backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Cyclosporine (sistemik)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Cyclosporine?

Cyclosporine digunakan untuk mencegah penolakan organ pada orang yang telah menerima pemindahan hati, buah pinggang, atau jantung. Ia biasanya diambil bersama dengan ubat lain untuk membolehkan organ baru anda berfungsi dengan normal. Cyclosporine juga digunakan untuk merawat artritis reumatoid teruk dan keadaan kulit tertentu (psoriasis teruk). Cyclosporine tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai imunosupresan. Ia berfungsi dengan melambatkan sistem pertahanan tubuh anda (sistem imun) untuk menghalang tubuh anda daripada menolak organ yang dipindahkan, merosakkan sendi anda (dalam pesakit artritis reumatoid), atau merosakkan kulit anda (dalam pesakit psoriasis). Untuk rawatan psoriasis atau artritis, ia biasanya digunakan untuk merawat orang yang tidak boleh mengambil ubat-ubatan lain atau tidak mendapat bantuan daripada rawatan lain.

Cyclosporine juga boleh digunakan untuk mencegah penolakan dalam jenis pemindahan organ lain (e.g., kornea, pankreas) atau pemindahan sumsum tulang. Ia juga boleh digunakan untuk merawat keadaan lain yang mungkin dapat membantu dengan menjejaskan sistem imun (e.g., penyakit Crohn).

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Cyclosporine boleh didapati dengan bentuk suntikan dan oral.

Cyclosporine diberikan ke urat seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari lebih dari 2 hingga 6 jam. Sekiranya anda memberi  cyclosporine kepada diri sendiri di rumah, pelajari semua arahan persediaan dan penggunaan daripada pakar penjagaan kesihatan anda. Sebelum menggunakannya, semak produk ini secara visual untuk zarah atau perubahan warna. Sekiranya ada, jangan gunakan cecair. Ketahui cara menyimpan dan membuang bekalan perubatan dengan selamat.

Apabila cyclosporine diberikan ke dalam urat, salah satu bahan lain dalam produk ini, minyak kastil polioxyethylated, mungkin jarang mencetuskan reaksi alahan yang serius. Jika anda menggunakan cyclosporine di rumah, bersedia untuk dirawat sendiri seperti yang diarahkan oleh doktor anda jika gejala tindak balas alahan berlaku.

Dengan bentuk oral, ambil cyclosporine dengan mulut, biasanya sekali sehari pada masa yang sama setiap hari, atau ambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Anda boleh mengambilnya dengan atau tanpa makanan, tetapi adalah penting untuk memilih satu cara dan mengambil setiap dos seperti itu. Dos adalah berdasarkan kepada keadaan perubatan anda, paras darah cyclosporine, fungsi buah pinggang, dan tindak balas terhadap terapi. Ikuti jadual dos untuk ubat ini dengan berhati-hati.

Untuk meningkatkan rasa ubat cair ini, campurkan dengan susu, susu coklat, atau jus oren. Menggunakan jarum suntikan dos, ukur dos anda ke dalam secawan susu atau jus oren, kacau dengan baik, dan minum secepat mungkin. Adalah lebih baik menggunakan cawan kaca jika mungkin. Jangan gunakan cawan plastik. Untuk memastikan semua ubat diambil, tambah jus ke cawan, kacau, dan minum, kemudian ulangi.

Gunakan cyclosporine secara berkala untuk mendapatkan banyak manfaat daripadanya. Ingat untuk menggunakannya pada masa yang sama setiap hari.

Cyclosporine berfungsi dengan baik apabila jumlah ubat dalam tubuh anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu, ambil ubat ini pada selang jarak yang sekata.

Jika anda mengambil cyclosporine untuk merawat artritis, ia mungkin mengambil masa 4-8 minggu untuk mengetahui peningkatannya, dan sehingga 4 bulan untuk manfaat penuh.

