Olanzapine

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 9 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Olanzapine?

Olanzapine digunakan untuk merawat keadaan mental / mood tertentu (seperti skizofrenia, gangguan bipolar). Ia juga boleh digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk merawat kemurungan. Ubat ini boleh membantu mengurangkan halusinasi dan membantu anda untuk berfikir dengan lebih jelas dan positif mengenai diri anda, berasa kurang gelisah, dan lebih aktif dalam kehidupan seharian.

Olanzapine tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai antipsikotik atipikal. Ia berfungsi dengan membantu untuk mengembalikan keseimbangan bahan-bahan semula jadi tertentu di dalam otak.

Berbincang dengan doktor mengenai risiko dan manfaat rawatan (terutama apabila digunakan oleh remaja).

KEGUNAAN LAIN: Seksyen ini mengandungi penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan dalam pelabelan profesional yang diluluskan bagi ubat tetapi yang boleh ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Menggunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan dalam seksyen ini hanya jika ia telah jadi ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk mengelakkan loya dan muntah yang disebabkan oleh rawatan dadah kanser (kemoterapi).

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Mengambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari.

Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, doktor anda boleh mengarahkan anda untuk memulakan ubat ini pada dos yang rendah dan beransur-ansur meningkatkan dos anda. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah paling banyak daripada ia. Untuk membantu anda ingat, mengambil ia pada masa yang sama setiap hari. Adalah penting untuk terus mengambil ubat ini seperti yang ditetapkan walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa nasihat doktor.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda berterusan atau menjadi lebih teruk.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

