backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kalsium

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 25/01/2023

Kegunaan

Apa itu Kalsium?

Kalsium adalah unsur yang semulajadi. Ia didapati secara semulajadi dalam makanan. Kalsium diperlukan untuk banyak fungsi normal badan anda, terutamanya pembentukan tulang dan penyelenggaraan. Kalsium juga boleh mengikat kepada mineral lain (seperti fosfat) dan membantu penyingkiran daripada badan.

Kalsium karbonat adalah makanan tambahan yang digunakan apabila jumlah kalsium yang diambil dalam diet tidak mencukupi. Kalsium digunakan sebagai antasid, dalam pencegahan osteoporosis, dan untuk suplemen kalsium, dan untuk mencegah dan merawat hipokalsemia, hypermagnesemia, hipoparatiroidisme, dan kekurangan vitamin D.

Tidak banyak kajian tentang bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan kalsium adalah kation yang diperlukan untuk penyelenggaraan fungsi saraf, otot, dan rangka, tindak balas enzim, kontraksi jantung yang normal, pembekuan darah, aktiviti penyemburan eksokrin dan kelenjar endokrin.

Kepekatan kalsium dalam badan cenderung menurun seiring meningkatnya usia kita. Penyerapan kalsium boleh berbeza-beza bergantung kepada kaum, jantina, dan umur.

Tulang sentiasa rosak dan dibina semula, dan kalsium diperlukan untuk proses ini. Mengambil kalsium tambahan membantu tulang dibina semula dengan sempurna dan tetap kuat.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Gunakan kalsium karbonat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Semak label pada ubat untuk arahan dos yang tepat.

  • Ambil kalsium karbonat melalui mulut dengan atau tanpa makanan.
  • Ambil kalsium karbonat dengan segelas air penuh (8 oz / 240 mL).
  • Jangan mengambil antasid yang mempunyai aluminium di dalamnya dalam masa 1 jam sebelum atau 2 jam selepas anda mengambil kalsium karbonat.
  • Sekiranya anda mengambil antibiotik azole (misalnya, ketoconazole), bisphosphonate (contohnya, etidronate), resin pertukaran kation (contohnya, natrium polistirena sulfonat), cephalosporin (cefdinir), perencat thrombin (contohnya dabigatran), besi, mycophenolate, quinolones (contohnya, ciprofloxacin), tetracyclines (contohnya, minocycline), atau hormon tiroid (contohnya, levothyroxine), tanya doktor anda untuk bagaimana mengambilnya dengan kalsium karbonat.
  • Jika anda terlepas dos kalsium karbonat, ambilnya segera sebaik sahaja anda ingat. Teruskan mengambilnya seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau pada label pakej.

Tanya pembekal penjagaan kesihatan anda apa-apa soalan mengenai cara menggunakan kalsium karbonat.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Kalsium adalah paling baik disimpan pada suhu bilik yang jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak patut menyimpan kalsium di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada kalsium jenama yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau meminta ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam kalsium ke tandas atau mencurahkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah terhadap kalsium karbonat atau ubat-ubatan lain.

Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami penyakit buah pinggang atau perut.

Beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau menyusu. Sekiranya anda hamil semasa mengambil kalsium karbonat, hubungi doktor anda.

Peraturan untuk suplemen herba kurang ketat daripada peraturan untuk ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Manfaat mengambil suplemen herba ini mestilah melebihi risiko sebelum digunakan. Berunding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko semasa menggunakan ubat ini semasa kehamilan atau semasa menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat ini adalah kategori risiko kehamilan C menurut US Food and Drug Administration (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA seperti di bawah:

A = Tiada risiko,

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,

C = Mungkin ada risiko,

D = Bukti risiko yang positif,

X = Tidak patut digunakan,

N = Tidak diketahui.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Kalsium boleh mempunyai beberapa kesan sampingan termasuk sembelit, anoreksia, mual, muntah, kembung perut, cirit-birit, pemulihan hiperasid, kejatuhan.

Bukan semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk ahli herbal atau doktor anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Kalsium mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mencegah sebarang potensi tindak balas ubat, anda patut menyenarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tidak preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Kalsium mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Rujuk penyembuh herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Beritahu doktor dan ahli farmasi tentang ubat preskripsi dan ubat tanpa preskripsi yang diambil, terutamanya digoxin (Lanoxin), etidronate (Didronel), phenytoin (Dilantin), tetracycline (Sumycin), dan vitamin. Jangan mengambil kalsium karbonat dalam masa 1-2 jam selepas mengambil ubat-ubatan lain. Kalsium boleh mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan lain.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Kalsium mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai apa-apa potensi makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Kalsium mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos yang biasa untuk Antasid: 0.5-1.5 g oral 1 jam selepas makan dan tidur.

Dos lazim untuk pencegahan Hypocalcemia, Hilang, Osteoporosis: 1-2 g secara oral setiap hari.

Dos untuk kalsium mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Suplemen herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Kalsium boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Tablet, kapsul, secara oral: 500 mg750 mg900 mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Sekiranya anda terlepas dos kalsium, ambilnya secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos yang terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 25/01/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan