Phenol

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Phenol?

Merawat sakit tekak, sakit mulut, rasa sakit yang berkaitan dengan kanker mulut, dan kerengsaan ringan mulut. Ia juga boleh digunakan untuk keadaan lain seperti yang ditentukan oleh doktor anda.

Semburan phenol adalah anestetik oral dan analgesik gabungan. Ia berfungsi dengan mengebaskan bahagian yang menyakitkan atau merengsa.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Gunakan semburan phenol seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Periksa label pada ubat untuk arahan dos yang tepat.

Sapukan pada kawasan yang terjejas. Biarkan pada bahagian tersebut sekurang-kurangnya 15 saat dan kemudian ludahkan keluar.

Jika anda terlepas dos semburan phenol dan anda menggunakannya secara teratur sebelum ini, gunakannya semula apabila anda ingat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, jangan gandakan dos untuk mengganti, kecuali diarahkan oleh doktor anda. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Tanya doktor anda sebarang soalan yang anda ada tentang cara penggunaan semburan phenol.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Phenol lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan phenol dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama phenol berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam phenol ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum membuat keputusan menggunakan ubat ini, sila pertimbangkan risiko pengambilan ubat ini dan bincangkan dengan doktor anda. Dari segi kesan perubatan, antara perkara yang perlu dipertimbangkan:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alahan kepada ubat ini atau sebarang ubat-ubatan lain. Maklumkan juga doktor anda jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Tidak ada kajian bersesuaian tentang kaitan umur dengan kesan phenol dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditentukan.

Geriatrik

Tidak ada maklumat yang boleh didapati terhadapa kaitan umur dan kesan phenol pada pesakit geriatrik.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil phenol.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Semak dengan doktor anda dengan segera jika sebarang kesan sampingan yang berikut berlaku:

Insiden (kekerapan berlaku) tidak diketahui

 • Kesukaran bernafas
 • Demam
 • Sakit kepala
 • Loya
 • Ruam
 • Bengkak
 • Muntah
 • Kesakitan, kemerahan, bengkak, atau kerengsaan dalam atau di sekitar mulut semakin teruk

Bukan semua orang mengalami kesan-kesan sampingan. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Phenol mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Phenol mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Phenol mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Jangkitan dalam atau di sekitar mulut atau
 • Rasa sakit dalam atau di sekitar mulut- risiko kesan sampingan boleh meningkat.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Semburan (1.4%): semburan secara langsung dalam kerongkong; bilas selama 15 saat kemudian ludahkan. Boleh ulangi setiap 2 jam. Kumuran (1.4%): berkumur atau lalukan dalam mulut selama 15 saat kemudian ludah. Boleh ulangi setiap 2 jam.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Semburan: 2-12 tahun: 3 semburan larutan 1.4% atau 5 semburan larutan 0.5% ke tekak atau kawasan terjejas; boleh mengulangi setiap 2 jam. ≥12 thn: 5 semburan larutan 1.4% terus ke tekak; membilas untuk 15 sec maka Meludah. Boleh mengulangi setiap 2 jam. Berkumur: 6-12 thn: Menggunakan pad kasa, memohon 10 ml larutan 1.4% kepada kawasan yang terjejas, atau berkumur atau kibasan selama 15 saat, kemudian Meludah. ≥12 thn: Berkumur atau penyelesaian kibasan 1.4% selama 15 saat kemudian Meludah. Boleh mengulangi setiap 2 jam.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Phenol boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Semburan
 • Lozeng / troke

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Jika anda terlepas dos phenol, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  cara hilangkan sakit tekak

  Sakit Tekak Ketika Menelan? Cuba 16 Cara Hilangkan Sakit Tekak Yang Paling BERKESAN Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 29/02/2020 . 5 minit bacaan
  petua hilangkan sakit tekak

  5 Punca Sakit Tekak Yang Mungkin Sukar Untuk Percaya! Ada Yang Wajib Jumpa Doktor?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 29/02/2020 . 3 minit bacaan