Sekiranya anda mengambil cyclosporine untuk merawat psoriasis, mungkin mengambil masa 2-4 minggu untuk mengetahui peningkatannya, dan sehingga 4 bulan untuk manfaat penuh. Dos anda perlahan-lahan akan meningkat semasa terapi anda dengan ubat ini. Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik selepas 6 minggu mengambil dos yang disyorkan. Jika anda mengambil cyclosporine untuk merawat psoriasis, jangan mengambilnya secara berterusan selama lebih dari satu tahun kecuali jika diarahkan untuk berbuat demikian oleh doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Cyclosporine lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak sepatutnya menyimpan cyclosporine di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin terdapat pelbagai jenama cyclosporine yang mungkin mempunyai keperluan storan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau meminta ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam cyclosporine ke tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil cyclosporine,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada cyclosporine, cyclosporine (diubahsuai), sebarang ubat lain, atau mana-mana ramuan yang tidak aktif dalam kapsul atau penyelesaian cyclosporine atau cyclosporine (diubahsuai). Tanya ahli farmasi anda untuk senarai ramuan yang tidak aktif.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa ubat dengan preskripsi dan tanpa preskripsi, vitamin, dan suplemen pemakanan yang anda ambil, atau merancang untuk ambil. Pastikan untuk menyebut mana-mana yang berikut: acyclovir (Zovirax); allopurinol (Zyloprim); amiodarone (Cordarone); pengencer enzim enzim (ACE) seperti benazepril (Lotensin), captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), fosinopril (Monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril), moexipril (Univasc), perindopril (Aceon) ), ramipril (Altace), dan trandolapril (Mavik); antagonis reseptor angiotensin II seperti candesartan (Atacand), eprosartan (Teveten), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), olmesartan (Benicar), telmisartan (Micardis), dan valsartan (Diovan); ubat antikulat tertentu seperti fluconazole (Diflucan), dan itraconazole (Sporanox); azithromycin (Zithromax); bromocriptine (Parlodel); penyekat saluran kalsium seperti diltiazem (Cardizem), nicardipine (Cardene), dan verapamil (Calan); carbamazepine (Tegretol); pengurangan kolesterol (statin) seperti atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol), dan simvastatin (Zocor); clarithromycin (Biaxin); dalfopristin dan gabungan quinupristin (Synercid); danazol; digoxin (Lanoxin); Diuretik tertentu (‘pil air’) termasuk amilorida (Midamor), spironolactone (Aldactone), dan triamterene (Dyazide); erythromycin; Inhibitor protease HIV seperti indinavir (Crixivan), nelfinavir (Viracept), ritonavir (Norvir, dalam Kaletra), dan saquinavir (Fortovase); imatinib (Gleevec); metoclopramide (Reglan); methylprednisolone (Medrol); nafcillin; octreotide (Sandostatin); pil kontraseptif (pil kawalan kelahiran); orlistat (Xenical); phenobarbital; phenytoin (dilantin); suplemen kalium; prednisolone (Pediapred); repaglinide (Prandin); rifabutin (Mycobutin); rifampin (Rifadin, Rimactane); sulfinpyrazone (Anturane); terbinafine (Lamisil); dan ticlopidine (Ticlid). Doktor anda mungkin perlu mengubah dos ubat anda atau memantau anda dengan lebih berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • jika anda mengambil sirolimus (Rapamune), ambil 4 jam selepas anda mengambil cyclosporine atau cyclosporine (diubahsuai).
 • beritahu doktor apa produk herba yang anda ambil, terutama wort St. John.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai apa jua syarat berikut: kolesterol rendah, tahap magnesium rendah dalam darah anda, sebarang keadaan yang menjadikannya sukar untuk menyerap nutrien, atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Jika anda hamil semasa mengambil jenis cyclosporine, hubungi doktor anda. Kedua-dua jenis cyclosporine boleh meningkatkan risiko bayi anda dilahirkan terlalu awal.
 • beritahu doktor anda jika anda menyusu atau merancang untuk menyusu.
 • jangan mengambil vaksin tanpa berbincang dengan doktor anda.
 • anda perlu tahu bahawa cyclosporine boleh menyebabkan pertumbuhan tisu tambahan di dalam gusi anda. Pastikan anda berus gigi dengan berhati-hati dan berjumpa doktor pergigian secara teratur semasa rawatan anda untuk mengurangkan risiko yang anda akan mengembangkan kesan sampingan ini.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko semasa menggunakan ubat ini semasa kehamilan atau semasa menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat ini adalah kategori risiko kehamilan C menurut Food and Drug Administration (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA seperti di bawah:

A = Tiada risiko,

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,

C = Mungkin ada risiko,

D = Bukti risiko yang positif,

X = Tidak patut digunakan,

N = Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Hubungi doktor anda sejurus anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • demam, berpeluh, menggigil, sakit badan, gejala selesema, luka di mulut dan tekak, penurunan berat badan;
 • perubahan dalam keadaan mental anda, masalah bercakap atau berjalan, penglihatan menjadi kurang (mungkin mula beransur-ansur dan bertambah buruk dengan cepat);
 • mudah lebam atau pendarahan, kulit pucat, kekeliruan atau kelemahan;
 • rasa ringan atau pendek nafas, kadar denyutan pesat, masalah menumpukan perhatian;
 • sakit di bahagian belakang atau sisi bawah, darah dalam air kencing, sakit atau pembakaran apabila anda buang air kecil;
 • kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali, peningkatan berat badan yang cepat;
 • bengkak, panas, kemerahan, atau mengalir kulit;
 • muntah dan cirit-birit berdarah;
 • serangan tiba-tiba (kejang);
 • kalium yang tinggi (kadar denyutan yang perlahan, nadi lemah, kelemahan otot, rasa tingling);
 • loya, sakit atas perut, gatal-gatal, kehilangan nafsu makan, air kencing gelap, najis tanah liat, jaundis (menguning kulit atau mata); atau
 • tekanan darah tinggi (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdengung di telinga anda, keresahan, sakit dada, sesak nafas, degupan jantung tidak sekata).

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • gusi bengkak atau menyakitkan;
 • sakit kepala yang ringan;
 • sakit perut, sembelit, cirit-birit ringan; atau
 • menggigil, kekejangan otot, kebas atau perasaan kesemutan.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Cyclosporine mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mencegah sebarang potensi tindak balas ubat, anda patut menyenarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat dengan preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Sesetengah produk yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini termasuk: pil kawalan kelahiran, caspofungin, tar arang batu, ezetimibe, sulfinpyrazone, tacrolimus, temsirolimus, terbinafine, ubat lain yang melemahkan sistem imun / meningkatkan risiko jangkitan (seperti natalizumab, rituximab, tofacitinib ), ubat-ubatan yang memburukkan lagi masalah buah pinggang (contohnya antibiotik acyclovir, aminoglycoside termasuk tobramycin, amphotericin B, colchicine, melphalan, ranitidine, ubat sulfa termasuk sulfamethoxazole, vancomycin), ubat-ubatan yang boleh meningkatkan kadar kalium (contohnya suplemen potassium, termasuk amilorida, spironolactone).

Ubat-ubatan lain boleh menjejaskan penyingkiran cyclosporine daripada badan anda, yang mungkin menjejaskan bagaimana cyclosporine berfungsi. Contohnya termasuk allopurinol, amiodarone, barbiturates termasuk blocker saluran fenobarbital, boceprevir, bosentan, kalsium termasuk diltiazem / nifedipine / verapamil, cimetidine, perencat protease HIV termasuk indinavir, imatinib, hormon lelaki buatan manusia tertentu seperti danazol / metiltestosteron, metilprednisolone, metoclopramide, metronidazole, mifepristone, nafcillin, nefazodone, octreotide, orlistat, quinupristin / dalfopristin, rifamycins termasuk rifampin / rifabutin, ubat anti rampasan tertentu termasuk carbamazepine / phenytoin, wort St. John, telaprevir, ticlopidine.

Ubat ini boleh melambatkan pengalihan ubat-ubatan lain dari tubuh anda, yang mungkin menjejaskan cara mereka bekerja. Contoh-contoh ubat yang terkena termasuk aliskiren, ambrisentan, digoxin, dronedarone, repaglinide, tolterodine, statin (seperti atorvastatin, lovastatin, pitavastatin, rosuvastatin, simvastatin), imunosupresan lain (seperti azathioprine, methotrexate, sirolimus).

Jangan gunakan pengganti garam yang mengandungi potassium semasa mengambil ubat ini. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Cyclosporine mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai apa-apa potensi makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

 • Anggur atau jus anggur.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Cyclosporine mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang, terutamanya:

 • Alahan kepada minyak kastil polioxyethylated (Cremophor® EL) – tidak boleh digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Anemia;
 • Masalah pendarahan;
 • Penyakit otak (e.g., Ensefalopati);
 • Kanser;
 • Masalah mata atau visual (e.g., Papilloedema);
 • Hyperkalemia (kalium tinggi dalam darah);
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi);
 • Hyperuricemia (terlalu banyak asid urik dalam darah);
 • Penyakit buah pinggang;
 • Penyakit hati;
 • Perubahan kulit pramatang;
 • Sejarah serangan tiba-tiba;
 • Thrombocytopenia (bilangan platelet yang rendah) – Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuatkan keadaan lebih buruk.
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi);
 • Hipokolesterolemia (kolesterol rendah dalam darah);
 • Hypomagnesemia (magnesium rendah dalam darah) -Mungkin meningkatkan risiko untuk encephalopathy.
 • Jangkitan-Boleh menurunkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Normal Dewasa untuk Pemindahan Organ – Penolakan Profilaksis

2 hingga 4 mg / kg / hari infusi intravena sekali sehari selama 4 hingga 6 jam atau

1 hingga 2 mg / kg infus intravena dua kali sehari selama 4 hingga 6 jam atau

2 hingga 4 mg / kg / hari sebagai infusi intravena berterusan selama 24 jam.

Kapsul: 8 hingga 12 mg / kg / hari secara lisan dalam 2 dos dibahagikan.

Penyelesaian: 8 hingga 12 mg / kg secara lisan sekali sehari.

Dos Dewasa Biasa untuk Artritis Reumatoid

Formula Cyclosporine untuk emulsi: 5 mg / kg / hari secara kebiasaannya dibahagikan dalam 2 dos. Jika boleh, ubat anti-keradangan harus dihentikan untuk membantu mengelakkan toksin buah pinggang. Dos maksimum 5 mg / kg / hari dan peningkatan maksimum dalam kadar kreatinin serum tidak lebih daripada 30% di atas nilai asas adalah disyorkan untuk mengurangkan kesan toksik buah pinggang.

Kapsul Cyclosporine – Dos permulaan: 1.25 mg / kg secara lisan dua kali sehari.

Dos Dewasa biasa untuk Colitis Ulcerative – Aktif

Apabila refraktori kepada kortikosteroid: 4 mg / kg / hari melalui infusi intravena berterusan.

Dos Dewasa Biasa untuk Psoriasis

Psoriasis jenis plak refraktori: rumusan siklosporin untuk emulsi: 2.5 mg / kg / hari secara lisan dalam 2 dos yang sama terbahagi.

Kapsul Cyclosporine – Dos permulaan: 1.25 mg / kg dua kali sehari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik Biasa untuk Pemindahan Organ – Penolakan Profilaksis

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari infusi intravena sekali sehari selama 4 hingga 6 jam atau

1 hingga 2 mg / kg infus intravena dua kali sehari selama 4 hingga 6 jam atau

2 hingga 4 mg / kg / hari sebagai infusi intravena berterusan selama 24 jam.

Kapsul: 8 hingga 12 mg / kg / hari secara oral dalam 2 dos dibahagikan.

Penyelesaian: 8 hingga 12 mg / kg secara oral sekali sehari.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Cyclosporine boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Penyelesaian, Oral: 100 mg / mL.

Kapsul, Oral: 25 mg, 100 mg.

Infusi Intravena: 50 mg / mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Gejala-gejala terlebih dos mungkin termasuklah:

 • kekuningan pada kulit atau mata
 • bengkak tangan, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki bawah.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos cyclosporine, ambil secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan