backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Imunoglobulin Rabies

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Imunoglobulin Rabies?

Imunoglobulin Rabies biasanya digunakan bersama-sama dengan vaksin Rabies untuk mencegah jangkitan yang disebabkan oleh virus Rabies. Ia berfungsi dengan memberikan tubuh anda antibodi yang diperlukan untuk melindunginya daripada virus Rabies. Ini dipanggil perlindungan pasif. Perlindungan pasif ini dapat bertahan cukup lama untuk melindungi tubuh anda sehingga tubuh anda dapat menghasilkan antibodi sendiri terhadap virus Rabies.

Imunoglobulin Rabies diberikan kepada orang-orang yang telah terdedah (misalnya, dengan gigitan, cakaran, atau jilatan) haiwan yang diketahui atau disyaki, untuk mempunyai Rabies. Ini dikenali sebagai pencegahan selepas pendedahan. Imunoglobulin Rabies hanya digunakan pada orang yang belum pernah menerima vaksin Rabies.

Bagaimanakah kegunaan Imunoglobulin Rabies?

Ubat ini disuntik di hospital atau klinik. Ia diberikan sebagai suntikan di lengan bahagian atas (deltoid) atau otot paha. Ia juga boleh disuntik ke dalam luka yang menyebabkan pendedahan kepada Rabies (cth., Gigitan atau cakaran haiwan).

Imunoglobulin Rabies sebaiknya diberikan pada waktu anda menerima dos vaksin Rabies pertama anda. Ia juga boleh diberikan pada hari ke-7 selepas pemberian vaksin Rabies pertama.

Sentiasa berikan imunoglobulin bersama dengan vaksin Rabies (HDCV).

Elakkan dos ulangan selepas rawatan vaksin bermula.

Bagaimana saya menyimpan Imunoglobulin Rabies?

Imunoglobulin Rabies paling baik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Imunoglobulin Rabies  di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Imunoglobulin Rabies yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Imunoglobulin Rabies  ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Imunoglobulin Rabies?

Sebelum mengambil Imunoglobulin Rabies, sila beritahu doktor anda:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan supplemen.
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif pada Imunoglobulin Rabies atau ubatan lain.
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.

Adalah sangat penting bahawa doktor anda memantau anda dengan teliti untuk memastikan bahawa Imunoglobulin Rabies berfungsi dengan baik. Ujian darah mungkin diperlukan untuk memeriksa kesan sampingan yang tidak diingini.

Sewaktu anda dirawat dengan Imunoglobulin Rabies, jangan ambil apa-apa imunisasi (vaksin) tanpa kelulusan doktor anda. Vaksin virus hidup (cth., Campak, beguk, polio, rubella) tidak boleh diberikan dalam tempoh 3 bulan selepas pengambilan Imunoglobulin Rabies.

Adakah selamat untuk mengambil Imunoglobulin Rabies semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Imunoglobulin Rabies semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat ini adalah kategori C dalam risiko kehamilan, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan bagi kategori risiko kehamilan oleh FDA seperti di bawah:

 • A = Tiada risiko.
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian.
 • C = Mungkin ada risiko.
 • D = Bukti positif risiko.
 • X = Tidak boleh sama sekali.
 • N = Tidak diketahui.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Semak dengan pegawai penjagaan kesihatan anda jika mana-mana kesan sampingan berikut berlaku secara berterusan atau menyusahkan atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentangnya:

 • Demam.
 • Sakit, sengal, atau kekakuan di tempat suntikan.
 • Ruam kulit.

Rujuk doktor anda dengan segera jika mana-mana kesan sampingan berikut berlaku:

 • Air kencing yang tidak jernih atau berdarah.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Bengkak yang besar seperti semugota di muka, kelopak mata, bibir, lidah, tekak, tangan, kaki, alat kelamin.
 • Bengkak pada muka, kaki, atau kaki bawah.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Imunoglobulin Rabies?

Imunoglobulin Rabies mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, yang boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Imunoglobulin Rabies?

Imunoglobulin Rabies mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Imunoglobulin Rabies?

Imunoglobulin Rabies akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Adalah sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi tentang keadaan kesihatan anda.

Terutama sekali jika anda mempunyai:

 • Masalah pendarahan.
 • Trombositopenia (kekurangan platelet).
 • Kekurangan imunoglobulin A (IgA).

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos yang disyorkan ialah 20 Unit Antarabangsa / kg, disuntik/infiltrasi di sekitar tempat gigitan.

Jika infiltrasi dos sepenuhnya tidak dapat dilakukan, berikan secara IM pada otot tepi paha atau gluteal.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos yang disyorkan ialah 20 Unit Antarabangsa / kg, disuntik / infiltrasi di sekitar tempat gigitan.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Imunoglobulin Rabies boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • 150 Unit Antarabangsa/mL (vial 2mL).
 • 150 Unit Antarabangsa/mL (vial 10mL).

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil Immunoglobulin Rabies, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 19/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan