Modafinil

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Modafinil?

Modafinil mengurangkan rasa mengantuk yang melampau kerana narkolepsi (gangguan tidur yang dicirikan dengan terlebih rasa mengantuk, paralisis tidur, halusinasi dll),  dan gangguan tidur lain, seperti tempoh pernafasan berhenti semasa tidur (apnea tidur). Ia juga digunakan untuk membantu anda berjaga semasa waktu bekerja jika anda mempunyai jadual kerja yang menghalang anda daripada mempunyai rutin tidur normal (gangguan tidur kerja syif).

Ubat ini tidak menyembuhkan gangguan tidur dan mungkin tidak menghilangkan semua rasa mengantuk anda. Modafinil tidak dapat menggantikan kesan tidur yang mencukupi. Ia tidak boleh digunakan untuk merawat keletihan atau menahan tidur pada orang yang tidak mempunyai gangguan tidur.

Tidak diketahui bagaimana modafinil berfungsi untuk membolehkan anda sentiasa terjaga. Ia mungkin berfungsi dengan mempengaruhi bahan-bahan tertentu dalam otak yang mengawal kitaran tidur / bangun.

Bagaimanakah kegunaan Modafinil?

Untuk narkolepsi, ambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari pada waktu pagi. Atau, jika doktor anda mengarahkannya, jumlah dos harian modafinil boleh dibahagikan kepada dos pagi dan dos petang.

Untuk apnea tidur obstruktif, ambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari pada waktu pagi. Teruskan rawatan yang lain (seperti mesin CPAP, peranti mulut) melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berhenti.

Jika anda menggunakan modafinil untuk gangguan tidur kerja syif, ambil dengan mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari 1 jam sebelum masa kerja anda.

Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan kesan paling baik.

Di samping manfaatnya, ubat ini kadangkala menyebabkan tindak balas gian (ketagihan). Risiko boleh meningkat jika anda menyalahguna alkohol atau ubat-ubatan pada masa lalu. Ambil ubat ini seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau jika bertambah teruk.

Bagaimana saya menyimpan Modafinil?

Modafinil lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan modafinil dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama modafinil berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam modafinil ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan modafinil?

Sebelum mengambil modafinil,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi jika anda alah kepada modafinil, armodafinil (Nuvigil), atau sebarang ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi ubat preskripsi dan bukan preskripsi, vitamin, makanan tambahan, dan herba yang anda ambil terutamanya: antikoagulan (‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin); antidepresan tertentu seperti amitriptyline, amoxapine, clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Aventyl, Pamelor), protriptyline (Vivactil), dan trimipramine (Surmontil); antifungal tertentu seperti itraconazole (Sporanox) dan ketoconazole (Nizoral); cyclosporine (Neoral, Sandimmune); diazepam (Valium); ubat-ubatan tertentu untuk sawan seperti carbamazepine (Tegretol), phenobarbital, dan phenytoin (Dilantin); monoamine oxidase (MAO) inhibitors, termasuk isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar), dan tranylcypromine (Parnate); propranolol (Inderal); selected serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) seperti citalopram (Celexa), Escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac, Sarafem), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), dan sertraline (Zoloft); rifampin (Rifadin, Rimactane); dan triazolam (Halcion). Banyak ubat-ubatan lain juga boleh bertindak balas dengan modafinil, jadi pastikan untuk memberitahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda ambil, walaupun tiada dalam senarai ini. Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda untuk kesan sampingan.
 • Beritahu doktor anda jika anda minum atau pernah minum alkohol dalam jumlah yang besar, menggunakan atau pernah menggunakan dadah jalan, atau menggunakan ubat-ubatan preskripsi secara berlebihan, terutama perangsang. Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai sakit dada, degupan jantung yang tidak teratur, atau masalah jantung yang lain selepas mengambil perangsang, dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai tekanan darah tinggi; serangan jantung; sakit dada; penyakit mental seperti kemurungan, mania (penuh kegilaan, mood yang luar biasa teruja), atau psikosis (kesukaran untuk berfikir dengan jelas, berkomunikasi, memahami realiti, dan berkelakuan baik); atau penyakit jantung, hati, atau buah pinggang.
 • Anda perlu tahu bahawa modafinil boleh mengurangkan keberkesanan hormon kontraseptif (pil kawalan kelahiran, patch, cincin, implan, suntikan, dan peranti dalam kandungan). Gunakan satu lagi bentuk kawalan kelahiran semasa mengambil modafinil dan selama 1 bulan selepas anda berhenti mengambilnya. Bincang dengan doktor anda mengenai jenis kawalan kelahiran yang akan berkesan untuk anda semasa dan selepas rawatan dengan modafinil.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil modafinil, hubungi doktor anda.
 • Jika anda menjalani pembedahan, termasuk pembedahan gigi, maklumkan doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil modafinil.
 • Anda perlu tahu bahawa modafinil boleh menjejaskan pertimbangan atau pemikiran anda dan mungkin tidak benar-benar melegakan rasa mengantuk yang disebabkan oleh gangguan anda. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda. Jika anda mengelakkan memandu atau aktiviti-aktiviti lain yang berbahaya disebabkan gangguan tidur anda, jangan mula melakukan aktiviti ini sekali lagi tanpa berbincang dengan doktor anda walaupun anda berasa lebih berjaga.
 • Anda harus mengelak daripada minum alkohol semasa mengambil modafinil.

Adakah selamat untuk mengambil modafinil semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada maklumat yang cukup tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan modafinil?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan modafinil dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai sebarang kesan sampingan yang serius:

 • Demam, sakit tekak, sakit kepala dan muntah-muntah dengan melepuh yang teruk, mengelupas, dan ruam kulit merah;
 • Lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • Mudah lebam atau pendarahan;
 • Tompok putih atau kudis dalam mulut anda atau pada bibir anda;
 • Halusinasi, pemikiran atau tingkah laku yang luar biasa;
 • Kemurungan, kebimbangan, keganasan; atau
 • Sakit dada, jantung berdegup tidak sekata.

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • Sakit kepala, pening;
 • Perasaan saraf atau gelisah;
 • Loya, cirit-birit;
 • Masalah tidur (insomnia);
 • Mulut kering.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas modafinil?

Modafinil  mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

 • Cyclosporine (Neoral, Sandimmune, Gengraf);
 • Propranolol (Inderal);
 • Rifampin (Rifadin, Rimactane, Rifater);
 • Sedatif seperti diazepam (Valium), midazolam (mahir), atau triazolam (Halcion);
 • Ubat antikulat seperti itraconazole (Sporanox) atau ketoconazole (Nizoral);
 • Ubat sawan seperti carbamazepine (carbatrol, Tegretol), phenytoin (Dilantin) atau phenobarbital (Luminal, Solfoton);
 • Antidepresan seperti amitriptyline (Elavil, Etrafon), doxepin (Sinequan), imipramine (Janimine, Tofranil), nortriptyline (Pamelor), dan lain-lain; atau
 • Perencat MAO seperti isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), selegiline (Eldepryl, Emsam), atau tranylcypromine (Parnate).

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan modafinil?

Modafinil mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan modafinil?

Modafinil mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda, terutama sekali:

 • Penyalahgunaan alkohol, sejarah atau
 • Penyalahgunaan dadah atau pergantungan, sejarah-Kebergantungan mungkin lebih cenderung untuk membangunkan.
 • Angina (sakit dada yang teruk),yang tidak stabil atau
 • Serangan jantung, baru-baru ini atau
 • Penyakit jantung- Gunakan dengan berhati-hati. Ia tidak diketahui bagaimana modafinil akan memberi kesan kepada syarat-syarat ini.
 • Kemurungan, atau sejarah kemurungan
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi) atau
 • Mania, atau sejarah
 • Psikosis (penyakit mental), sejarah- Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Hipertropi ventrikel kiri (penyakit jantung), atau sejarah
 • Prolaps mitral valve (penyakit jantung) selepas menerima perangsang CNS -Penggunaan tidak disyorkan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Penyakit hati, teruk-Gunakan dengan berhati-hati. Anda mungkin memerlukan pelarasan dos. Berbincanglah dengan doktor anda jika anda mempunyai kebimbangan tentang perkara ini.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk narkolepsi

200 mg sehari pada waktu pagi

Dos Dewasa yang biasa untuk Apnea Tidur Obstruktif / Sindrom Hipopnea

200 mg sehari pada waktu pagi

Dos Dewasa yang biasa untuk Gangguan Tidur Kerja Syif

200 mg setiap hari satu jam sebelum permulaan kerja beralih

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik biasa untuk Gangguan Defisit Perhatian

Tidak diluluskan FDA.

Laporan kesan buruk dermatologi dan psikiatri telah menyebabkan Jawatankuasa Penasihat Pediatrik FDA sebulat suara mengesyorkan supaya amaran tertentu terhadap penggunaan modafinil pada kanak-kanak ditambah kepada label pembuat; gunakan hanya jika rawatan garis pertama dan kedua gagal dan faedah melebihi risiko.

Kanak-kanak kurang daripada 30 kg: 200-340 mg sekali sehari

Kanak-kanak lebih daripada 30 kg: 300-425 m

Apakah bentuk penyediaan modafinil?

Modafinil boleh didapati dalam bentuk dos dan kekuatan berikut:

Tablet, Oral: 100 mg, 200 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Simptom dos berlebihan mungkin termasuk:

 • Masalah untuk tidur atau kekal tidur
 • Agitasi
 • Kegelisahan
 • Kekeliruan
 • Halusinasi(melihat perkara-perkara atau mendengar suara-suara yang tidak wujud)
 • Gemuruh
 • Gegaran sebahagian badan yang tidak terkawal
 • Degupan jantung cepat, lambat, atau berdebar-debar
 • Sakit dada
 • Loya
 • Cirit-birit

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos modafinil, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidur Tak Nyenyak Atau Sering Terjaga Waktu Malam? Ikut 6 Perkara Ini Agar Tiada Gangguan

  Apa perlu kita buat jika tidur waktu malam asyik terjaga dan terganggu ya? Tenang, jom klik artikel ini untuk tahu cara atasinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Insomnia, Tidur Berkualiti 27/10/2020 . 3 minit bacaan

  Selalu Tak Pasangan Complaint Anda Bising @ Ketawa Semasa Tidur? Jika Pernah, Ini Sebabnya…

  Ketawa adalah reaksi spontan terhadap sesuatu yang kelakar dan mencuit hati. Namun, bagaimana pula jika anda tertawa saat tidur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 05/10/2020 . 3 minit bacaan

  Dalam Banyak-Banyak Gangguan Tidur, ‘Sleep Texting’ Paling RARE! Mungkin Anda Pernah Alaminya!

  Rutin harian kini merangkumi banyak penggunaan telefon seperti menghantar mesej dan lain-lain. Tapi, jika sampai menyebabkan gangguan tidur, bagaimana?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Mungkin ramai yang belum cakna mengenai apa itu sleep apnea. Benarkah gangguan tidur apnea juga boleh berlaku kepada bayi? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  melelapkan mata

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara tidur ikut tempoh masa

  Sukar Nak Lelap? Cuba Teknik Ini Untuk Tidur Lena Dalam Masa 10, 60 & 120 SAAT

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan
  tidur berlebihan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan ketika tidur

  AWAS, Jangan Terlalu Selesa! Orang Kurus Yang Tidur Berdengkur BERPOTENSI Jadi GEMUK!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/11/2020 . 3 minit bacaan