Nifedipine

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Nifedipine?

Ubat ini digunakan untuk mencegah jenis sakit dada tertentu (angina). Ia mungkin membolehkan anda bersenam lebih dan mengurangkan kekerapan serangan angina. Nifedipine tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai penghalang saluran kalsium. Ia berfungsi dengan merehatkan saluran darah supaya darah boleh mengalir dengan lebih mudah. Ubat ini perlu diambil secara teratur. Ia tidak boleh digunakan untuk merawat serangan sakit dada sewaktu kejadian. Gunakan ubat-ubatan lain (seperti Nitroglycerin sublingual) untuk melegakan serangan sakit dada seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Orang dewasa perlu membincangkan risiko dan manfaat ubat ini dengan doktor atau ahli farmasi mereka, serta bentuk-bentuk lain nifedipine yang mungkin lebih selamat (seperti tablet bertindak jangka masa panjang).

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat yang tidak disenaraikan dalam pelabelan profesional yang diluluskan bagi ubat tetapi yang boleh ditetapkan oleh pakar kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan dalam bahagian ini hanya jika ia telah ditetapkan oleh pakar kesihatan anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat gangguan peredaran darah tertentu (sindrom Raynaud).

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil ubat ini melalui mulut, biasanya 3 kali sehari dengan atau tanpa makanan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Telan ubat ini. Jangan hancurkan, mengunyah, atau memecahkan kapsul.

Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Doktor boleh meningkatkan dos anda secara beransur-ansur. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Elakkan makan limau gedang atau minum jus limau gedang semasa mengambil ubat ini melainkan jika doktor anda mengarahkan anda sebaliknya. Limau gedang boleh meningkatkan jumlah ubat-ubatan tertentu dalam aliran darah anda. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah paling banyak daripadanya. Untuk membantu anda ingat, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda lebih teruk (contohnya, sakit dada anda menjadi lebih teruk atau lebih kerap).

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

nifedipine lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan nifedipine dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama nifedipine berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam nifedipine ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil nifedipine,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada nifedipine, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam nifedipine. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan bukan preskripsi lain ubat-ubatan, vitamin, pemakanan tambahan, anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut satu daripada yang berikut: acarbose (Prandase, Precose); anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti nifedipine (Coumadin, Jantoven); antifungals seperti fluconazole (Diflucan), itraconazole (Sporanox), dan ketoconazole (Nizoral); penghalang beta seperti atenolol (Tenormin), Labetalol (Trandate), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), nadolol (Corgard), propranolol (Inderal), dan timolol (Blocadren); carbamazepine (carbatrol, Epitol, Tegretol); cimetidine (Tagamet); digoxin (Lanoxin, Lanoxicaps); diltiazem (Cardizem); doxazosin (Cardura); erythromycin (EES, E-MYCIN, Erythrocin); fentanyl (Actiq, Duragesic, Fentora, Sublimaze); Flecainide (Tambocor); HIV inhibitor protease termasuk amprenavir (Agenerase), atazanavir (Reyataz), delavirdine (Rescriptor), fosamprenavir (Lexiva), Indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept), dan ritonavir (Norvir, dalam Kaletra); metformin (Glucophage); nefazodone; phenobarbital (berongga); phenytoin (Dilantin, Diphenylan Sodium); quinidine (Quinidex); quinupristin dan dalfopristin (Synercid); rifampin (Rifadin, dalam Rifamate, dalam Rifater, Rimactane); rifapentine (Priftin); tacrolimus (Prograf); asid valproic (Depakene, Depakote); dan verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda apa produk herba yang anda ambil, terutama Wort St John.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyempitan atau penyumbatan sistem pencernaan anda atau mana-mana keadaan lain yang menyebabkan makanan untuk bergerak melalui sistem pencernaan anda lebih perlahan-lahan; atau jantung, hati, atau penyakit buah pinggang. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai infarksi miokardium (MI) dalam tempoh 2 minggu lepas.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil nifedipine, hubungi doktor anda.
 • berbincang dengan doktor anda tentang penggunaan selamat kapsul nifedipine jika anda berumur 65 tahun atau lebih tua. Orang dewasa tidak boleh biasanya mengambil kapsul nifedipine kerana mereka tidak selamat seperti ubat-ubatan lain yang boleh digunakan untuk merawat keadaan yang sama.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi anda bahawa anda mengambil nifedipine.
 • bertanya kepada doktor anda tentang penggunaan selamat minuman beralkohol ketika mengambil n Alkohol boleh membuat kesan sampingan daripada nifedipine lebih teruk.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil nifedipine.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • semakin teruk angina;
 • sembelit yang teruk dan kekejangan, sakit perut yang teruk atau pedih ulu hati, batuk darah;
 • perasaan seperti anda mungkin akan pengsan;
 • rasa sesak nafas, bengkak di tangan atau kaki anda;
 • degupan jantung cepat atau berdebar-debar;
 • kebas atau perasaan tingly;
 • jaundis (kekuningan kulit atau mata); atau
 • sakit dada atau perasaan berat, sakit yang merebak ke lengan atau bahu, loya, berpeluh, rasa sakit umum.

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • sakit kepala, pening;
 • mengantuk, rasa letih;
 • loya, cirit-birit sembelit yang ringan atau sakit perut;
 • masalah tidur (insomnia);
 • ruam ringan atau gatal-gatal;
 • sakit sendi, kejang kaki;
 • kehangatan, kemerahan, atau tingly perasaan di bawah kulit anda; atau
 • membuang air kecil lebih daripada biasa.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

nifedipine mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi semua preskripsi dan bukan preskripsi / produk herba anda boleh menggunakan anda, terutamanya daripada: phenytoin, quinidine, tacrolimus.

Ubat-ubatan lain boleh menjejaskan penyingkiran nifedipine dari badan anda, yang boleh menjejaskan kerja-kerja bagaimana nifedipine. Contohnya termasuk cimetidine, antifungals azole (asitraconazole itu), antibiotik macrolide (seperti erythromycin), rifamycins (asrifabutin itu), Wort St John, ubat yang digunakan untuk merawat sawan (seperti carbamazepine), antara lain.

Periksa label pada ubat-ubatan anda (seperti produk batuk-dan-sejuk, diet bantuan) kerana ia mungkin mengandungi bahan-bahan yang boleh meningkatkan kadar denyutan jantung dan memburukkan lagi sakit dada (termasuk kafein, pseudoephedrine, phenylephrine). Tanya ahli farmasi anda mengenai cara menggunakan produk-produk ini dengan selamat.

Cimetidine adalah ubat nonprescription yang biasa digunakan untuk merawat asid perut tambahan. Kerana cimetidine boleh berinteraksi dengan nifedipine, tanya ahli farmasi anda mengenai produk-produk lain untuk merawat asid perut tambahan.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

nifedipine mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

ini, terutama jus limau gedang.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

nifedipine mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • stenosis aortic (penyempitan injap dalam hatimu) atau
 • usus tersumbat,yang teruk atau
 • kegagalan jantungkongestif atau
 • penyakit arteri koronari atau
 • serangan jantung atau
 • Hypotension (tekanan darah rendah) -Gunakan dengan berhati-hati. Boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius.
 • Kejutan kardiogenik (kejutan yang disebabkan oleh serangan jantung) tidak -Should digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Galaktosa intoleransi (masalah keturunan yang jarang berlaku) atau
 • malabsorption Glucose-galaktosa (masalah keturunan yang jarang berlaku) atau
 • kekurangan laktase Lapp (masalah keturunan yang jarang berlaku) -The borang pelepasan tablet lanjutan ubat ini mengandungi laktosa (gula susu), dan tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan syarat-syarat ini.
 • Masalah buah pinggang atau
 • masalah hati (termasuk sirosis) -Gunakan dengan berhati-hati. Kesan nifedipine boleh meningkat disebabkan penyingkiran yang lebih perlahan ubat dari badan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Hipertensi

Dos permulaan:

tablet pelepasan Extended: 30 hingga 60 mg sekali sehari

Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur setiap 7 hingga 14 hari.

Dos Dewasa yang biasa untuk Migrain Profilaksis

Dos permulaan:

Extended tablet Tayangan: 30 mg sekali sehari

Segera kapsul Tayangan: 10 mg 3 kali sehari

Dos Dewasa yang biasa untuk Angina pectoris Profilaksis

Dos permulaan:

tablet pelepasan Extended: 30 hingga 60 mg sekali sehari

Segera kapsul Tayangan: 10 mg 3 kali  hari

dosMaintenance:

kapsul pelepasan segera: 10 hingga 30 mg secara lisan 3 hingga 4 kali sehari

dos Dewasa yang biasa untuk Kegagalan Jantung kongestif

dos permulaan:

Procardia XL (R): 30 hingga 60 mg sekali sehari

Adalat (R) CC: 30 mg sekali sehari

Dos Dewasa yang biasa untuk Pramatang Buruh

sifat tocolytic of nifedipine telah dinilai dalam beberapa kajian. Dos yang digunakan dalam kajian ini telah adalah 10-40 mg sebagai “satu masa” dos awal. Dos yang berikutnya telah adalah dari 10 hingga 20 mg setiap 6-8 jam sekali dan diterima untuk melambatkan penghantaran.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Biasa Pediatric Dose untuk hipertensiKecemasan:

Kanak

kapsul pelepasan segera: 0,25-0,5 mg / kg / dos (maksimum 10 mg / dos) diulangi setiap 4 hingga 6 jam jika perlu

dos maksimum: 1-2 mg / kg / hari

biasa Pediatric Dose untuk tekanan darah tinggi

Diperluas tablet keluaran:

Kanak-kanak: 0,25-0,5 mg / kg / hari dalam 1 hingga 2 dos dibahagikan; dos perlu dititratkan untuk melaksanakan

dos maksimum: 3 mg / kg / hari sehingga 120 mg / hari (atau 180 mg / hari di beberapa pusat)

Usual Pediatric Dose untuk Hypertrophic Cardiomyopathy

Kanak-kanak: 0,6-0,9 mg / kg / 24 jam dalam 3 hingga 4 dos dibahagikan

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

nifedipine boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Tablet, ER: 30 mg, 60 mg, 90 mg

Capsule, Oral: 10 mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos nifedipine, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk:

 • pening
 • denyutan jantung yang cepat
 • curahan (rasa kehangatan)
 • gemuruh
 • loya
 • muntah
 • bengkak pada tangan, kaki, pergelangan kaki, atau bahagian bawah kaki
 • penglihatan kabur
 • pengsan

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penghidap Darah Pekat Kena Tahu Ini! Ada Risiko Penyakit Lain Jika Darah Anda Terlampau Pekat!

  Polycythemia vera ialah sejenis penyakit yang membuatkan darah anda menjadi semakin pekat. Penghidap penyakit ini berisiko menghidap 3 lagi penyakit lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gangguan Darah, Gangguan Darah Lain 13/10/2020 . 3 minit bacaan

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Ramai yang sangka bahawa rawatan penyakit jantung adalah melalui pembedahan sahaja. Pun begitu, ada beberapa lagi cara lain yang mungkin boleh dicuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Jantung, Pusat Kesihatan 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-Jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Pernah Diserang Sakit Jantung? Hindari Serangan Jantung Kali Kedua Dengan 5 Langkah Ini!

  Cara mengatasi serangan jantung penting jika anda tidak mahu episod yang kedua. Artikel ini menyenaraikan 5 langkah penting untuk anda, #3 harus dicuba ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kesihatan Jantung, Pusat Kesihatan 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tanda-tanda sakit jantung

  Penyakit Jantung Kardiomiopati: Jenis, Simptom, Langkah Pencegahan & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit jantung

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  makanan untuk jantung

  Ingin Jaga Jantung Anda? Gunakan Kaedah Polymeal, Amalkan Menu Diet Baik Untuk Jantung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/11/2020 . 3 minit bacaan
  Serangan Jantung

  Elak Serangan Jantung Kali Kedua, Caranya Jaga Makan! Ubah Diet Anda Sebelum Terlambat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan