-baru ini
 • Anda mempunyai sejarah pembedahan tulang belakang atau tebukan tulang belakang yang berulang
 • Anda baru-baru ini mempunyai tebukan tulang belakang atau anestesia epidural
 • Anda mengambil NSAID (dadah bukan steroid anti-radang) – ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain
 • Anda menggunakan penipis darah (warfarin, Coumadin) atau ubat lain untuk merawat atau mencegah pembekuan darah

Adakah selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), ubat ini berada di kategori B bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Lovenox® (enoxaparin)?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindak balas alergik terhadap ubat ini: gatal, susah bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Juga dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai simptom pembekuan darah tulang belakang: sakit belakang, kekebasan atau kelemahan otot di bahagian bawah badan anda, atau kehilangan kawalan pundi kencing atau usus.

Hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • Pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, vagina, atau rektum), pendarahan dari luka atau suntikan jarum, sebarang pendarahan yang tidak akan berhenti
 • Mudah lebam, bintik-bintik titik ungu atau merah di bawah kulit anda
 • Kulit pucat, rasa ringan atau pendek nafas, kadar denyutan pantas, masalah dalam menumpukan perhatian
 • Najis hitam atau berdarah, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi
 • Kelemahan mendadak, sakit kepala yang teruk, kekeliruan, atau masalah dengan ucapan, penglihatan, atau keseimbangan
 • Masalah pernafasan

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Mual, cirit-birit
 • Demam
 • Bengkak di tangan atau kaki anda
 • Kesakitan yang ringan, iritasi, kemerahan, atau pembengkakan di mana ubat itu disuntik

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Lovenox® (enoxaparin)?

Ubatan ini mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Abciximab, anagrelide, cilostazol, clopidogrel, dipyridamole, eptifibatide, ticlopidine, tirofiban
 • Alteplase, reteplase, tenecteplase, urokinase
 • Apixaban, argatroban, bivalirudin, dabigatran, desirudin, fondaparinux, lepirudin, rivaroxaban, tinzaparin
 • Heparin

Adakah makanan dan minuman beralkohol mempunyai tindak balas dengan Lovenox® (enoxaparin)?

Ubatan ini mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ianya berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah keadaan kesihatan yang menyebabkan tindak balas dengan Lovenox® (enoxaparin)?

Ubatan ini akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Keadaan kesihatan yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini adalah:

 • Penyakit buah pinggang atau hati
 • Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal
 • Masalah mata yang disebabkan oleh diabetes
 • Ulser perut terkini
 • Jika anda pernah mempunyai kadar platelet darah rendah selepas menerima heparin

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Lovenox® (enoxaparin).

Apakah dos Lovenox® (enoxaparin) yang sesuai untuk seorang dewasa?

Pembedahan Abdominal:

Dalam pesakit yang menjalani pembedahan abdomen yang berisiko untuk komplikasi thromboembolic, dos yang disyorkan adalah 40 mg sekali sehari yang diberikan oleh suntikan SC dengan dos awal diberikan 2 jam sebelum pembedahan.

Tempoh kemasukan yang biasa ialah 7 hingga 10 hari; sehingga 12 hari kemasukan telah diberikan dalam ujian klinikal.

Pembedahan Penggantian Pinggul atau Lutut:

Pada pesakit yang menjalani pembedahan penggantian pinggul atau lutut, dos yang disyorkan adalah 30 mg setiap 12 jam yang diberikan oleh suntikan SC. Dengan syarat bahawa hemostasis telah terbina, dos awal perlu diberi 12 hingga 24 jam selepas pembedahan.

Untuk pembedahan penggantian pinggul, satu dos 40 mg sekali sehari SC, diberikan pada awalnya 12 (± 3) jam sebelum pembedahan, boleh dipertimbangkan. Berikutan fasa awal thromboprophylaxis dalam pesakit pembedahan penggantian pinggul, disarankan agar profilaksis berterusan dengan Lovenox® 40 mg sekali sehari diberikan oleh suntikan SC selama 3 minggu. Tempoh kemasukan yang biasa ialah 7 hingga 10 hari; sehingga 14 hari pentadbiran telah diberikan dalam ujian klinikal.

Pesakit Medikal Semasa Penyakit Akut:

Dalam pesakit medikal yang berisiko untuk komplikasi thromboembolic kerana pergerakan yang sangat terhad semasa penyakit akut, dos yang disyorkan adalah 40 mg sekali sehari yang diberikan oleh suntikan SC. Tempoh kemasukan biasa adalah 6 hingga 11 hari; sehingga 14 hari dari Lovenox® telah diberikan dalam percubaan klinikal yang terkawal.

Rawatan Trombosis Vena Dalam dengan atau tanpa Pulmonary Embolism:

Dalam rawatan pesakit luar, pesakit dengan trombosis vena mendalam akut tanpa embolisme paru yang boleh dirawat di rumah, dos yang disyorkan adalah 1 mg / kg setiap 12 jam yang diberikan oleh SC.

Dalam rawatan pesakit dalam (hospital), pesakit dengan trombosis vena mendalam akut dengan embolisme paru atau pesakit dengan trombosis urat mendalam akut tanpa embolisme paru-paru (yang bukan calon untuk rawatan pesakit luar), dos yang disyorkan adalah 1 mg / kg setiap 12 jam yang diberikan SC atau 1.5 mg / kg sekali sehari ditadbir SC pada masa yang sama setiap hari.

Dalam kedua-dua pesakit luar dan rawatan dalaman (hospital), terapi sodium warfarin harus dimulakan apabila sesuai (biasanya dalam 72 jam dari Lovenox). Lovenox® perlu diteruskan sekurang-kurangnya 5 hari dan sehingga kesan anti-koagulan oral terapeutik telah dicapai (Nisbah Normalisasi Antarabangsa 2.0 hingga 3.0). Tempoh purata pentadbiran adalah 7 hari; sehingga 17 hari pentadbiran dan telah menjalani ujian klinikal yang terkawal.

Infarksi Myokardial Angina dan Non-Q-Wave yang tidak stabil:

Pada pesakit dengan angina atau non-Q-wave myocardial infection, dos yang disyorkan ialah 1 mg / kg diberikan SC setiap 12 jam bersamaan dengan terapi aspirin lisan (100 hingga 325 mg sekali sehari).

Rawatan perlu ditetapkan untuk sekurang-kurangnya 2 hari dan berterusan sehingga penstabilan klinikal.

Tempoh rawatan yang biasa ialah 2 hingga 8 hari; sehingga 12.5 hari telah diberikan dalam ujian klinikal.

Rawatan Peningkatan ST-Segmen Akut Myocardial Infection:

Pada pesakit dengan peningkatan ketinggian ST-segment myocardial infection, dos yang disyorkan adalah bolus IV tunggal sebanyak 30 mg ditambah 1 mg / kg SC diikuti oleh 1 mg / kg SC yang diberikan setiap 12 jam (maksimum 100 mg untuk dua dos pertama hanya diikuti dengan 1 mg / kg dos untuk baki dos).

Pelarasan dos dicadangkan pada pesakit ≥75 tahun. Semua pesakit harus menerima aspirin sebaik sahaja mereka dikenal pasti mempunyai STEMI dan dikekalkan dengan 75 hingga 325 mg sekali sehari kecuali jika kontraindikasi.

Apakah dos Lovenox® (enoxaparin) yang sesuai untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibubapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Ketersediaan Lovenox® (enoxaparin)

Lovenox® (enoxaparin) boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Serbuk
 • Tablet
 • Suntikan: enoxaparin sodium 30 mg dalam 0.3 MI

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos Lovenox® (enoxaparin)?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos ubatan ini, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir sehingga masa dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan