backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Akurit 4

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 25/01/2023

Kegunaan

Apa itu Akurit 4?

Akurit 4® digunakan untuk tuberkulosis, jangkitan bakteria membran yang meliputi otak, jangkitan bakteria membran yang meliputi saraf tunjang, penyakit membran mukus berjangkit, penyakit kulit berjangkit, penyakit saraf berjangkit dan keadaan lain. Akurit 4® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Akurit 4® berfungsi dengan menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis; menahan pertumbuhan tuberkulosis yang menyebabkan bakteria; menghalang pertumbuhan dinding sel bakteria; membunuh pelbagai bakteria yang jangkitan yang menyebabkan bakteria.

Bagaimanakah kegunaan Akurit 4?

Perlu diambil dengan perut kosong: 1 jam sebelum makan

Bagaimana saya menyimpan Akurit 4?

Akurit 4® paling baik disimpan pada suhu bilik dari cahaya terus dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Akurit 4® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Akurit 4® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Akurit 4® ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Akurit 4?

Sebelum mengambil Akurit 4®, sila beritahu doktor anda:

  • Yang anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
  • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan supplemen.
  • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif Akurit 4® atau ubat-ubatan lain
  • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.

Adakah selamat untuk mengambil Akurit 4 semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Akurit 4?

Kesan sampingan boleh yang boleh berlaku apabila menggunakan ubat ini termasuk:

  • Pening
  • Gatal-gatal
  • Sakit perut
  • Rasa tidak selesa
  • Muntah
  • Ruam kulit yang gatal

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Akurit 4?

Akurit 4® boleh bertindakbalas dengan ubat lain yang anda sedang ambil, yang mana boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang potensi tindakbalas ubat, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Akurit 4?

Akurit 4® boleh bertindakbalas dengan makanan atau minuman beralkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang potensi tindakbalas makanan atau minuman beralkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Akurit 4?

Akurit 4® mungkin bertindakbalas dengan keadaan kesihatan anda. Tindakbalas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Adalah penting untuk sentiasa memaklumkan kepada doktor dan ahli farmasi anda tentang keadaan kesihatan yang anda sekarang.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos Akurit 4 yang disyorkan untuk dewasa?

Pesakit yang berat> 70 kg: dos yang disyorkan ialah 5 tab.

55-70 kg: dos yang disyorkan ialah 4 tab.

40-54 kg: dos yang disyorkan ialah 3 tab.

30-39 kg: dos yang disyorkan ialah 2 tab.

Dos yang akan diberikan setiap hari semasa rawatan awal (2 bulan).

Apakah dos Akurit 4 yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Belum ada dos yang disyorkan untuk pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan Akurit 4?

Akurit 4® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Tab kombinasi Akurit 4® Rifampicin 150 mg, INH 75 mg, pyrazinamide 400 mg, etambutol HCl 275 mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Akurit 4®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 25/01/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan