backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Protein Whey

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 17/11/2022

Kegunaan

Apa itu Protein Whey?

Protein Whey biasanya digunakan untuk meningkatkan prestasi sukan, sebagai makanan tambahan, sebagai alternatif kepada susu untuk orang yang tiada toleransi laktosa, untuk menggantikan atau menambah formula bayi berasaskan susu, dan untuk menterbalikkan penurunan berat badan dan meningkatkan glutation pada mereka yang penyakit HIV. Protein Whey juga digunakan untuk alahan protein, asma, kolesterol tinggi, obesiti dan penurunan berat badan, mencegah alahan pada bayi, kanser peringkat awal, dan kanser kolon.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Tambah serbuk protein Whey ke air atau susu dalam penggoncang dan minumnya.

 • Mengambil protein Whey pada waktu pagi dengan cepat menyebarkan asid amino ke otot anda dan mengatasi kerosakan otot.
 • Mengambil protein Whey sebelum bersenam diperlukan untuk merangsang sintesis protein dan meningkatkan jisim otot
 • Mengambil protein Whey selepas bersenam memberikan nutrien untuk pembaikan dan pertumbuhan semula selepas mengenakan otot anda di bawah banyak tekanan.
 • Mengambil protein Whey sebelum tidur untuk menghentikan otot anda daripada memasuki keadaan katabolik.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Protein Whey lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak patut menyimpan protein Whey di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama protein Whey yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau bertanyakan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam protein Whey ke dalam tandas atau tuangkan ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil protein Whey, berbincanglah dengan doktor anda jika:

 • Individu yang mempunyai alahan susu atau sensitiviti yang tidak boleh menggunakan protein Whey.
 • Anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi mengenai keselamatan menggunakan protein Whey semasa hamil dan menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil protein Whey.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

 • Kebanyakan individu boleh bertolak ansur dengan protein Whey dengan baik.
 • Dos yang tinggi boleh menyebabkan rasa mual, meningkatkan pergerakan usus, dahaga, kekejangan, kembung, dan sakit kepala.

Tidak semua individu mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Protein Whey mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda patut menyenaraikan semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Protein Whey boleh mengurangkan ubat-ubatan ini yang menyerap badan, termasuk

 • Levodopa;
 • Alendronate (Fosamax);
 • Antibiotik (antibiotik Quinolone), Ciprofloxacin (Cipro), Enoxacin (Penetrex), Norfloxacin (Chibroxin, Noroxin), Sparfloxacin (Zagam), Trovafloxacin (Trovan), dan Grepafloxacin (Raxar);
 • Tetracyclines: Demeclocycline (Declomycin), Minocycline (Minocin), dan Tetracycline (Achromycin).

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Protein Whey mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai apa-apa potensi makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Protein Whey mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dengan kaedah lisan:

 • Untuk meningkatkan prestasi sukan: 1.2-1.5 gram / kg protein Whey dengan kombinasi latihan kekuatan selama 6-10 minggu.
 • Untuk penurunan berat badan yang berkaitan dengan HIV / AIDS: 8.4-84 gram protein Whey setiap hari, atau 2.4 gram / kg sehari dalam formula kalori tinggi, atau 42-84 gram sehari dalam formula diperkaya dengan glutamin.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan untuk pesakit kanak-kanak. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor anda atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Protein Whey boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Serbuk protein Whey dengan rasa yang berbeza (pisang, coklat, latte …).

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan anda (115) atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Sekiranya anda terlepas dos protein Whey, ambil secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 17/11/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan