backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Keytruda

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Keytruda?

Keytruda® adalah ubat kanser yang mengganggu pertumbuhan dan penyebaran sel kanser di dalam badan.

Keytruda® digunakan untuk merawat:

 • Kanser kulit lanjutan (melanoma) yang merebak ke bahagian lain badan atau tidak boleh dibuang melalui pembedahan
 • Satu jenis kanser paru-paru bukan sel kecil, jika tumor anda mempunyai penanda genetik tertentu yang akan diuji oleh doktor anda
 • Kanser kepala dan leher yang telah merebak ke bahagian lain badan, atau telah kembali selepas rawatan sebelumnya
 • Limfoma Hodgkin klasik pada orang dewasa dan kanak-kanak
 • Satu jenis kanser saluran kencing dan saluran kencing yang telah merebak ke bahagian lain badan atau tidak boleh dibuang melalui pembedahan
 • Satu jenis kanser yang ujian makmal membuktikan untuk menjadi mikrosatelit-tinggi ketidakstabilan atau ketidaksempurnaan pembaikan tumor pepejal

Keytruda® sering diberikan selepas ubat kanser lain yang telah dicuba tidak berjaya.

Bagaimanakah kegunaan Keytruda?

Keytruda® disuntik ke dalam vena melalui IV. Penyedia penjagaan kesihatan akan memberi anda suntikan ini.

Keytruda® biasanya diberikan sekali setiap 3 minggu. Doktor anda akan menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan ubat ini. Ikuti arahan dos doktor anda.

Sebelum anda memulakan rawatan, doktor anda akan melakukan ujian untuk memastikan Keytruda® adalah rawatan terbaik untuk jenis kanser kulit anda.

Keytruda® boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu dengan menukar cara sistem imun anda berfungsi. Kesan sampingan ini boleh menyebabkan simptom di banyak bahagian tubuh anda. Beberapa kesan sampingan mungkin perlu dirawat dengan ubat lain, dan rawatan kanser anda mungkin ditangguhkan atau dihentikan sama sekali.

Anda akan memerlukan ujian perubatan yang kerap untuk membantu doktor menentukan sama ada selamat untuk anda untuk terus menerima Keytruda®. Jangan terlepas sebarang lawatan susulan ke doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan Keytruda?

Keytruda® adalah terbaik untuk disimpan dalam suhu bilik yang tidak terdedah kepada cahaya dan kelembapan secara langsung. Untuk mengelakkan ubat rosak, anda tidak patut menyimpan Keytruda® dalam bilik air ataupun peti sejuk. Terdapat banyak jenis jenama Keytruda® yang mungkin ada keperluan penyimpanan yang berbeza. Ia adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk untuk arahan bagi penyimpanan, atau tanya ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh kumbahkan Keytruda® dalam tandas anda dan menuang mereka dalam longkang jika tidak diarahkan. Ia adalah penting untuk membuang produk ini apabila ia telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Keytruda?

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika:

 • Anda hamil atau menyusu. Ini kerana, semasa anda mengharapkan kehamilan atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk apa-apa ubat yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif Keytruda® atau ubat-ubatan lain
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain

Untuk memastikan Keytruda® selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Penyakit paru-paru atau gangguan pernafasan
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Gangguan tiroid
 • Gangguan autoimun seperti lupus, penyakit Crohn, atau kolitis ulseratif
 • Transplantasi organ

Keytruda® boleh mengubah cara sistem imun anda berfungsi, yang boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu yang boleh membawa kepada masalah perubatan yang serius.

Kesan sampingan dari Keytruda® boleh menyebabkan simptom di banyak bahagian tubuh anda. Sesetengah kesan sampingan mungkin perlu dirawat dengan ubat lain, dan rawatan kanser anda mungkin ditangguhkan. Anda akan memerlukan ujian perubatan yang kerap untuk membantu doktor menentukan sama ada selamat untuk anda untuk terus menerima Keytruda®. Jangan terlepas sebarang lawatan susulan ke doktor anda.

Adakah selamat untuk mengambil Keytruda semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko ketika menggunakan Keytruda® semasa mengandung atau semasa menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor untuk menimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Keytruda®. Keytruda® adalah kategori risiko kehamilan D, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan rujukan di bawah:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin ada risiko
 • D = Risiko bukti positif
 • X = Kontraindikasi
 • N = Tidak diketahui

Kesan sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Keytruda®: gatal-gatal; pernafasan sukar; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Beberapa kesan sampingan boleh berlaku semasa suntikan. Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda rasa pening, rasa kepala ringan, gatal, panas atau sejuk, berpeluh, berdenyut, demam, atau jika anda mengalami masalah bernafas.

Keytruda® boleh mengubah cara sistem imun anda berfungsi, yang boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu yang boleh membawa kepada masalah perubatan yang serius.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai:

 • Batuk baru atau memburuk, sakit dada, sesak nafas
 • Kulit pucat, mudah lebam atau pendarahan
 • Kelemahan otot yang teruk, sakit otot yang teruk atau berterusan, sakit sendi
 • Cirit-birit atau najis yang meningkat, sakit perut yang teruk, najis yang mengandungi lendir, najis hitam / berdarah atau bertar
 • Tahap rendah natrium dalam badan – kekeliruan, ucapan yang lemah, kelemahan yang teruk, kehilangan koordinasi, rasa tidak mantap
 • Tanda-tanda gangguan hormon – sakit kepala yang kerap atau luar biasa, masalah penglihatan, rasa sakit kepala atau sangat letih, detak jantung, perubahan mood atau tingkah laku, bunyi serak atau mendalam, meningkat rasa lapar atau dahaga, peningkatan kencing, sembelit, kehilangan rambut, berpeluh, rasa sejuk, bertambah berat badan, atau penurunan berat badan
 • Simptom masalah buah pinggang – kencing lebih kurang daripada biasa, sakit perut, muntah-muntah, bengkak pada pergelangan kaki atau kaki anda, sakit atau pembakaran apabila anda buang air kecil, air kencing berdarah atau keruh
 • Masalah hati – hilang selera makan, sakit pinggang kanan, mudah lebam atau pendarahan, urin gelap, najis berwarna liat, jaundis (kulit atau mata menguning)

Rawatan kanser anda mungkin ditangguhkan atau kekal dihentikan jika anda mempunyai kesan sampingan tertentu.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Mual, muntah, sakit perut, hilang selera makan, cirit-birit, sembelit
 • Tahap natrium yang rendah, ujian fungsi hati yang tidak normal
 • Gatal-gatal atau ruam
 • Demam, batuk, berasa nafas
 • Sakit di otot, tulang, atau sendi anda
 • Rasa letih

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Keytruda?

Keytruda® mungkin berinteraksi dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang interaksi ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsi bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Keytruda?

Keytruda® boleh berinteraksi dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang sebarang potensi interaksi makanan atau interaksi alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Keytruda?

Keytruda® boleh berinteraksi dengan keadaan kesihatan anda. Interaksi ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Ia  adalah penting untuk sentiasa membenarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada kini.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Melanoma – Metastatik:

2 mg / kg infusi IV lebih 30 minit.

Tempoh terapi: Berikan setiap 3 minggu sehingga perkembangan penyakit atau keracunan yang tidak dapat diterima.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Keytruda® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Suntikan, serbuk, lyophilized, untuk larutan: pembrolizumab 50mg dalam 2mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pergi ke bilik kecemasan terdekat dengan anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Keytruda®, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos anda seterusnya, langkau dos yang sudah terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan