health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Apa itu BMI? - Definisi BMI

Indeks jisim badan (BMI) merupakan ukuran berat badan seseorang berdasarkan ketinggian. Semakin tinggi BMI, semakin gemuklah individu tersebut.

BMI boleh menjadi alat saringan, namun ia tidak dapat digunakan untuk mendiagnosis kegemukan atau tahap kesihatan seseorang.

Pakar perlu melakukan penilaian lanjut untuk menentukan sama ada BMI merupakan risiko kesihatan ataupun tidak. Sebagai contoh, individu mungkin dinilai dari segi ketebalan lapisan kulit, evaluasi diet, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga.

Mentafsir BMI

BMI untuk orang dewasa yang berumur 20 tahun ke atas dikira secara standard. Kategori ini sama untuk lelaki dan perempuan tidak kiralah apa bentuk badan dan umur.

Untuk kanak-kanak dan remaja, BMI dikira mengikut jantina dan umur. Dalam kalangan kanak-kanak, jumlah lemak yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit dan masalah kesihatan lain. Kurang berat badan juga boleh menyebabkan masalah kesihatan.

BMI yang tinggi menunjukkan kadar kegemukan yang tinggi. Walau bagaimanapun, BMI tidak mengukur lemak badan secara terus.