Pseudoephedrine

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu pseudoephedrine?

Pseudoephedrine digunakan untuk melegakan sementara hidung tersumbat dan sinus kesakitan / tekanan yang disebabkan oleh jangkitan (seperti selsema, flu) atau penyakit pernafasan yang lain (seperti demam alergi, alahan, bronkitis). Pseudoephedrine adalah decongestant (sympathomimetic). Ia berfungsi dengan penyempitan saluran darah untuk mengurangkan bengkak dan kesesakan.

Jika anda bekerja sendiri merawat dengan ubat ini, ia adalah penting untuk membaca arahan pakej pengilang berhati-hati supaya anda tahu bila untuk berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi. (Lihat juga bahagian Langkah berjaga-jaga.)

Produk Batuk-dan-sejuk belum terbukti selamat atau berkesan pada kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun. Jangan gunakan produk ini pada kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun kecuali diarahkan secara khusus oleh doktor. Tablet / kapsul jangka bertindak tidak disyorkan untuk digunakan pada kanak-kanak yang lebih muda daripada 12 tahun. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan produk anda dengan selamat.

Produk-produk ini tidak menyembuhkan atau memendekkan tempoh selesema biasa dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan yang serius, berhati-hati mengikuti semua arahan dos. Jangan gunakan produk ini untuk membuat kanak-kanak mengantuk. Tidak memberi lain batuk-dan-sejuk ubat yang mungkin mengandungi dekongestan sama atau serupa (lihat juga bahagian Dadah Interaksi). Tanya doktor atau ahli farmasi tentang cara-cara lain untuk melegakan batuk dan sejuk gejala (seperti minum air yang secukupnya, dengan menggunakan humidifier atau hidung masin jatuh / semburan).

KEGUNAAN LAIN: Seksyen ini mengandungi penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan dalam pelabelan profesional yang diluluskan bagi ubat tetapi yang boleh ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Menggunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan dalam seksyen ini hanya jika ia telah jadi ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.

Doktor anda boleh mengarahkan anda untuk menggunakan pseudoephedrine untuk mengurangkan sakit dan bengkak di telinga atau untuk membantu “membuka” saluran telinga apabila terdapat perubahan dalam tekanan udara (seperti semasa perjalanan udara, menyelam di bawah air). Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Jika anda mengambil produk over-the-kaunter untuk merawat diri, membaca semua arahan pada bungkusan produk tersebut sebelum mengambil ubat ini. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanya doktor atau ahli farmasi anda. Jika doktor anda telah ditetapkan ubat ini, mengambil ia seperti yang diarahkan.

Mengambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan, biasanya setiap 4-6 jam, seperti yang diarahkan oleh pakej produk atau oleh doktor anda. Jangan mengambil lebih daripada 4 dos dalam sehari. Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada umur, keadaan perubatan, dan tindak balas kepada rawatan. Tidak meningkatkan dos anda atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang diarahkan. Jangan mengambil lebih daripada ubat ini daripada yang disyorkan untuk umur anda.

Jika anda menggunakan tablet kunyah, kunyah setiap tablet dengan baik dan menelan. Jika anda menggunakan bentuk cecair ubat ini, mengukur dos berhati-hati menggunakan pengukur peranti / cawan khas. Jangan gunakan sudu rumah tangga kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul.

Terdapat banyak jenama dan bentuk pseudoephedrine didapati. Beberapa tablet perlu ditelan dengan air yang banyak. Semak pakej produk anda untuk arahan tertentu. Baca arahan dengan teliti dos bagi setiap produk kerana jumlah pseudoephedrine mungkin berbeza antara produk. Jangan mengambil lebih pseudoephedrine daripada yang disyorkan.

Kafein boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan ubat ini. Elakkan minum dalam jumlah yang besar minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh, kola), makan dalam jumlah yang besar coklat, atau mengambil produk nonprescription yang mengandungi kafein.

Jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 7 hari, jika mereka menjadi lebih teruk atau kembali, jika anda mengalami demam, ruam, atau sakit kepala berterusan, atau jika anda fikir anda mungkin mempunyai masalah perubatan yang serius, dapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

pseudoephedrine lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan pseudoephedrine dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama pseudoephedrine berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam pseudoephedrine ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum membuat keputusan menggunakan ubat ini, sila pertimbangkan risiko pengambilan ubat ini dan bincangkan dengan doktor anda. Dari segi kesan perubatan, antara perkara yang perlu dipertimbangkan:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alahan kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Maklumkan juga doktor anda jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Pseudoephedrine mungkin lebih cenderung untuk menyebabkan kesan sampingan pada bayi, terutamanya bayi yang baru lahir dan pra-matang, berbanding kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa.

Tidak memberi apa-apa over-the-counter (OTC) batuk dan ubat sejuk untuk bayi atau kanak-kanak di bawah 4 tahun. Menggunakan ubat-ubatan ini pada kanak-kanak yang sangat muda mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius atau mungkin mengancam nyawa.

geriatrik

Banyak ubat-ubatanbelum dikaji secara khusus pada orang tua. Oleh itu, ia mungkin tidak diketahui sama ada mereka bekerja dengan cara yang sama yang mereka lakukan di kalangan orang dewasa muda atau jika mereka menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah pada orang tua. Tidak ada maklumat khusus membandingkan penggunaan pseudoephedrine dalam warga tua dengan penggunaan dalam kumpulan umur yang lain.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil pseudoephedrine.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan pseudoephedrine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • cepat, berdebar-debar, atau degupan jantung tidak sekata;
 • pening yang teruk atau kebimbangan;
 • mudah lebam atau pendarahan, kelemahan luar biasa, demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema; atau
 • berbahaya tekanan darah tinggi (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, nada dalam telinga anda, kebimbangan, kekeliruan, sakit dada, masalah pernafasan, kadar jantung tidak sekata, penyitaan).

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • hilang selera makan;
 • kehangatan, kesemutan, atau kemerahan di bawah kulit anda;
 • perasaan resah atau teruja (terutamanya pada kanak-kanak);
 • masalah tidur (insomnia); atau
 • ruam kulit atau gatal-gatal.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut adalah tidak digalakkan. Doktor anda boleh membuat keputusan untuk tidak melayan anda dengan ubat ini atau menukar beberapa ubat-ubatan lain yang anda ambil.

 • Clorgyline
 • Dihydroergotamine
 • furazolidone
 • Iproniazid
 • isocarboxazid
 • linezolid
 • Moclobemide
 • Nialamide
 • Pargyline
 • Phenelzine
 • Procarbazine
 • Rasagiline
 • selegiline
 • Toloxatone
 • tranylcypromine

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor anda boleh menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Guanethidine
 • Iobenguane Saya 123
 • Methyldopa
 • Midodrine

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

pseudoephedrine mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

pseudoephedrine mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.

 • Jenis 2 diabetes mellitus-Penggunaan pseudoephedrine boleh menyebabkan peningkatan dalam tahap glukosa darah
 • diperbesarkan prostat atau
 • Glaukoma, atau kecenderungan untuk glaukoma atau
 • penyakit jantung atau penyakit saluran darah atau
 • darah tinggi tekanan pseudoephedrine boleh membuat keadaan lebih teruk
 • terlalu aktif tiroid Penggunaan pseudoephedrine boleh membuat keadaan lebih teruk

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Nasal Congestion

pembebasan segera: 30 hingga 60 mg setiap 4 hingga 6 jam sekali.

Kelegaan berterusan: 120 mg setiap 12 jam sekali.

Berterusan penggantungan Tayangan: 45 hingga 100 mg setiap 12 jam sekali.

Dos harian maksimum adalah 240 mg / hari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatric biasa untuk Nasal Congestion

2 tahun hingga 5 tahun:

Siaran Segera: 15 mg setiap 6 jam.

Berterusan penggantungan Tayangan: 12,5-25 mg setiap 12 jam sekali.

Dos harian maksimum adalah 60 mg / hari.

Dos alternatif: 1 mg / kg / dos setiap 6 jam; dos maksimum: 15 mg.

6 tahun ke 12 tahun:

Siaran Segera: 30 mg setiap 6 jam.

Berterusan penggantungan Tayangan: 25 hingga 50 mg setiap 12 jam sekali.

Dos harian maksimum adalah 120 mg / hari.

lebih daripada 12 tahun:

Siaran Segera: 30 hingga 60 mg setiap 4 hingga 6 jam sekali.

Kelegaan berterusan: 120 mg setiap 12 jam sekali.

Berterusan penggantungan Tayangan: 50 hingga 100 mg setiap 12 jam sekali.

Dos harian maksimum adalah 240 mg / hari.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

pseudoephedrine boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Kapsul 120 mg

Solution, lisan: 30 mg / 5 mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika anda terlepas dos pseudoephedrine, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Sperma suami sangat penting bagi lelaki yang inginkan cahaya mata. Apabila anda menghadiri pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui tahap kesuburan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

  PTSD adalah masalah kesihatan mental yang boleh dialami sesiapa sahaja. Jom kenali pencetus gangguan serta cara untuk mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Mungkin ramai yang tak percaya ada kaitan di antara masalah tak cukup tidur dengan osteoporosis. Hakikatnya, tidur merupakan salah satu elemen penting...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mahu Snek Ringkas, Padat Dengan Nutrisi & Mudah Disedia? Kekacang Untuk Lebih Tenaga!

  Sebagai kudapan sihat, cuba makan kacang sebelum bersenam. Banyak khasiat kacang yang ramai orang tidak tahu, termasuklah keupayaannya untuk beri tenaga!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah menstruasi wanita

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  conteng dinding

  Aduh, Panas Hati Bila Anak Suka Conteng Dinding! Bertenang, Cuba 5 Tip Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  susah tidur

  Cepat Penat & Susah Tidur Waktu Malam? Hati-Hati, Ia Mungkin Masalah TAK Disangka Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit glue ear

  Telinga Anda Kerap Berdesing Dan Sukar Mendengar? Ia Mungkin Petanda Penyakit Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan