backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Dulera

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Dulera?

Ubat sedut Dulera® mengandungi gabungan formoterol dan mometasone. Formoterol adalah bronkodilator bertindak panjang yang melegakan otot di saluran udara untuk memperbaiki pernafasan. Manakala mometasone pula adalah steroid. Ia menghalang pengeluaran bahan-bahan dalam badan yang menyebabkan keradangan.

Ubat sedut Dulera® digunakan sebagai rawatan berterusan dalam asma pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 12 tahun. Ubat sedut Dulera® tidak digunakan untuk merawat serangan asma atau bronkospasma.

Ubat sedut Dulera® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimanakah kegunaan Dulera?

Ubat sedut Dulera® dilengkapi dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan, dan panduan untuk memasang alat sedut. Ikut arahan ini dengan berhati-hati. Sila tanya doktor atau ahli farmasi jika terdapat sebarang soalan.

Formoterol boleh meningkatkan risiko kematian berkaitan asma. Hanya gunakan dos ubat sedut Dulera® yang ditetapkan, dan jangan gunakannya lebih lama daripada yang dicadangkan oleh doktor anda. Patuhi semua arahan pesakit untuk kegunaan selamat. Sila berbincang dengan doktor tentang risiko dan manfaat apabila anda menggunakan ubat sedut Dulera®.

Ubat sedut Dulera® tidak akan berfungsi dengan cepat untuk merawat serangan akut asma. Gunakan hanya ubat penyedutan yang bertindak pantas untuk serangan akut asma.

Dapatkan rawatan perubatan jika anda menganggap ubat-ubatan asma anda tidak lagi berfungsi seperti biasa. Keperluan kepada peningkatan ubat boleh menjadi tanda awal serangan asma yang serius.

Goncangkan ubat sedut Dulera® sebelum digunakan. Tanggalkan penutupnya sebelum meletakkan alat sedut di dalam mulut anda.

Untuk mengurangkan peluang untuk mendapat jangkitan yis di dalam mulut anda, bilaslah mulut dengan air selepas menggunakan alat sedut. Jangan telan.

Ia mungkin mengambil masa sehingga 1 minggu sebelum gejala anda akan bertambah baik. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik selepas 1 minggu rawatan.

Sekiranya anda memerlukan sebarang pembedahan, beritahu pakar bedah terlebih dahulu bahawa anda menggunakan ubat sedut Dulera®.

Jika anda juga menggunakan ubat steroid, anda tidak perlu berhenti menggunakan ubat sedut Dulera® secara tiba-tiba. Ikut arahan doktor anda tentang pengurangan dos anda.

Asma sering dirawat dengan gabungan ubat-ubatan. Gunakan semua ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit yang disediakan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan Dulera?

Ubat sedut Dulera® paling baik disimpan pada suhu bilik dan terlindung dari cahaya matahari dan kelembapan. Bagi mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan ubat sedut Dulera® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama ubat sedut Dulera® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh dari capaian kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang ubat sedut Dulera® ke dalam jamban atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Dulera?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda sekiranya:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif ubat sedut Dulera® atau ubatan lain
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain

Anda tidak boleh menggunakan Ubat sedut Dulera® jika anda alah kepada formoterol (Foradil, Perforomist, Symbicort) atau mometasone (Asmanex).

Untuk memastikan ubat sedut Dulera® adalah selamat untuk anda, sila beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Jangkitan yang aktif dalam apa jua bentuk
 • Penyakit jantung
 • Penyakit hati
 • Kepekatan mineral tulang yang rendah
 • Glaukoma atau katarak
 • Epilepsi atau gangguan sawan yang lain
 • Diabetes
 • Pheochromocytoma (tumor kelenjar adrenal)
 • Gangguan tiroid
 • Sejarah aneurisma (saluran darah yang lemah atau rosak yang boleh merosakkan dan menyebabkan pendarahan yang teruk)

Jangan berikan ubat sedut Dulera® kepada kanak-kanak berumur kurang daripada 12 tahun tanpa nasihat doktor.

Penggunaan steroid dalam jangka masa yang panjang boleh mengakibatkan kehilangan tulang (osteoporosis), terutamanya jika anda merokok, tidak bersenam, tidak mendapat cukup vitamin D atau kalsium dalam diet anda, ataupun jika anda mempunyai sejarah keluarga terhadap osteoporosis. Sila berbincang dengan doktor anda mengenai risiko osteoporosis anda.

Adakah selamat untuk mengambil Dulera semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat sedut Dulera® adalah pada kategori risiko kehamilan tahap C, menurut badan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko menurut beberapa kajian
 • C=Mungkin terdapat risiko
 • D=Bukti positif berkenaan risiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda reaksi alergi terhadap ubat sedut Dulera®: bintat; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • Luka atau tompok putih di dalam mulut atau tekak anda
 • Simptom berdehit, tercekik, atau masalah pernafasan lain selepas menggunakan ubat ini
 • Penglihatan kabur, sakit mata, atau melihat ada lingkaran mengelilingi cahaya lampu
 • Perubahan bentuk atau lokasi lemak badan (terutamanya di lengan, kaki, muka, leher, payudara, dan pinggang)
 • Sakit dada, degupan jantung yang cepat atau kuat, terketar-ketar, rasa gelisah, sawan
 • Paras kalium yang rendah (kekeliruan, kadar jantung yang tidak seimbang, dahaga yang melampau, peningkatan kencing, ketidakselesaan kaki, kelemahan otot atau perasaan lemas)
 • Paras gula darah tinggi (bertambah dahaga, peningkatan kencing, kelaparan, nafas berbau buah, mengantuk, kulit kering, penglihatan kabur, penurunan berat badan)
 • Gejala-gejala asma yang semakin teruk

Antara kesan sampingan lain yang biasa termasuklah:

 • Sakit kepala
 • Hidung berair atau tersumbat, sakit sinus
 • Batuk, sakit tekak
 • Gejala selesema

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa-apa kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Dulera?

Ubat sedut Dulera® boleh mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang digunakan (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor.

Produk yang boleh berinteraksi dengan ubat ini adalah:

 • Nefazodone
 • Antibiotik – clarithromycin, telithromycin
 • Ubat antikulat – itraconazole, ketoconazole, posaconazole, voriconazole
 • Ubat jantung – nicardipine, quinidine
 • Ubat antivirus untuk merawat hepatitis C atau HIV / AIDS – atazanavir, boceprevir, cobicistat, delavirdine, fosamprenavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Dulera?

Ubat sedut Dulera® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol, dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Dulera?

Ubat sedut Dulera® boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Adalah sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi berkenaan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Asma – Rawatan Berterusan:

Dos permulaan yang disyorkan untuk rawatan formoterol-mometasone adalah berdasarkan terapi asma sebelumnya.

Untuk terapi sedutan kortikosteroid dos sederhana sebelum ini: 5 mcg-100 mcg, 2 sedutan dua kali sehari. Maksimum dos harian yang dicadangkan: 20 mcg-400 mcg.

Untuk terapi sedutan kortikosteroid dos tinggi sebelum ini: 5 mcg-200 mcg, 2 sedutan dua kali sehari. Maksimum dos harian yang dicadangkan: 20 mcg-800 mcg.

Formoterol-mometasone perlu diberikan sebagai dua penyedutan dua kali sehari setiap hari (pagi dan petang) melalui laluan yang terhidu secara lisan. Goncang sebelum setiap penyedutan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik Biasa untuk Asma – Rawatan Berterusan

Dos permulaan yang disyorkan untuk rawatan formoterol-mometasone adalah berdasarkan terapi asma sebelumnya.

Umur 12 tahun ke atas:

Untuk terapi sedutan kortikosteroid dos sederhana sebelum ini: 5 mcg-100 mcg, 2 sedutan dua kali sehari. Maksimum dos harian yang dicadangkan: 20 mcg-400 mcg.

Untuk terapi sedutan kortikosteroid dos tinggi sebelum ini: 5 mcg-200 mcg, 2 sedutan dua kali sehari. Maksimum dos harian yang dicadangkan: 20 mcg-800 mcg.

Formoterol-mometasone perlu diberikan sebagai dua penyedutan dua kali sehari setiap hari (pagi dan petang) melalui laluan yang terhidu secara lisan. Goncang sebelum setiap penyedutan.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Ubat sedut Dulera® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan yang berikut:

 • Aerosol: mometasone furoate 100ug, formoterol fumarate 5ug

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos ubat sedut Dulera®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga pengambilan dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan