backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kawalan PMS Natrol

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Akalili Sukor · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Kawalan PMS Natrol?

Kawalan PMS Natrol® biasanya digunakan untuk meredakan selera makan dan mengurangkan potensi perubahan mood yang berkaitan dengan sindrom prahaid. Produk ini mengandungi banyak mineral, vitamin dan herba untuk mengimbangi hormon.

Kawalan PMS Natrol® boleh dipreskripsikan untuk kegunaan lain; rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah kegunaan Kawalan PMS Natrol?

Ambil ubat dengan mulut dengan segelas air penuh, jangan mengunyah atau memecahnya, telan keseluruhan kapsul.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda.

Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Tanya pegawai kesihatan anda untuk sebarang pertanyaan mengenai cara menggunakan ubat ini.

Bagaimana saya menyimpan Kawalan PMS Natrol?

Kawalan PMS Natrol® adalah terbaik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Kawalan PMS Natrol® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuangnya ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Kawalan PMS Natrol?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda:

  • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
  • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor, seperti ubat-ubatan herba dan sampingan
  • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubat ini atau ubat lain
  • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Adakah selamat untuk mengambil Kawalan PMS Natrol semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Kawalan PMS Natrol® semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Kawalan PMS Natrol®.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan kecemasan dengan segera jika sebarang kesan sampingan menjadi teruk dan anda mengalami salah satu simptom yang berikut:

  • Tindak balas alergik (ruam; gatal-gatal, gatal; sukar bernafas, sesak di dada, bengkak mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak).

Jika simptom berterusan selama lebih daripada tujuh hari atau bertambah teruk, hubungi profesional penjagaan kesihatan berlesen.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Kawalan PMS Natrol?

Kawalan PMS Natrol® mungkin mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Kawalan PMS Natrol?

Kawalan PMS Natrol® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Kawalan PMS Natrol?

Kawalan PMS Natrol® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Ambil 2 kapsul setiap hari, bermula 5 hari sebelum bermulanya dan semasa kitaran haid anda.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibu bapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Kawalan PMS Natrol® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos:

  • Tablet: Vitamin B6 (daripada Piridoksina Hidroklorida) 50 mg, Vitamin B12 (sebagai Sianokobalamin) 50 mcg, Kalsium (daripada Kalsium Karbonat) 150 mg, Magnesium (daripada Magnesium Oksida) 75 mg, Kromium (sebagai Chromium Picolinate) (daripada Chromax® Chromium Picolinate) 100mcg

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Ambil 2 kapsul setiap hari, 5 hari sebelum kedatangan haid anda atau sepertimana yang diarahkan oleh doktor. Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Kawalan PMS Natrol®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Akalili Sukor · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan