Micostat 7

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa kegunaan Micostat 7® (Mikonazol)?

Micostat 7® adalah azole antikulat yang berfungsi dengan menghalang pertumbuhan kulat.

Micostat 7® digunakan untuk merawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air (athlete’s foot), jock itch, kurap, dan jangkitan kulat pada kulit yang lain (candidiasis).

Ubat ini juga digunakan untuk merawat keadaan kulit yang dikenali sebagai Pityriasis (tinea versicolor), jangkitan kulat yang menyebabkan bahagian kulit menjadi cerah atau gelap sama ada di leher, dada, lengan, atau kaki.

Bagaimanakah kegunaan Micostat 7® (Mikonazol)?

Gunakan ubat ini pada kulit sahaja. Bersihkan dan keringkan dengan teliti bahagian yang akan dirawat. Sapukan ubat ini kepada bahagian kulit yang terjejas, biasanya dua kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jika anda menggunakannya dalam bentuk semburan, goncang botol dengan baik sebelum disemburkan. Dos dan tempoh rawatan bergantung kepada jenis jangkitan. Jangan gunakannya lebih kerap daripada yang ditetapkan kerana keadaan anda tidak akan bertambah baik dengan lebih cepat, sebaliknya menambahkan kesan sampingan.

Sapukan ubat secukupnya untuk keseluruhan bahagian yang terjejas dan sebahagian daripada kulit di sekitarnya. Selepas menggunakan ubat ini, basuh tangan anda. Jangan balut atau tutup bahagian tersebut kecuali diarahkan berbuat demikian oleh doktor anda.

Jangan sapu ubat ini pada mata, hidung, mulut, atau faraj.

Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan kesan yang terbaik. Jangan lupa untuk menggunakannya pada masa yang sama setiap hari.

Terus gunakan ubat ini sehingga habis kuantiti yang ditetapkan walaupun simptom sudah hilang sejak memulakan Micostat 7®. Berhenti terlalu awal boleh membenarkan kulat untuk terus berkembang, yang mungkin menyebabkan jangkitan berulang.

Maklumkan doktor anda jika keadaan berterusan atau menjadi lebih teruk.

Bagaimana saya menyimpan Micostat 7® (Mikonazol)?

Micostat 7®  lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan Micostat 7® dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama Micostat 7® berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam Micostat 7® ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Micostat 7® (Mikonazol)?

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika:

 • Anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau menyusukan anak.
 • Anda sedang mengambil sebarang ubat preskripsi atau bukan preskripsi, penyediaan herba, atau makanan tambahan.
 • Anda mempunyai alahan kepada ubat-ubatan, makanan, atau bahan-bahan lain.
 • Ini adalah kali pertama anda mengalami gatal-gatal faraj dan ketidakselesaan.
 • Anda kerap mengalami jangkitan yis faraj (contohnya, sebulan sekali atau 3 kali dalam masa 6 bulan).

Pesakit dinasihatkan untuk memaklumkan doktor jika simptom tidak bertambah baik selepas tamat tempoh rawatan dan hentikan penggunaan jika tanda-tanda kerengsaan atau sensitiviti (contohnya, kemerahan, gatal-gatal, rasa membakar, melepuh, bengkak, cairan meleleh) bertambah.

Pesakit perlu dinilai semula dan diagnosis baru perlu dibuat jika tiada peningkatan diperhatikan selepas selesai tempoh rawatan.

Pesakit tidak boleh menggunakan krim atau supositori faraj Micostat 7® jika mengalami sakit perut, demam, atau keputihan yang berbau.

Pesakit perlu mengelakkan daripada melakukan hubungan kelamin sewaktu penggunaan supositori Micostat 7® intravaginal.

Adakah selamat untuk mengambil Micostat 7® (Mikonazol) semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada maklumat yang lengkap tentang keselamatan penggunaan Micostat 7® semasa mengandung dan penyusuan. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil Micostat 7®.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Micostat 7® (Mikonazol)?

Jika kesan sampingan yang berikut berlaku semasa penggunaan Micostat 7® topikal, periksa dengan doktor atau jururawat anda secepat mungkin:

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Micostat 7® (Mikonazol)?

Micostat 7® mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Ubat lain yang boleh berinteraksi dengan ubat ini, termasuklah:

 • Anisindione
 • Coumadin (warfarin)
 • Dicumarol
 • Jantoven (warfarin)
 • Miradon (anisindione)
 • Warfarin

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Micostat 7® (Mikonazol)?

Micostat 7® mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Micostat 7?

Micostat 7® mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin akan memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.

Masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas adalah:

 • Penyakit darah poprphyria
 • Sejarah penyakit hati
 • Terdedah kepada HIV,
 • Sakit perut  bahu, atau pinggang
 • Demam
 • Menggigil
 • Loya
 • Keputihan berbau
 • Muntah

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos Micostat 7® (Mikonazol) yang disyorkan untuk dewasa?

Kandidiasis faraj – supositori faraj:

Terapi 1 hari: Masukkan 1200 mg supositori intravagina sebelum tidur untuk 1 hari.

Terapi 3 hari: Masukkan 200 mg supositori intravagina sebelum tidur selama 3 hari.

Terapi 7 hari: Masukkan 100 mg supositori intravagina sebelum tidur selama 7 hari.

Krim faraj – Intravagina:

Krim 2%: Masukkan satu aplikator intravagina sebelum tidur selama 3 hingga 7 hari.

Krim 4%: Masukkan satu aplikator intravagina sebelum tidur selama 3 hari.

Topikal: Sapukan ke bahagian luar vulva dua kali sehari selama 7 hari, sebagaimana yang diperlukan.

Kurap badan

Krim topikal, salap, serbuk, semburan, atau tinktur: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 4 minggu.

Tinea Pedis

Krim topikal, salap, serbuk, semburan, atau tinktur: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 4 minggu.

Candidiasis Kulit

Krim topikal, salap, serbuk, atau tinktur: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 2 minggu.

Tinea cruris

Krim topikal, salap, serbuk, atau semburan: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 2 minggu.

Tinea versicolor

Krim topikal: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas sekali sehari.

Penjelasan klinikal dan mikologikal biasanya berlaku selepas 2 minggu terapi.

Seorang doktor perlu dirujuk sebelum memulakan rawatan bagi keadaan faraj. Beberapa keadaan faraj mempunyai gejala yang sama untuk jangkitan yis, seperti penyakit kelamin (STD) atau kehamilan tiub.

Pada pesakit dengan kerap vaginitis candidal berulang, ia adalah penting untuk mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kepada jangkitan (ubat-ubatan lain dan / atau pakaian penggunaan ketat).

Apakah dos Micostat 7® (Mikonazol) yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Faraj Kandidiasis (12 tahun atau lebih tua)

faraj suppository:

 • Terapi 1 hari: Insert 1200 mg supositori intravaginally sebelum tidur untuk 1 hari.
 • 3 terapi hari: Masukkan 200 mg supositori intravaginally sebelum tidur selama 3 hari.
 • 7 terapi hari: Masukkan 100 mg supositori intravaginally sebelum tidur selama 7 hari.

Krim faraj:

 • 2% krim: Masukkan satu applicatorful intravaginally sebelum tidur selama 3 hingga 7 hari.
 • 4% krim: Masukkan satu applicatorful intravaginally sebelum tidur selama 3 hari.
 • Topically: Sapukan ke bahagian vulvar luar dua kali sehari selama 7 hari, seperti yang diperlukan.

Kurap badan (2 tahun atau lebihtua)

krim topikal, salap, serbuk, semburan, atau berwarna: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 4 minggu.

Tinea Pedis (2 tahun atau lebih tua)

krim topikal, salap, serbuk, semburan, atau berwarna: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 4 minggu.

Kulit Candidiasis (2 tahun atau lebih tua)

Krim topikal, salap, serbuk, atau semburan: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 2 minggu.

Tinea cruris (2 tahun atau lebih tua)

Krim topikal, salap, serbuk, atau semburan: Sapukan lapisan nipis ke bahagian yang terjejas dua kali sehari selama 2 minggu.

Apakah bentuk penyediaan Micostat 7® (Mikonazol)

Micostat 7® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut::

 • Tablet 100mg, krim topikal

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Micostat 7®, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Perlu Tahu Ke Kadar Denyutan Nadi Sewaktu Rehat?

  Jika anda tidak pernah periksa kadar degupan jantung dan denyutan nadi rehat anda, ikuti artikel ini untuk mengetahui kepentingan memeriksanya sewaktu rehat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 26/11/2019 . 3 minit bacaan

  Kegagalan Jantung, Bukan Isu Remeh

  Kita pernah dengar tentang serangan jantung dan strok. Tapi kita jarang dengan tentang masalah kegagalan jantung. Adakah ia bahaya? Lanjutkan Hello Doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 30/09/2019 . 2 minit bacaan

  Kesihatan Jantung, Isu Kesihatan yang Tidak Boleh Diabaikan

  Kesihatan jantung merupakan satu isu kesihatan yang penting. Namun ramai antara kita menganggap ia sebagai satu isu remeh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Seks dan Jantung Anda

  Seks dan jantung anda adalah perkaitan antara melakukan hubungan seksual dengan masalah penyakit jantung atau dikenali sebagai penyakit kardiovaskular.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Artikel lain untuk anda

  degupan jantung

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit jantung

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  Ashraf Sinclair

  BELASUNGKAWA, Ashraf Sinclair Meninggal Dunia Akibat Serangan Jantung Semasa Tidur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2020 . 3 minit bacaan
  kelesuan kerja

  Kelesuan Kerja Boleh Sebabkan Masalah Jantung – Kajian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 28/01/2020 . 4 minit bacaan