backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Morfin

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 25/01/2023

Kegunaan

Apa itu Morfin?

Ubat ini digunakan untuk melegakan kesakitan tahap sederhana sehingga teruk. Morfin tergolong dalam kumpulan ubat tahan sakit narkotik (opium). Ia bertindak dari dalam otak dengan mengubah cara badan menerima dan bertindak balas terhadap rasa sakit.

Bagaimanakah kegunaan Morfin?

Ambil ubat ini melalui mulut seperti mana yang darahkan oleh doktor anda. Anda boleh mengambil ubat bersama makanan ataupun tidak. Sekiranya anda mengalami rasa mual, ambil ubat ini bersama makanan. Rujuk doktor anda ataupun ahli farmasi mengenai cara lain untuk mengurang rasa mual. (seperti baring 1 hingga 2 jam serta kurangkan pergerakan kepala sebaik mungkin).

Sekiranya anda mengunakan ubat ini dalam bentuk cecair, pastikan anda membaca Panduan Ubat yang disediakan oleh ahli farmasi anda terlebih dahulu sebelum mengunakannya dan setiap kali anda mendapatkan isian semula. Sila rujuk doktor atau ahli farmasi anda sekiranya terdapat sebarang pertanyaan. Sukatan dos haruslah dibuat dengan teliti mengunakan alat sukat/sudu khas. Elakkan mengunakan sudu biasa kerana sukatan dos anda mungkin akan salah. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk menyemak atau menyukat dos, sila rujuk doktor atau ahli farmasi anda.

Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Jangan meningkatkan dos, mengambil ubat-ubatan dengan lebih kerap, atau mengambil untuk masa yang lebih lama daripada yang ditetapkan. Berhenti mengambil ubat apabila diarahkan demikian.

Ubat penahan sakit berkesan jika digunakan apabila tanda-tanda awal sakit berlaku. Jika anda menunggu sehingga kesakitan semakin teruk, ubat mungkin tidak berfungsi juga.

Andainya anda mengalami kesakitan yang berterusan (seperti disebabkan kanser), doktor anda mungkin menyarankan anda supaya mengambil juga ubat narkotik yang bertindak jangka masa panjang. Bagi kes ini, ubatan tersebut digunakan untuk kesakitan secara tiba-tiba dan hanya diambil sekiranya perlu. Ubat tahan sakit lain yang tergolong dalam kumpulan ubatan bukan narkotik (seperti acetaminophen dan ibuprofen) juga akan diberi bersama ubat ini. Sila rujuk doktor dan ahli farmasi anda untuk sebarang pertanyaan mengenai pengunaan morfin yang selamat bersama ubat-ubatan lain.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan gian, lebih-lebih lagi jika digunakan secara berterusan dalam jangka masa yang panjang atau digunakan dalam kuantiti dos yang tinggi. Dalam kes ini, simptom gian (seperti gelisah, mata berair, hidung berair, mual, berpeluh, sakit otot) mungkin berlaku sekiranya anda berhenti mengambil ubat ini secara tiba-tiba. Bagi mengelakkan perkara ini berlaku, doktor anda akan mengurangkan dos ubat anda secara berperingkat. Rujuk doktor dan ahli farmasi anda untuk maklumat yang lebih lanjut, dan segera laporkan kepada mereka jika anda mengalami sebarang simptom ini.

Ubat ini mungkin tidak akan memberi berkesan seperti biasa lagi apabila digunakan dalam jangka masa yang lama. Sila berjumpa dengan doktor anda jika ubat ini tidak lagi berkesan.

Di samping faedahnya, ubat ini mungkin mengakibatkan ketagihan. Namun begitu, anda mungkin berisiko tinggi jika sebelum ini anda terlibat dalam penyalahgunaan alkohol atau dadah. Pastikan anda mengambil ubat ini mengikut nasihat yang diberikan bagi mengurangkan risiko ketagihan.

Sila berjumpa dengan doktor anda sekiranya kesakitan yang anda alami masih berterusan atau semakin teruk.

Bagaimana saya menyimpan Morfin?

Morfin lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan morfin dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama morfin berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam morfin ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan morfin?

Sebelum mengambil morfin,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada morfin, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan aktif dalam jenis tablet morfin, kapsul atau penyelesaian anda merancang untuk mengambil. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan-bahan aktif.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi sebarang ubat-ubatan preskripsi dan bukan preskripsi, vitamin, makanan tambahan, dan herba yang anda ambil atau bercadang untuk mengambil. Pastikan anda menyebut ubat-ubatan berikut: antihistamin (terdapat dalam ubat selesema dan alahan); buprenorphine (Butrans, dalam Suboxone); butorphanol (Stadol); diuretik (‘pil air’); nalbuphine (Nubain); pentazocine (Talwin, dalam Talacen); dan quinidine (dalam Nuedexta). Beritahu doktor anda jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan berikut atau jika anda telah berhenti mengambil dalam tempoh 2 minggu yang lalu: monoamine oxidase (MAO) inhibitors, termasuk isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar), dan tranylcypromine (Parnate). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau dengan lebih berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai sebarang masalah  atau ileus kelumpuhan (keadaan di mana makanan dicerna tidak bergerak melalui usus). Doktor anda mungkin memberitahu anda untuk tidak mengambil morfin.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai masalah tersumbat di dalam perut atau usus; sawan; kesukaran menelan; hipertropi prostat (pembesaran kelenjar pembiakan lelaki); masalah kencing; tekanan darah rendah; Penyakit Addison (keadaan di mana kelenjar adrenal tidak menghasilkan bahan-bahan semula jadi tertentu dengan mencukupi) atau penyakit hati, buah pinggang, pankreas, tiroid, atau pundi hempedu.
 • Beritahu doktor anda jika anda sedang menyusukan bayi.
 • Jika anda akan menjalani pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil morfin.
 • Ubat-ubatan ini boleh membuat anda mengantuk. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana kesan ubat ini kepada anda.
 • Morfin boleh menyebabkan pening, kepala, dan pengsan apabila anda bangun terlalu cepat dari tempat berbaring. Untuk mengelakkan masalah ini, bangun dari katil perlahan-lahan, rehatkan kaki anda di atas lantai untuk beberapa minit sebelum berdiri.

Anda perlu tahu bahawa morfin boleh menyebabkan sembelit. Bincang dengan doktor anda mengenai perubahan diet anda atau menggunakan ubat-ubatan lain untuk mencegah atau merawat sembelit semasa anda mengambil morfin.

Adakah selamat untuk mengambil morfin semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil morfin.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan morfin?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • Pernafasan cetek, degupan jantung yang perlahan;
 • Otot tegang, sawan;
 • Kulit sejuk, lembab dan dingin;
 • Kekeliruan, pemikiran atau tingkah laku yang luar biasa;
 • Kelemahan yang teruk, rasa seperti anda mungkin akan pengsan;
 • Masalah menelan;
 • Kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • Kulit pucat, rasa pitam atau sesak nafas, kadar jantung yang cepat, menumpukan perhatian; atau
 • Mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik ungu atau merah di bawah kulit anda.

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • Kehilangan berat badan;
 • Sembelit, cirit-birit;
 • Loya, muntah, sakit perut, hilang selera makan;
 • Kemerahan, kehangatan, atau rasa gatal (flushing)
 • Sakit kepala, pening, rasa berputar;
 • Masalah ingatan; atau
 • Masalah tidur (insomnia), mimpi pelik.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas morfin?

Morfin mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya atau mengancam nyawa. Tanya doktor anda sebelum mengambil morfin dengan pil tidur, selain ubat sakit narkotik, relaksan otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan morfin?

Morfin mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Ethanol.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan morfin?

Morfin mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Penyakit (masalah kelenjar adrenal) Addison atau
 • Penyalahgunaan alkohol, atau sejarah atau
 • Ketumbuhan otak, atau sejarah
 • Penyakit paru-paru kronik obstruktif (COPD) atau
 • Kor pulmonale (keadaan jantung yang serius) atau
 • Kemurungan, atau sejarah
 • Pergantungan kepada ubat, terutamanya dengan narkotik, atau sejarah atau
 • Pembesaran prostat (BPH, hipertropi prostatik) atau
 • Penyakit Pundi hempedu atau batu karang atau
 • Kecederaan kepala, atau sejarah atau
 • Penyakit jantung atau
 • Hipotiroidisme (tiroid yang tidak begitu aktif) atau
 • Hipovolemia (jumlah darah rendah) atau
 • Peningkatan tekanan di kepala atau
 • Kyphoscoliosis (kelengkungan tulang belakang yang menyebabkan masalah pernafasan) atau
 • Penyakit mental, atau sejarah
 • Masalah dengan membuang air kecil atau
 • Masalah perut atau usus (contohnya, tersumbat) atau
 • Kesusahan menelan atau
 • Keadaan lemah fizikal – Gunakan dengan berhati-hati. Boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang lebih serius.
 • Asma yang teruk atau
 • Masalah pernafasan yang teruk (contohnya, hipoksia) atau
 • Ileus kelumpuhan (usus berhenti kerja dan mungkin disekat) atau
 • Masalah pernafasan (pernafasan sangat perlahan) tidak patut digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Hipotension (tekanan darah rendah) atau
 • Pankreatitis (keradangan atau bengkak pankreas) atau
 • Sawan, sejarah- Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Penyakit buah pinggang atau
 • Penyakit hati- Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat disebabkan penyingkiran perlahan ubat dari badan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Rasa Sakit

Tablet pelepasan segera:

Opioid naif (tidak pernah mengambil opioid sebelumnya):

Dos awal: 15 hingga 30 mg setiap 4 jam sekali

Larutan oral:

Opioid naif:

Dos permulaan: 10 hingga 20 mg setiap 4 jam sebagaimana diperlukan subkutaneus/IM

Dos permulaan: 10 mg setiap 4 jam sebagaimana diperlukan

Julat dos diperlukan: 5 hingga 20 mg setiap 4 jam sebagaimana diperlukan

IV:

-Bagi kesakitan dan sebagai pra bius:

Dos permulaan: 4 hingga 10 mg setiap 4 jam dimasukkan perlahan-lahan dari 4 hingga 5 minit

Julat dos: 5 hingga 15 mg

Julat dos harian: 12-120 mg

Dos berselang 2 hingga 10 mg / 70 kg berat badan

-Infarksi miokardium akut:

Dos permulaan: 4-8 mg

Dos pengekalan: 2-8 mg setiap 4 hingga 15 minit sebagaimana diperlukan

Pembedahan jantung terbuka: 0.5 hingga 3 mg / kg IV sebagai anestetik tunggal atau dengan ejen anestetik

-Sakit kronik teruk yang berkaitan dengan kanser tahap akhir:

IV infusi berterusan: Sebelum permulaan infusi (dalam kepekatan antara 0.2 hingga 1 mg / mL), dos muatan 15 mg atau morfin sulfat lebih tinggi boleh dimasukkan dengan tekanan IV untuk mengurangkan kesakitan.

Analgesia IV terkawal atau analgesia subkutaneus terkawal:

1 hingga 2 mg disuntik 30 minit selepas dos IV standard 5 hingga 20 mg. Tempoh selang sekat adalah 6 hingga 15 minit.

Epidural:

Dos permulaan: 5 mg di bahagian lumbar boleh memberikan kelegaan kesakitan memuaskan sehingga 24 jam. Jika kelegakan kesakitan yang mencukupi tidak dicapai dalam masa satu jam, kemasukan dos tambahan 1 hingga 2 mg pada selang masa untuk menilai keberkesanan boleh dilakukan.

Dos: 10 mg setiap 24 jam

intratekal-:

-Dos biasanya satu per sepuluh daripada dos epidural

-Dos permulaan: 0.2 kepada 1 mg boleh memberikan kelegaan kesakitan memuaskan sehingga 24 jam. Suntikan intratekal berulang tidak digalakkan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik Biasa untuk Sakit

Subkutaneus: 0.1-0.2 mg per kg seperti yang diperlukan. Tidak melebihi 15 mg per dos.

-IV: 50 hingga 100 mcg (0.05-0.1 mg) bagi setiap kg, disuntik dengan perlahan-lahan. Tidak melebihi 10 mg per dos.

Apakah bentuk penyediaan morfin?

Morfin boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Epidural, suntikan: 10 mg / mL, 15 mg / 1.5 mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos morfin, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.



Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 25/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan