Entresto

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 5 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Entresto?

Entresto® mengandungi gabungan sacubitril dan valsartan. Sacubitril adalah ubat tekanan darah. Ia berfungsi dengan meningkatkan tahap protein tertentu dalam badan yang boleh melebarkan (dilat) saluran darah. Ini membantu menurunkan tekanan darah dengan mengurangkan tahap natrium. Valsartan adalah penghalang reseptor angiotensin II (juga dipanggil ARB). Valsartan menghalang saluran darah dari penyempitan, yang merendahkan tekanan darah dan penambahbaikan aliran darah.

Entresto® digunakan pada orang tertentu yang mempunyai kegagalan jantung kronik. Ubat ini membantu mengurangkan risiko yang perlu dimasukkan ke hospital apabila simptom menjadi lebih teruk, dan membantu mengurangkan risiko kematian akibat kegagalan jantung.

Entresto® biasanya diberikan bersama dengan ubat tekanan darah lain.

Bagaimanakah kegunaan Entresto?

Ambil Entresto® sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda untuk memastikan anda memperolehi hasil yang terbaik. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil Entresto® dengan atau tanpa makanan. Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari.

Tekanan darah anda perlu diperiksa dengan kerap. Fungsi buah pinggang anda juga perlu diperiksa.

Bagaimana saya menyimpan Entresto?

Entresto® adalah terbaik untuk disimpan dalam suhu bilik yang tidak terdedah kepada cahaya dan kelembapan secara langsung. Untuk mengelakkan ubat rosak, anda tidak patut menyimpan Entresto® dalam bilik air ataupun peti sejuk. Terdapat banyak jenis jenama Entresto® yang mungkin ada keperluan penyimpanan yang berbeza. Ia adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk untuk arahan bagi penyimpanan, atau tanya ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Entresto® dalam tandas anda dan menuangnya dalam longkang jika tidak diarahkan. Ia adalah penting untuk membuang produk ini apabila ia telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Entresto?

Sebelum mengambil ubat ini, rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif pada Entresto® atau ubat lain.
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.

Anda tidak boleh menggunakan Entresto® jika anda pernah mengalami reaksi alergi yang teruk terhadap ubat tekanan darah seperti:

 • Perencat ACE – benazepril, captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moexipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril (Lotensin, Vasotec, Prinivil, Accupril, Mavik, dan lain-lain).
 • Sejenis ARB – azil, martabat, episartan, irbesartan, losartan, olmesartan, telmisartan, valsartan (Atacand, Avapro, Benicar, Diovan, Edarbi, Micardis, Teveten, dan lain-lain).

Anda tidak boleh mengambil Entresto® dalam masa 36 jam sebelum atau selepas anda mengambil sebarang ubat perencat ACE.

Sekiranya anda menghidapi diabetes, jangan gunakan Entresto® bersama ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Anda juga mungkin perlu mengelakkan mengambil Entresto dengan aliskiren jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Untuk memastikan Entresto® selamat untuk anda, maklumkan doktor anda jika anda mempunyai:

 • Penyakit hati.
 • Diabetes.
 • Sekiranya anda menjalani diet rendah garam.
 • Sekiranya anda mengalami dehidrasi.

Jangan gunakan Entresto® jika anda mengandung. Berhenti menggunakannya dan beritahu doktor anda sekiranya anda hamil. Entresto® boleh menyebabkan kecederaan atau kematian kepada bayi yang belum lahir jika anda mengambil ubat semasa trimester kedua atau ketiga. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan.

Adakah selamat untuk mengambil Entresto semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Entresto® semasa mengandung dan menyusu. Sila terus berjumpa dengan doktor anda untuk menimbang potensi dan risiko yang mungkin sebelum mengambil Entresto®.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Entresto®: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda. Anda mungkin lebih cenderung mempunyai reaksi alergi jika anda adalah orang Afrika-Amerika.

Juga hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai:

 • Rasa ringan kepala, seperti hendak rebah.
 • Keletihan yang melampau.
 • Kalium yang tinggi – kadar denyutan yang perlahan, denyutan lemah, kelemahan otot, rasa menggelenyar.
 • Masalah buah pinggang – sedikit atau tidak kencing, kencing yang menyakitkan atau sukar, bengkak di kaki atau pergelangan kaki anda, berasa letih atau pendek nafas.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Pening.
 • Batuk.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Entresto?

Entresto® mungkin bertindak balas dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsi bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Aliskiren.
 • Litium.
 • Mana-mana ubat jantung atau tekanan darah lain.
 • Suatu diuretik atau “pil air”.
 • Perubatan atau makanan tambahan mineral yang mengandungi kalium.
 • NSAID (ubat anti radang bukan steroid) – aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Entresto?

Entresto® boleh bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang sebarang potensi tindak balas makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Entresto?

Entresto® boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Ia  adalah penting untuk sentiasa membenarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada kini.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Kegagalan Jantung Congestive:

Dos permulaan: Sacubitril 49 mg-Valsartan 51 mg secara  oral dua kali sehari.

Dos penyelenggaraan: Sacubitril 97 mg-Valsartan 103 mg secara oral dua kali sehari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan bagi pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Entresto® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Tablet, bersalut filem: sacubitril 24mg, valsartan 26 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pergi ke bilik kecemasan terdekat dengan anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Entresto®, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos anda seterusnya, abaikan dos yang sudah terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  waktu sesuai makan ubat darah tinggi

  Bila Waktu Sesuai Makan Ubat Tekanan Darah Tinggi – Sebelum Tidur Atau Waktu Pagi? Ini Jawapannya…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/10/2019 . 2 minit bacaan
  pil darah tinggi

  Sampai Bila Saya Perlu Makan Ubat Darah Tinggi? Bolehkah Kalau Saya Berhenti? Ini Jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 20/08/2018 . 2 minit bacaan