olanzapine lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan olanzapine dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama olanzapine berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam olanzapine ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil olanzapine,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Olanzapine atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan bukan preskripsi ubat-ubatan, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut satu daripada yang berikut: antidepresan; antihistamin; carbamazepine (Tegretol); agonis dopamin seperti bromocriptine (Parlodel), cabergoline (Dostinex), levodopa (Dopar, Larodopa), pergolide (Permax), dan ropinirole (Requip); antibiotik fluoroquinolone termasuk ciprofloxacin (Cipro), gatifloxacin (Tequin) (tidak terdapat di Amerika Syarikat), levofloxacin (Levaquin), norfloxacin (Noroxin), ofloxacin (Floxin), yang lain; fluvoxamine (Luvox); Ipratropium (atrovent); ubat untuk kebimbangan, tekanan darah tinggi, penyakit usus, penyakit mental, mabuk, penyakit Parkinson, sawan, ulser, atau masalah kencing; omeprazole (Prilosec); rifampin (Rifadin); sedatif; pil tidur; ticlopidine (Ticlid); dan penenang. Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda jika anda menggunakan atau pernah menggunakan dadah jalan atau telah digunakan secara berlebihan ubat-ubatan preskripsi dan jika anda mempunyai atau pernah mengalami strok, mini-strok, penyakit jantung atau serangan jantung, degupan jantung yang tidak teratur, sawan, kanser payudara, mana-mana keadaan yang menjadikan ia sukar bagi anda untuk menelan, tekanan darah tinggi atau rendah, tahap yang tinggi lemak (kolesterol dan trigliserida) dalam darah anda, nombor yang rendah sel-sel darah putih, hati atau penyakit prostat, ileus lumpuh (keadaan di mana makanan tidak boleh bergerak melalui usus); glaukoma (keadaan mata), atau gula darah tinggi, atau jika anda atau sesiapa dalam keluarga anda mempunyai atau pernah mempunyai diabetes. Beritahu doktor anda jika anda mengalami muntah yang teruk atau cirit-birit atau tanda-tanda dehidrasi sekarang, atau jika anda mengalami gejala-gejala ini pada bila-bila semasa rawatan anda. Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai untuk berhenti mengambil ubat untuk penyakit mental kerana kesan sampingan yang teruk.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, terutamanya jika anda berada di dalam beberapa bulan terakhir kehamilan anda, atau jika anda merancang untuk hamil atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil olanzapine, hubungi doktor anda. Olanzapine boleh menyebabkan masalah pada bayi baru lahir berikut penghantaran jika ia diambil pada bulan-bulan terakhir kehamilan.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil olanzapine.
 • anda perlu tahu bahawa olanzapine boleh membuat anda mengantuk. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda.
 • anda perlu tahu bahawa alkohol boleh menambah mengantuk yang disebabkan oleh ubat ini. Jangan minum alkohol semasa mengambil olanzapine.
 • beritahu doktor anda jika anda menggunakan produk tembakau. Menghisap rokok boleh mengurangkan keberkesanan ubat ini.
 • anda perlu tahu bahawa anda mungkin mengalami hiperglisemia (kenaikan gula dalam darah anda) semasa anda mengambil ubat ini, walaupun anda tidak sudah mempunyai diabetes. Jika anda mempunyai skizofrenia, anda lebih cenderung untuk membangunkan diabetes berbanding orang yang tidak mempunyai skizofrenia, dan mengambil ubat-ubatan olanzapine atau serupa boleh meningkatkan risiko ini. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut semasa anda mengambil olanzapine: dahaga yang melampau, kerap membuang air kecil, kelaparan melampau, penglihatan kabur, atau kelemahan. Ia adalah sangat penting untuk memanggil doktor anda sebaik sahaja anda mempunyai mana-mana gejala-gejala ini, kerana gula darah tinggi boleh menyebabkan keadaan yang serius dipanggil ketoacidosis. Ketoasidosis boleh menjadi mengancam nyawa jika tidak dirawat di peringkat awal. Gejala ketoacidosis termasuk: mulut kering, rasa loya dan muntah-muntah, sesak nafas, nafas yang berbau buah-buahan, dan menurun kesedaran.
 • anda perlu tahu olanzapine yang boleh menyebabkan denyutan jantung yang cepat atau lambat, pening, pening, dan pitam apabila anda bangun terlalu cepat dari tempat yang berbohong. Ini adalah lebih biasa apabila anda mula-mula mengambil olanzapine. Untuk mengelakkan masalah ini, bangun dari katil perlahan-lahan, berehat kaki anda di atas lantai untuk beberapa minit sebelum berdiri.
 • anda perlu tahu bahawa olanzapine boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyejukkan apabila ia menjadi sangat panas. Beritahu doktor anda jika anda merancang untuk melakukan senaman yang berlebihan atau terdedah kepada haba yang melampau.
 • jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU, satu keadaan yang diwarisi di mana diet khas perlu diikuti untuk mengelakkan kerencatan mental), anda perlu tahu bahawa tablet secara lisan berpecah belah mengandungi aspartame yang membentuk phenylalanine.
 • anda perlu tahu bahawa apabila olanzapine digunakan untuk merawat remaja, ia mesti digunakan sebagai sebahagian daripada program rawatan yang mungkin termasuk kaunseling dan pendidikan. Pastikan anak anda berikut semua yang doktor dan / atau arahan terapi.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil olanzapine.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan olanzapine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • sangat sengit (tegar) otot, demam panas, gegaran, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang pantas atau tidak sekata, kadar jantung yang perlahan, rasa seperti anda mungkin akan pengsan ;
 • bergerak-gerak atau pergerakan tidak terkawal anda mata, bibir, lidah, muka, lengan, atau kaki;
 • masalah bercakap atau menelan;
 • mulut kering, dahaga, rasa sangat panas (dengan atau tanpa berpeluh), kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • gula darah tinggi (peningkatan dahaga, hilang selera makan, nafas bau buah-buahan, kerap buang air kecil, mengantuk, kulit kering, loya, dan muntah-muntah);
 • kebas secara tiba-tiba atau kelemahan, kekeliruan, atau masalah dengan penglihatan, pertuturan, atau kira-kira;
 • demam, menggigil, sakit badan, gejala flu, kudis dalam mulut dan tekak anda;
 • bengkak pada tangan atau kaki anda;
 • perubahan personaliti, pemikiran yang luar biasa atau tingkah laku, halusinasi, atau pemikiran tentang mencederakan diri sendiri; atau
 • sakit bahagian atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • berat badan (lebih cenderung di kalangan remaja), meningkat selera makan;
 • sakit kepala, pening, mengantuk, rasa letih atau resah;
 • masalah ingatan;
 • sakit perut, sembelit, kehilangan kawalan pundi kencing;
 • sakit belakang, sakit di tangan atau kaki anda;
 • kebas atau perasaan tingly;
 • payudara bengkak atau pelepasan (pada wanita atau lelaki); atau
 • terlepas tempoh haid.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

olanzapine mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

terutamanya dengan:

 • Tramadol kerana risiko sawan boleh meningkat
 • Alpha-blockers (contohnya, doxazosin), diazepam, atau ubat untuk darah tinggi tekanan kerana risiko tekanan darah rendah dan pengsan boleh meningkat
 • Anticholinergics (contohnya, scopolamine), benzodiazepin (contohnya, lorazepam), atau fluvoxamine kerana mereka boleh meningkatkan risiko kesan sampinganolanzapine
 • Carbamazepine, HIV inhibitor protease(contohnya,ritonavir), omeprazole, atau rifampin kerana mereka boleh mengurangkan keberkesananolanzapine

Dopamine agonis reseptor(contohnya,Pramipexole) atau levodopa kerana keberkesanannya boleh menurun sebanyak olanzapine.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

olanzapine mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

ini, terutama anggur jus buah-buahan, terutama sekali:

 • penyakit atau peredaran kapal masalah darah atau
 • Dehidrasi atau
 • serangan jantung atau strok, sejarah atau
 • penyakit jantung atau
 • kegagalan jantung atau
 • rentak jantung masalah atau
 • Hypotension (tekanan darah rendah) atau
 • hypovolemia (jumlah darah rendah) semoga menyebabkan kesan sampingan untuk menjadi lebih teruk.
 • Kanser payudara, prolaktin yang bergantung kepada atau
 • Glaucoma, sempit sudut atau
 • Hiperlipidemia (kolesterol tinggi atau lemak dalam darah) atau
 • Hyperprolactinemia (prolaktin tinggi dalam darah) atau
 • Penyakit hati atau
 • ileus lumpuh (masalah usus yang teruk), sejarah atau
 • Prostatic hipertropi ( pembesaran prostat) atau
 • Sawan, sejarah-Gunakan dengan berhati-hati. Ubat ini boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Diabetes atau
 • hiperglisemia (gula darah tinggi) -Gunakan dengan berhati-hati. Ubat ini boleh meningkatkan tahap gula dalam darah.
 • Fenilketonuria (PKU, penyakit genetik metabolisme) -The secara lisan berpecah belah tablet (Zyprexa® Zydis®) mengandungi phenylalanine, yang boleh membuat keadaan ini lebih teruk.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

olanzapine mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Bipolar Disorder

Oral (monoterapi):

Dos permulaan: 10 hingga 15 mg sekali sehari.

Oral (terapi kombinasi dengan litium atau valproate):

Dos permulaan: 10 mg sekali sehari.

Suntikan:

Initial dos: 10 mg IM sekali.

Dos Dewasa yang biasa untuk Schizophrenia

Oral:

Dos permulaan: 5 hingga 10 mg sekali sehari.

Bertindak pendek suntikan:

Dos permulaan: 10 mg IM sekali.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Biasa Pediatric Dose untuk Schizophrenia

8 ke 12 tahun (data Limited ada):

Permulaan: 2.5 hingga 5 mg sekali sehari; meningkatkan dos 2,5 atau 5 kenaikan mg setiap minggu untuk menyasarkan dos 10 mg sekali sehari; dos maksimum: 20 mg / hari.

Berumur 13 hingga 17 tahun:

Dos permulaan: 2.5 hingga 5 mg sekali sehari

Usual Pediatric Dose untuk Bipolar Disorder

4 hingga 5 tahun: data Terhad tersedia: Permulaan: 1.25 mg sekali sehari; meningkat pada setiap minggu mengikut tindak balas dan boleh diterima untuk menyasarkan dos: 10 mg / hari.

6 hingga 12 tahun: Terhad data yang ada: Permulaan: 2.5 mg sekali sehari; meningkatkan dos 2,5 atau 5 kenaikan mg setiap minggu untuk menyasarkan dos 10 mg sekali sehari; dos maksimum: 20 mg / hari.

13 hingga 17 tahun:

Dos permulaan: 2.5 mg hingga 5 mg sekali sehari

Usual Pediatric Dose untuk Anorexia Nervosa

9 tahun dan lebih tua: (data Limited ada): 1.25 ke 2.5 mg sekali sehari telah ditunjukkan dalam satu percubaan kecil dan beberapa kes melapor kepada meningkatkan BMI dan gejala-gejala penyakit yang berkaitan (contohnya, makan sikap, kebimbangan); satu lagi siri kes digunakan dos permulaan sebanyak 2.5 mg sekali sehari dan dos akhir sebanyak 5 mg hingga 10 mg sekali sehari; dilaporkan pelbagai: 1,25-12,5 mg / hari; Walau bagaimanapun, ia telah dicadangkan bahawa dos yang lebih tinggi (lebih besar daripada 2.5 mg sekali sehari) mungkin tidak dikaitkan dengan keberkesanan yang lebih besar. Kajian lanjut diperlukan.

Biasa Pediatric Dose untukSindromTourette,

sindromTourette  tic gangguan:

7 tahun dan lebih tua: data Terhad didapati:

berat badan Pesakit kurang daripada 40 kg: Permulaan: 2.5 mg setiap hari selama 3 hari, meningkat kepada 2.5 mg setiap hari untuk baki minggu ; meningkat kepada 5 mg / hari minggu kedua jika diperlukan; kemudian bertambah 5 kenaikan mg setiap minggu sebagai diterima; dos maksimum: 20 mg / hari

berat badan Pesakit yang lebih besar daripada 40 kg: Permulaan: 2.5 mg setiap hari selama 3 hari; meningkat kepada 5 mg setiap hari untuk baki minggu jika perlu, kemudian bertambah 5 kenaikan mg setiap minggu sebagai diterima; dos maksimum: 20 mg / hari

Satu kajian label terbuka 10 pesakit kanak-kanak (7 hingga 13 tahun) melaporkan pengurangan ketara dalam tahap tic [Yale Global Tic Keparahan Scale (YGTSS)] dari garis dasar pada dos akhir min 14.5 mg / hari selepas 8 minggu rawatan. Satu percubaan label terbuka daripada 12 kanak-kanak dan remaja (7 hingga 14 tahun) mencatatkan pengurangan ketara (30%) dalam jumlah keterukan tic (YGTSS) pada dos min akhir sebanyak 11.3 mg / hari (julat: 2.5 hingga 20 mg / hari).

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

olanzapine boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

serbuk untuk penyelesaian, intramuskular: 10 mg / 2 mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos olanzapine, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Stres Kena WFH? Apa Kata Letakkan Indoor Plant, Ada Kebaikan Untuk Kesihatan Tau!

  Kualiti udara punca masalah pernafasan seperti asma. Untuk membantu menapis udara, anda boleh meletakkan pokok dalam rumah bagi mengembalikan kualitinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Dalam sibuk mencari penawar untuk melawan pandemik COVID-19, adakalanya kita terlupa untuk menjaga aspek kesihatan mental.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Faraj Koyak Besar Waktu Bersalin, Ibu Alami Trauma! Bagaimana Nak Atasi Rasa Trauma Kelahiran?

  Adakalanya kesakitan yang dirasai semasa atau selepas kelahiran bayi boleh mengakibatkan ibu mengalami trauma bersalin. Tetapi adakah semua ibu berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Proses Bersalin 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tahun baharu

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  reaksi janin saat ibu menangis

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental orang kelainan upaya

  Cuba Sensitif, Golongan OKU Juga Berdepan Dengan Cabaran Mental, Sokongan Kita Bawa Perubahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit wanita

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan