backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Plaquenil

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Plaquenil® tergolong dalam sekumpulan ubat yang disebut quinoline.

Plaquenil® digunakan untuk merawat atau mencegah malaria, penyakit yang disebabkan oleh parasit yang memasuki badan melalui gigitan nyamuk. Malaria biasa berlaku di kawasan seperti Afrika, Amerika Selatan, dan Asia Selatan. Ubat ini tidak berkesan ke atas semua jenis malaria.

Plaquenil® juga merupakan ubat antireumatik dan digunakan untuk merawat gejala reumatoid artritis dan diskoid atau lupus eritematosus sistemik.

Apakah kaedah pengambilan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Ambil Plaquenil® seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Plaquenil® kadangkala diberikan hanya sekali seminggu. Ambil ubat ini pada hari yang sama setiap minggu untuk mengambil ubat ini jika anda menggunakan jadual dos mingguan.

Ambil Plaquenil® dengan makanan atau segelas susu.

Untuk mencegah malaria: Ambil Plaquenil® dua minggu sebelum memasuki kawasan yang mana jangkitan malaria sering berlaku. Teruskan mengambil ubat secara berkala sepanjang penginapan anda dan sekurang-kurangnya lapan minggu selepas anda meninggalkan kawasan tersebut.

Untuk merawat malaria: Doktor anda mungkin mengesyorkan dos tunggal, atau dos permulaan yang tinggi diikuti dengan dos yang lebih kecil dalam tempoh dua hari terakhir rawatan. Ikuti arahan doktor anda.

Ambil Plaquenil® untuk jangka masa yang ditetapkan untuk malaria. Gejala-gejala anda mungkin bertambah baik sebelum jangkitan dibersihkan sepenuhnya.

Gunakan pakaian pelindung, pencegah serangga, dan kelambu di sekeliling katil untuk mengelakkan gigitan nyamuk yang boleh menyebabkan malaria.

Hubungi doktor anda secepat mungkin jika anda telah terdedah kepada malaria, atau jika anda mengalami demam atau gejala penyakit lain semasa atau selepas tinggal di kawasan yang mana jangkitan malaria sering berlaku.

Tiada ubat yang berkesan 100% dalam merawat atau mencegah semua jenis malaria. Untuk hasil yang terbaik, terus gunakan ubat seperti yang diarahkan. Rujuk doktor anda jika anda mengalami demam, muntah, atau cirit-birit semasa rawatan anda.

Apabila merawat lupus atau artritis, Plaquenil® biasanya diberikan setiap hari selama beberapa minggu atau bulan. Untuk hasil yang terbaik, terus gunakan ubat seperti yang diarahkan. Bincang dengan doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik selepas 6 bulan rawatan.

Semasa menggunakan Plaquenil®, anda mungkin perlu kerap jalani ujian darah dan pemeriksaan penglihatan.

Apakah kaedah penyimpanan Plaquenil®?

Plaquenil® paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya terus dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Plaquenil® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Plaquenil® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Plaquenil® ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Plaquenil®?

Sebelum mengambil Plaquenil®, sila beritahu doktor anda:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan supplemen
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif pada Plaquenil® atau ubat-ubatan lain
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain

Plaquenil® tidak patut digunakan untuk jangka masa yang lama untuk rawatan bagi kanak-kanak.

Adakah Plaquenil® selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Plaquenil®. Plaquenil® ubat yang diklasifikasikan dalam kategori risiko kehamilan N menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA adalah seperti berikut:

A=Tiada risiko

B=Tiada risiko dalam beberapa kajian

C=Mungkin ada risiko

D=Bukti risiko yang positif

X=Dikontrapenunjukan

N=Tidak diketahui

Kesan sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh berlaku dari pengambilan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Plaquenil®: geligata; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Mengambil Plaquenil® untuk jangka masa panjang atau dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan ke retina mata anda. Berhenti mengambil Plaquenil® dan hubungi doktor anda serta-merta jika anda menghadapi kesukaran untuk memfokus, jika anda melihat sinaran atau kerlipan cahaya dalam penglihatan anda, atau jika anda melihat sebarang bengkak atau perubahan warna di mata anda.

Hubungi doktor anda serta-merta jika anda mempunyai:

 • Sakit kepala dengan sakit dada dan pening yang teruk, pengsan, cepat atau jantung berdebar-debar
 • Kadar denyutan jantung yang sangat perlahan, nadi yang lemah
 • Kelemahan otot, kebas atau semut-semut
 • Gula dalam darah rendah – sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kerengsaan, pening, mual, kadar denyutan jantung laju, dan rasa cemas atau menggeletar
 • Jumlah sel darah rendah – demam, menggigil, sakit tekak, kelemahan atau rasa sakit, gusi bengkak, luka mulut, lepuh kulit, kadar denyutan jantung yang laju, kulit pucat, mudah lebam, pendarahan luar biasa, rasa pening

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Sakit kepala, pening, bunyi berdering di telinga anda
 • Mual, muntah, sakit perut
 • Kehilangan selera, penurunan berat badan
 • Perubahan mood (emosi), rasa gelisah atau nak marah
 • Ruam kulit atau gatal-gatal
 • Keguguran rambut

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mungkin bertindak balas dengan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Plaquenil® boleh bertindak balas dengan ubat lain yang anda sedang ambil, yang mana boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang potensi tindak balas ubat, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Ubat-ubatan lain untuk merawat malaria
 • Ubat antibiotik atau antikulat
 • Ubat antiviral untuk merawat hepatitis atau HIV / AIDS
 • Antimurung atau ubat antipsikotik
 • Pil perancang kelahiran atau terapi penggantian hormon
 • Ubat kanser
 • Pengurangan kolesterol
 • Ubat jantung atau tekanan darah
 • Ubat-ubat tahan sakit atau arthritis (termasuk aspirin, Tylenol, Advil, dan Aleve)
 • Ubat sawan
 • Pengurang asid perut
 • Ubat tuberkulosis

Adakah makanan atau minuman beralkohol bertindak balas dengan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Plaquenil® boleh bertindak balas dengan makanan atau minuman beralkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang potensi tindak balas makanan atau minuman beralkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Plaquenil® mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Adalah penting untuk sentiasa memaklumkan kepada doktor dan ahli farmasi anda tentang keadaan kesihatan yang anda sekarang.

Keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Sejarah perubahan penglihatan atau kerosakan pada retina yang disebabkan oleh ubat anti-malaria
 • Penyakit jantung, gangguan ritma denyutan jantung (seperti sindrom QT yang panjang)
 • Diabetes
 • Gangguan perut
 • Alergi terhadap kuinina
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Psoriasis
 • Alkohol
 • Gangguan enzim genetik seperti kekurangan porphyria atau glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD)

Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan  Plaquenil® (hydroxychloroquine).

Apakah dos Plaquenil® (hydroxychloroquine) untuk orang dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Malaria:

Rawatan serangan akut: 800 mg (asas 620 mg) diikuti dalam 6 hingga 8 jam dengan 400 mg (asas 310 mg), kemudian 400 mg (asas 310 mg) sekali sehari selama 2 hari berturut-turut; Sebagai alternatif, satu dos 800 mg (asas 620 mg) juga berkesan.

Dos berdasarkan berat badan asas:

 • Dos pertama: asas 10 mg/ kg (tidak melebihi asas 620 mg)
 • Dos kedua: 5 mg asas / kg (tidak melebihi 310 mg asas) 6 jam selepas dos pertama
 • Dos Ketiga: 5 mg asas / kg 18 jam selepas dos kedua
 • Dos keempat: 5 mg asas / kg 24 jam selepas dos ketiga

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Terapi seiring dengan ubat 8-aminoquinoline diperlukan untuk menyembuhkan malaria vivax dan malariae radikal.

Dos Dewasa biasa untuk Profilaksis Malaria:

Penindasan: 400 mg (asas 310 mg) secara oral pada hari yang sama setiap minggu.

Terapi penindas harus bermula 2 minggu sebelum pendedahan; Walau bagaimanapun, sekiranya tidak dapat, dos awal 800 mg (asas 620 mg) boleh diambil dalam 2 dos yang dibahagikan (6 jam berasingan). Terapi penindas harus diteruskan selama 8 minggu selepas meninggalkan kawasan endemik.

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Dos Dewasa Biasa untuk Artritis Reumatoid:

Dos permulaan: 400 hingga 600 mg (asas 310 hingga 465 mg) secara oral sekali sehari.

Dos pengekalan: 200 hingga 400 mg (155 hingga 310 mg asas) secara oral sekali sehari.

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Dos Dewasa Biasa untuk Eritematosus lupus sistemik:

Diskoid dan eritematosus lupus sistemik:

Dos permulaan: 400 mg (asas 310 mg) secara oral sekali atau dua kali sehari selama beberapa minggu atau bulan, bergantung kepada tindak balas pesakit.

Dos pengekalan: 200 hingga 400 mg (155 hingga 310 mg asas) secara oral sekali sehari.

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Apakah dos Plaquenil® (hydroxychloroquine) untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik Biasa untuk Malaria:

Rawatan serangan akut:

1 tahun atau lebih tua:

 • Dos pertama: 10 mg asas / kg (tidak melebihi 620 mg asas)
 • Dos kedua: 5 mg asas / kg (tidak melebihi 310 mg asas) 6 jam selepas dos pertama
 • Dos Ketiga: 5 mg asas / kg 18 jam selepas dos kedua
 • Dos keempat: 5 mg asas / kg 24 jam selepas dos ketiga

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Terapi seiring dengan ubat 8-aminoquinoline diperlukan untuk menyembuhkan malaria vivax dan malariae radikal.

Dos Pediatrik Biasa untuk Profilaksis Malaria:

Penindasan:

1 tahun ke atas: 5 mg asas / kg berat badan (tidak melebihi 310 mg asas) secara oral pada hari yang sama setiap minggu.

Terapi penindas harus bermula 2 minggu sebelum pendedahan; Walau bagaimanapun, jika ini gagal dilakukan, dos awal 10 mg asas / kg (tidak melebihi 620 mg asas) boleh diambil dalam 2 dos dibahagikan (6 jam berasingan). Terapi penindas harus diteruskan selama 8 minggu selepas meninggalkan kawasan endemik.

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Dos Pediatrik biasa untuk Dermatomiositis:

Dermatomiositis Juvana (JDMS):

1.5 hingga 15 tahun: 7 mg / kg secara oral sehari (ditambah dengan rawatan pertama untuk JDMS jika pesakit mempunyai dengan ruam kulit yang merebak serta memerlukan steroid dalam dos yang tinggi)

Setiap dos perlu diambil dengan makanan atau segelas susu.

Apakah bentuk ketersediaan Plaquenil® (hydroxychloroquine)?

Plaquenil® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Tablet: hydroxychloroquine sulfate 200 mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Plaquenil®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan