Ranitidine

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/01/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Ranitidine?

Ranitidine digunakan untuk merawat ulser perut dan usus dan menghalangnya daripada kembali selepas rawatan. Ubat ini juga digunakan untuk merawat dan mencegah masalah perut dan kerongkong (esofagus) yang disebabkan oleh terlalu banyak asid perut (contohnya, sindrom Zollinger-Ellison, esofagitis erosif) atau aliran ke belakang asid perut ke dalam esophagus (penyakit refluks gastroesophageal-GERD).

Ranitidine dikenali sebagai penghalang histamin H2. Ia berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid dalam perut anda. Hal ini membantu menyembuhkan dan mencegah ulser serta menghilangkan gejala seperti pedih ulu hati dan sakit perut.

Ubat ini juga boleh didapati tanpa preskripsi. Ia digunakan untuk mencegah dan merawat pedih ulu hati dan gejala-gejala lain yang disebabkan oleh terlalu banyak asid dalam perut (ketakcernaan asid). Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk rawatan sendiri, adalah penting untuk membaca arahan pengilang pada pakej dengan teliti supaya anda tahu bila anda perlu berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimanakah kegunaan Ranitidine?

Ambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan, biasanya sekali atau dua kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ia boleh ditetapkan sebanyak 4 kali sehari untuk beberapa keadaan. Jika anda mengambil ubat ini sekali sehari, ia biasanya diambil selepas makan malam atau sebelum waktu tidur.

Dos dan tempoh rawatan adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap terapi. Untuk kanak-kanak, dos adalah berdasarkan berat badan. Ikuti arahan doktor anda dengan berhati-hati. Anda mungkin boleh mengambil ubat lain untuk keadaan anda (cth., Antacid)  seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah yang paling banyak. Untuk membantu anda mengingat, ambilnya pada masa yang sama setiap hari. Jangan ambil dos yang lebih atau ambil lebih kerap daripada yang ditetapkan. Jangan berhenti mengambilnya tanpa kelulusan doktor anda kerana ini mungkin akan melambatkan penyembuhan ulser.

Sekiranya anda menggunakan Ranitidine yang tidak berpreskripsi untuk rawatan diri disebabkan ketakcernaan asid atau pedih ulu hati, ambil 1 tablet melalui mulut dengan segelas air. Untuk mengelakkan pedih ulu hati, ambil 1 tablet dengan mulut dengan segelas air 30-60 minit sebelum mengambil makanan atau minuman yang menyebabkan pedih ulu hati. Jangan ambil lebih daripada 2 tablet dalam tempoh 24 jam kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Jangan ambil lebih dari 14 hari berturut-turut tanpa berbincang dengan doktor anda.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau jika ia bertambah buruk.

Bagaimana saya menyimpan Ranitidine?

Ranitidine paling baik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Ranitidine  di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Ranitidine yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Ranitidine  ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Ranitidine?

Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada Ranitidine.

Pedih ulu hati sering dikelirukan dengan gejala pertama serangan jantung. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami sakit dada atau perasaan berat, rasa sakit yang merebak ke lengan atau bahu, loya, berpeluh, dan perasaan tidak sedap badan.

Adakah selamat untuk mengambil Ranitidine semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Berhenti menggunakan Ranitidine dan dapatkan bantuan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda reaksi alahan: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Berhenti mengambil Ranitidine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • sakit dada, demam, nafas yang pendek, batuk dengan kahak hijau atau kuning;
 • mudah lebam atau berdarah, keletihan yang luar biasa;
 • kadar jantung berdegup cepat atau perlahan;
 • masalah penglihatan;
 • demam, sakit tekak, dan sakit kepala dengan ruam kulit yang teruk, mengelupas, dan kulit kemerahan; atau
 • loya, sakit perut, demam bersuhu rendah, hilang selera makan, air kencing berwarna gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kuning pada kulit atau mata).

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • sakit kepala (mungkin yang teruk);
 • mengantuk, pening;
 • masalah tidur (insomnia);
 • Penurunan daya seks, mati pucuk, atau kesukaran untuk mengalami orgasma; atau
 • bengkak atau sakit pada payu dara (lelaki);
 • loya, muntah, sakit perut; atau
 • cirit birit atau sembelit.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Ranitidine?

Ranitidine mungkin bertindak balas dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang berpotensi tindak balas ubat, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) dan berikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau mengubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Jika anda mengambil triazolam (Halcion), anda mungkin tidak dapat menggunakan Ranitidine, atau anda mungkin memerlukan pelarasan dos atau ujian khas semasa tempoh rawatan.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Ranitidine?

Ranitidine mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Ranitidine?

Ranitidine akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Adalah sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi tentang keadaan kesihatan anda.Terutama sekali jika anda mempunyai:

 • penyakit buah pinggang;
 • penyakit hati; atau
 • porphyria.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Ulser Duodenal

Oral: 150 mg 2 kali sehari, atau 300 mg sekali sehari selepas makan malam atau pada waktu tidur.
Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam. Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam selama 24 jam.

Dos Dewasa Biasa untuk Dispepsia

75 mg oral sekali sehari (dari farmasi) 30 hingga 60 minit sebelum makan. Dos boleh ditingkatkan hingga 75 mg dua kali sehari. Tempoh maksimum terapi jika rawatan sendiri adalah 14 hari.

Dos Dewasa Biasa untuk Pencegahan Ulser Duodenal

150 mg secara oral sekali sehari pada waktu tidur.

Dos Dewasa Biasa untuk Pengekalan Ulser Gastrik

150 mg secara oral sekali sehari pada waktu tidur.

Dos Dewasa biasa untuk Esophagitis Erosif

Oral:

Awal: 150 mg 4 kali sehari.

Pengekalan: 150 mg dua kali sehari.

Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam. Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam selama 24 jam.

Dos Dewasa biasa untuk  Pencegahan Ulser Stres

Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam. Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam selama 24 jam. Titrasi dilakukan untuk mengekalkan kadar gastrik pH >= 4.0.

Dos Dewasa biasa untuk pendarahan gastrousus

Parenteral: dos muatan 50 mg IV, diikuti dengan 6.25 mg / jam infusi IV berterusan yang dititrasi ke pH> 7.0 untuk rawatan.

Dos Dewasa biasa untuk Pencegahan sebelum Pembedahan

Kajian (n = 80) – Premedikasi dalam Thoracotomy untuk mengurangkan GER:

150 mg secara oral 2 jam sebelum pembedahan.

Dos Dewasa biasa untuk Sindrom Zollinger-Ellison

Oral: 150 mg 2 kali sehari pada mulanya. Laraskan dos untuk mengawal rembesan asid gastrik. Dos sehingga 6 g sehari pernah digunakan.

Parenteral: 1 mg / kg / jam diberikan sebagai infusi IV berterusan sehingga maksimum 2.5 mg / kg / jam (kadar infusi sehingga 220 mg / jam pernah digunakan).

Dos Dewasa Biasa untuk Keadaan Patologi Hypersecretory

Oral: 150 mg 2 kali sehari pada mulanya. Laraskan dos untuk mengawal rembesan asid gastrik. Dos sehingga 6 g sehari pernah digunakan.

Parenteral: 1 mg / kg / jam diberikan sebagai infusi IV berterusan sehingga maksimum 2.5 mg / kg / jam (kadar infusi sehingga 220 mg / jam telah digunakan).

Dos Dewasa Biasa untuk Penyakit Refluks Gastroesophageal

Oral: 150 mg dua kali sehari.

Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam.

Dos Dewasa Biasa untuk Ulser Gastrik.

Ulser Gastrik Benign –

Oral: 150 mg dua kali sehari.

Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik biasa untuk Ulser Duodenal

1 bulan hingga 16 tahun:

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam.

Maksimum: 200 mg / hari IV.

Oral:

Rawatan: 4-8 mg / kg dua kali sehari, setiap 12 jam.

Maksimum: 300 mg / hari secara oral.

Pengekalan: 2 hingga 4 mg / kg / hari secara oral sekali setiap hari.

Maksimum: 150 mg / hari secara oral.

Dos Pediatrik Biasa untuk Ulser Gastrik.

1 bulan hingga 16 tahun:

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam

Maksimum: 200 mg / hari IV

Oral:

Rawatan: 4-8 mg / kg dua kali sehari, setiap 12 jam.

Maksimum: 300 mg / hari secara Oral.

Pengekalan: 2 hingga 4 mg / kg / hari secara oral sekali setiap hari.

Maksimum: 150 mg / hari secara oral.

Dos Pediatrik Biasa untuk Pencegahan Ulser Duodenal

1 bulan hingga 16 tahun:

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam.

Maksimum: 200 mg / hari

Oral: 2 hingga 4 mg / kg sekali sehari, tidak melebihi 150 mg / 24 jam.

Dos Pediatrik Biasa untuk Pengekalan Ulser Gastrik

1 bulan hingga 16 tahun:

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam

Maksimum: 200 mg / hari

Oral: 2 hingga 4 mg / kg sekali sehari, tidak melebihi 150 mg / 24 jam.

Dos Pediatrik Biasa untuk Penyakit Refluks Gastroesophageal

Neonatal:

IV: 1.5 mg / kg IV sebagai dos muatan diikuti 12 jam kemudian dengan 1.5 hingga 2 mg / kg / hari IV dibahagikan setiap 12 jam. Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 0.04 hingga 0.08 mg / kg / jam (1 hingga 2 mg / kg / hari) selepas dos muatan sebanyak 1.5 mg / kg telah diberikan.

Infusi IV berterusan: Dos muatan: 1.5 mg / kg / dos, diikuti oleh infusi 0.04 hingga 0.08 mg / kg / jam (atau 1 hingga 2 mg / kg / hari).

Oral: 2 mg / kg / hari dibahagikan kepada 2 dos, diberi setiap 12 jam.

1 bulan hingga 16 tahun:

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam

Maksimum: 200 mg / hari. Sebagai alternatif, dos IV bolus awal 1 mg / kg diberikan sekali, diikuti oleh infusi IV yang berterusan pada kadar 0.08 hingga 0.17 mg / kg / jam (2 hingga 4 mg / kg / hari) boleh diberikan.

Oral: 4 hingga 10 mg / kg / hari dibahagikan dalam 2 dos, setiap 12 jam.

Maksimum: 300 mg sehari

Dos Pediatrik Biasa untuk Esophagitis Erosif

1 bulan hingga 16 tahun:

IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam

Maksimum: 200 mg / hari. Sebagai alternatif, dos IV bolus awal 1 mg / kg diberikan sekali, diikuti dengan infusi IV yang berterusan pada kadar 0.08 hingga 0.17 mg / kg / jam (2 hingga 4 mg / kg / hari) boleh diberikan.

Oral: 4 hingga 10 mg / kg / hari dibahagikan dalam 2 dos, setiap 12 jam.

Maksimum: 300 mg sehari

Dos Pediatrik Biasa untuk Dispepsia

Kanak-kanak 12 tahun atau lebih besar:

75 mg secara oral sekali, 30 hingga 60 minit sebelum mengambil makanan atau minuman yang menyebabkan pedih ulu hati.

Maksimum: 150 mg / 24 jam.

Tempoh terapi: Jangan gunakan selama lebih daripada 14 hari.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Ranitidine boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Tablet, oral 25 mg; 75 mg; 150 mg; 300 mg.

Kapsul, oral 150 mg; 300 mg.

Solusi, suntikan: 50 mg/2 mL; 150 mg/6 mL; 1000 mg/40 mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Ranitidine, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Albis

  Albis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal
  Diterbitkan pada 13/04/2018 . 1 minit bacaan
  Albis

  Albis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal
  Diterbitkan pada 06/04/2018 . 8 minit bacaan
  Meprasac

  Meprasac

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nur Lyna Alfira Jamal Mohamed
  Diterbitkan pada 04/04/2018 . 6 minit bacaan