backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Lunesta

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Lunesta® (eszopiclone)?

Lunesta® adalah sedatif, juga dikenali sebagai hipnotik. Ia memberi kesan kepada bahan kimia di otak anda yang mungkin tidak seimbang pada orang yang mengalami masalah tidur (insomnia).

Lunesta® digunakan untuk merawat insomnia. Ubat ini menyebabkan relaksasi untuk membantu anda tidur dan kekal tidur.

Lunesta® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimanakah saya perlu mengambil Lunesta® (eszopiclone)?

Ambil Lunesta® tepat seperti yang ditetapkan untuk anda. Ubat ini hanya untuk kegunaan jangka pendek sahaja. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Lunesta® mungkin membentuk tabiat. Jangan sekali-kali berkongsi ubat ini dengan orang lain, terutamanya seseorang yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Simpan ubat di tempat di mana orang lain tidak dapat melakukannya. Menjual atau memberi Lunesta® adalah bertentangan dengan undang-undang.

Elakkan mengambil ubat ini dalam masa satu jam selepas makan makanan tinggi lemak atau berat. Ini akan menjadikan tubuh lebih sukar untuk menyerap ubat.

Ambil Lunesta® hanya jika anda boleh dapatkan tidur malam mencukupi sebelum anda mesti aktif semula. Jangan sekali-kali mengambil ubat ini semasa waktu bangun pagi anda, melainkan sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam telah didedikasikan untuk tidur.

Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik selepas 7 hingga 10 hari rawatan, atau jika mereka menjadi lebih teruk.

Jangan berhenti menggunakan Lunesta® secara tiba-tiba selepas mengambilnya beberapa hari berturut-turut, atau anda mungkin mengalami gejala penarikan diri yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda dengan selamat berhenti menggunakan ubat ini.

Bagaimanakah kaedah penyimpanan Lunesta® (eszopiclone)?

Ia paling baik disimpan pada suhu bilik yang jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan ubatan ini di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama ubatan ini yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang ubatan ini ke dalam mangkuk tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Lunesta® (eszopiclone)?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubatan ini atau ubat-ubat lain
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Lunesta® akan membuat anda tertidur. Jangan sekali-kali mengambil ubat ini semasa waktu bangun pagi anda, melainkan sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam daripada waktu tidur anda.

Sesetengah orang yang menggunakan ubat ini terlibat dalam aktiviti seperti memandu, makan, atau membuat panggilan telefon dan kemudian tidak mempunyai memori bagi mengingati aktiviti tersebut. Jika ini berlaku kepada anda, hentikan mengambil Lunesta® dan berjumpa dengan doktor anda bagi membincangkan tentang rawatan lain untuk gangguan tidur anda.

Anda tidak boleh menggunakan Lunesta® jika anda alah kepada eszopiklone.

Untuk memastikan ubat ini selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Penyakit hati
 • Gangguan pernafasan
 • Sejarah kemurungan, penyakit mental, atau pemikiran bunuh diri
 • Sejarah ketagihan dadah atau alkohol

Adakah selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) berada di kategori C bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Lunesta® (eszopiclone)?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindak balas alergik terhadap ubat ini: gatal, susah bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • Kemurungan, pencerobohan, pergolakan
 • Masalah ingatan, pemikiran atau tingkah laku luar biasa
 • Pemikiran mencederakan diri sendiri
 • Kekeliruan, halusinasi (mendengar atau melihat perkara)

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Rasa mengantuk pada siang hari, pening, perasaan seolah mabuk
 • Sakit kepala
 • Rasa luar biasa atau tidak menyenangkan di dalam mulut anda
 • Gejala sejuk seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak
 • Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

  Tindak balas ubat

  Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Lunesta® (eszopiclone)?

  Ubatan ini mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

  Adakah makanan dan minuman beralkohol mempunyai tindak balas dengan Lunesta® (eszopiclone)?

  Ubatan ini mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ianya berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

  Apakah keadaan kesihatan yang menyebabkan tindak balas dengan Lunesta® (eszopiclone)?

  Ubatan ini akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

  Penggunaan / Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Lunesta® (eszopiclone).

  Apakah dos Lunesta® (eszopiclone) yang sesuai untuk seorang dewasa?

  Dos Dewasa biasa untuk Insomnia:

  • Dos permulaan: 1 mg secara oral sebelum tidur
  • Dos penyelenggaraan: 1 hingga 3 mg secara lisan sebelum tidur
  • Maksimum dos: 3 mg secara oral sebelum tidur

  Dos Geriatric Biasa untuk Insomnia:

  • Dos permulaan: 1 mg secara lisan sebelum tidur
  • Maksimum dos: 2 mg secara lisan sebelum tidur

  Apakah dos Lunesta® (eszopiclone) yang sesuai untuk kanak-kanak?

  Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibubapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

  Ketersediaan Lunesta® (eszopiclone)

  Lunesta® (eszopiclone)  boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

  • Tablet

  Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

  Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

  Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos Lunesta® (eszopiclone)?

  Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos ubatan ini, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir sehingga masa dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan