Naphcon-A

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Naphcon-A?

Naphcon-A® umumnya digunakan untuk merawat kerengsaan mata kerana alahan.

Bagaimanakah kegunaan Naphcon-A?

Gunakan ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca semua maklumat yang diberikan kepada anda. Ikuti semua arahan dengan teliti.

 • Untuk mata sahaja.
 • Basuh tangan sebelum digunakan.
 • Keluarkan kanta lekap sebelum menggunakan Naphcon-A®. Berunding dengan doktor anda untuk mengetahui jika kanta lekap boleh dimasukkan semula selepas ubat ini diberikan. Jangan letakkan semula kanta lekap jika mata anda teriritasi atau dijangkiti.
 • Jangan sentuh hujung bekas pada mata, kelopak mata, atau kulit lain.
 • Dongak kepala anda ke belakang dan letakkan ubat ke mata.
 • Selepas digunakan, pastikan mata anda ditutup. Letakkan tekanan pada bahagian dalam mata. Lakukan ini selama 1 hingga 2 minit. Ini bagi memastikan ubat masuk ke dalam mata anda.
 • Letakkan penutup selepas anda selesai menggunakan dos anda.
 • Jangan gunakan ubat ini jika cecair berubah warna.
 • Jangan gunakan ubat ini jika cecairnya menjadi keruh, bocor, atau mempunyai zarah.

Bagaimana saya menyimpan Naphcon-A?

Naphcon-A® adalah yang terbaik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Naphcon-A yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuangnya ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Naphcon-A?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu
  mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli
  tanpa preskripsi dari doktor, seperti ubat-ubatan herba dan sampingan.
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubat ini atau
  ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain.

Untuk semua pesakit yang mengambil Naphcon-A®:

 • Beritahu semua penjaga kesihatan anda yang anda ambil ubat ini. Ini termasuk doktor, jururawat, ahli farmasi dan doktor gigi anda.
 • Gunakan pemerhatian rapi apabila memandu atau melakukan tugas lain yang memerlukan penglihatan yang jelas.
 • Elakkan lampu yang terang dan boleh mengganggu anda. Pakai cermin mata hitam.
 • Jangan gunakan lebih lama daripada yang diarahkan oleh doktor atau pada label produk. Menggunakannya terlalu banyak atau terlalu lama boleh menyebabkan kemerahan mata
 • Ubat ini boleh menyebabkan kemudaratan jika ditelan. Sekiranya Naphcon-A® ditelan, panggil doktor atau pusat kawalan racun dengan serta-merta.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Anda perlu membincangkan tentang manfaat dan risiko menggunakan ubat ini semasa mengandung.
 • Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Anda perlu berbincang mengenai sebarang risiko kepada bayi anda.

Kanak-kanak:

 • Berunding dengan doktor sebelum anda memberi Naphcon-A kepada kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun.

Adakah selamat untuk mengambil Naphcon-A semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Naphcon-A® semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Naphcon-A®. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), Naphcon-A® berada di kategori C bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Beritahu doktor anda atau dapatkan bantuan kecemasan dengan segera jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang berikut yang mungkin berkait dengan kesan sampingan yang sangat buruk:

 • Tanda-tanda tindak balas alergik, seperti ruam; gatal-gatal; gatal; merah, bengkak, melecet, atau mengelupas kulit dengan atau tanpa demam; berdehit; sesak di dada atau tekak; masalah bernafas atau bercakap; keserakan yang luar biasa; atau bengkak mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Perubahan pada penglihatan, sakit mata, atau iritasi mata yang sangat teruk.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Naphcon-A?

Naphcon-A® mungkin mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Naphcon-A?

Naphcon-A® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Naphcon-A?

Naphcon-A® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Berunding dengan doctor anda untuk maklumat lanjut.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibu bapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Naphcon-A® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Titis mata.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Naphcon-A®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: