health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Apa itu BMI?

Kalkulator BMI (indeks jisim badan) merupakan ukuran berat badan seseorang berdasarkan ketinggian.

Ini merupakan cara yang cepat dan mudah untuk mengira lemak badan dan menyaring berat badan seseorang mengikut kategori kurang berat badan, berat badan sihat, berat badan berlebihan, atau obes.

BMI boleh menjadi alat saringan, namun ia tidak dapat digunakan untuk mendiagnosis kegemukan atau tahap kesihatan seseorang.

Pakar perlu melakukan penilaian lanjut untuk menentukan sama ada BMI merupakan risiko kesihatan ataupun tidak. Sebagai contoh, individu mungkin dinilai dari segi ketebalan lapisan kulit, evaluasi diet, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga.

Bagaimana BMI dikira dengan kalkulator ini?

Anda boleh memeriksa BMI dengan mengira ketinggian dan berat badan. Untuk mengira BMI orang dewasa, bahagikan berat badan (kg) dengan ketinggian (m²).

Bagi orang dewasa, BMI yang sihat adalah di antara 18.5-24.9. BMI 25.0 atau lebih ialah berat badan berlebihan manakala BMI di bawah 18.5 dikira kurang berat badan.

Untuk kanak-kanak dan remaja, BMI dikira mengikut jantina dan umur. Dalam kalangan kanak-kanak, jumlah lemak yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit dan masalah kesihatan lain. Kurang berat badan juga boleh menyebabkan masalah kesihatan.

BMI yang tinggi menunjukkan kadar kegemukan yang tinggi. Walau bagaimanapun, BMI tidak mengukur lemak badan secara terus.

Mengapa saya perlu periksa atau ukur BMI?

Anda boleh memastikan nisbah lemak badan dan ketinggian dalam lingkungan normal dengan kalkulator BMI ini. Ia juga dapat memberitahu tentang risiko penyakit lain.

BMI yang sihat akan membawa kepada kehidupan yang lebih bahagia, manakala BMI yang tinggi pula sering dikaitkan dengan risiko kegemukan, termasuklah risiko menghidap penyakit diabetes jenis 2, sakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Menggunakan BMI, anda dapat membuat keputusan yang lebih tepat mengenai kesihatan diri.

Adakah BMI yang tinggi membahayakan?

BMI hanyalah satu alat untuk menyaring, ia tidak dapat melakukan diagnosis lemak badan ataupun tahap kesihatan seseorang. Untuk menentukan sama ada BMI merisikokan kesihatan anda, doktor akan melakukan ujian yang lebih lanjut.

Ujian tersebut merangkumi pengukuran tebal lipatan kulit, penilaian diet, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga.

Obesiti: Apakah faktor risikonya?

Sekiranya anda mempunyai BMI 30.0 ke atas, anda dikategorikan sebagai obes. Individu yang obes mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi. Mereka juga lebih berisiko untuk menghidap penyakit tertentu seperti:

– Diabetes jenis 2
– Kolesterol LDL tinggi, kolesterol HDL rendah, atau tahap lipid darah yang tidak sihat
– Penyakit jantung koronari
– Strok
– Penyakit pundi hempedu
– Osteoartritis
– Apnea tidur dan masalah pernafasan
– Inflamasi kronik dan peningkatan tekanan oksidatif
– Kanser
– Kemurungan, kegelisahan dan masalah mental lain

Kurang berat badan: Apakah faktor risikonya?

Sekiranya BMI anda di bawah 18.5, anda kekurangan berat badan. Apabila berat badan anda lebih rendah daripada berat badan ideal, anda lebih berisiko untuk menghidap penyakit lain kerana malnutrisi dan sistem imun badan yang lemah.

Anda mungkin mengalami masalah kesihatan seperti:
– Malnutrisi
– Anemia
– Osteoporosis disebabkan kekurangan kalsium dan Vitamin D
– Masalah kesuburan kerana kitaran haid yang tidak teratur
– Risiko komplikasi yang lebih tinggi ketika pembedahan
– Masalah pertumbuhan dan perkembangan dalam kalangan kanak-kanak dan remaja

Adakah BMI dapat menentukan lemak dalam badan?

Walaupun BMI dan tahap kegemukan saling berkaitan, namun lemak dalam badan berbeza mengikut individu walaupun mereka mempunyai BMI yang sama.

Ia kerana perbezaan bentuk badan, usia, jantina dan tahap kecergasan seseorang. Walaupun pada BMI yang sama, seorang atlet mempunyai lemak badan yang lebih rendah berbanding mereka yang bukan atlet.

Warga emas juga mempunyai lemak badan yang lebih banyak berbanding orang yang lebih muda. Wanita pula berkemungkinan mempunyai lemak yang lebih banyak daripada lelaki.

Pakar yang terlatih perlu melakukan penilaian yang sesuai untuk menilai status dan risiko kesihatan seseorang.

Rujukan

The Health Effects of Overweight and Obesity. Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved 31 May 2021 from https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

BMI Calculator Child and Teen. Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved 31 May 2021 from https://www.cdc.gov/healthyweight/bmi/calculator.html

Body Mass Index Calculator. Diabetes Canada. Retrieved 31 May 2021 from https://www.diabetes.ca/managing-my-diabetes/tools—resources/body-mass-index-(bmi)-calculator

Body-Mass Index (BMI) in Children. HealthyChildren.org. Retrieved 31 May 2021 from https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/obesity/Pages/Body-Mass-Index-Formula.aspx

What is the Body Mass Index (BMI)? National Health Service UK. Retrieved 1 June 2021 from https://www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-is-the-body-mass-index-bmi/

Assessing Your Weight and Health Risk. National Heart Lung, and Blood Institute. Retrieved 1 June 2021 from https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/risk.htm

Underweight Adults. National Health Service UK. Retrieved 1 June 2021 from https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/advice-for-underweight-adults/