Naloxone

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Naloxone?

Ubat ini digunakan untuk rawatan kecemasan terlebih dos narkotik (ubat penenang) yang diketahui atau disyaki. Simptom narkotik berlebihan yang serius termasuklah rasa mengantuk yang luar biasa, kesukaran bangun dari tidur yang luar biasa, atau masalah pernafasan (pernafasan perlahan/cetek atau tidak boleh bernafas). Simptom-simptom lain termasuklah pupil (hitam mata) menjadi sangat kecil, “tajam”, degupan jantung perlahan, atau tekanan darah rendah. Jika seseorang mempunyai simptom narkotik berlebihan yang serius tetapi anda tidak pasti jika pesakit mengambil dos berlebihan, berikan terus ubat ini, memandangkan pernafasan perlahan / cetek boleh menyebabkan kerosakan kekal pada otak atau kematian.

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antagonis narkotik (opiat). Ia berfungsi dengan menyekat kesan narkotik di dalam otak. Ubat ini mungkin tidak berkesan untuk menghalang kesan beberapa jenis narkotik tertentu (campuran agonis/antagonis seperti buprenorphine, pentazocine). Dengan jenis narkotik ini, sekatan mungkin tidak lengkap atau anda mungkin memerlukan dos naloxone yang lebih tinggi.

Kesan naloxone tidak bertahan selama kesan narkotik. Kerana rawatan dengan ubat ini tidak tahan lama, pastikan anda mendapatkan bantuan kecemasan dengan segera selepas memberikan dos pertama naloxone. Rawatan narkotik berlebihan juga perlu termasuk rawatan pernafasan (seperti oksigen yang diberikan melalui tiub dalam hidung, ventilasi mekanikal, bantuan pernafasan).

Bagaimanakah kegunaan Naloxone?

Baca Risalah dan Arahan Maklumat Pesakit untuk Penggunaan disediakan oleh ahli farmasi anda jika anda ubat ini dan setiap kali anda isi semula. Pastikan anda menyimpan ubat ini berguna sekiranya ia diperlukan. Ketahui lebih awal bagaimana untuk betul menyuntik ubat ini dan berlatih dengan peranti jurulatih supaya anda akan bersedia untuk menggunakan naloxone jika diperlukan. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Penyelesaian di dalam produk ini hendaklah jelas. Semak produk ini secara visual untuk zarah atau perubahan warna dari semasa ke semasa. Jika penyelesaian mendung, berubah warna, atau mengandungi zarah pepejal, menggantikannya dengan yang baru auto-penyuntik. (Lihat juga bahagian Storage.)

Elakkan sengaja menyuntik ubat ini ke dalam tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain daripada paha anda. Jika ini berlaku, beritahu profesional penjagaan kesihatan dengan segera.

Kesan ubat ini adalah pesat tetapi tidak tahan lama. Selepas memberi naloxone, dapatkan bantuan perubatan dengan segera, walaupun orang itu bangun. Jika gejala kembali selepas memberi suntikan, memberi suntikan naloxone lain menggunakan baru auto-penyuntik setiap 2 hingga 3 minit jika ada. Setiap auto-penyuntik mengandungi hanya satu dos dan tidak boleh digunakan semula. Terus menonton rapat orang itu sehingga bantuan kecemasan diterima. Memberitahu profesional penjagaan kesihatan yang telah Engkau berikan suntikan naloxone.

Bagaimana saya menyimpan Naloxone?

Naloxone lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan naloxone dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama naloxone berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam naloxone ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan naloxone?

Sebelum menggunakan suntikan naloxone,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada suntikan naloxone, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam suntikan naloxone. Tanya ahli farmasi anda atau semak maklumat pesakit pengilang untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi yang lain preskripsi dan bukan preskripsi ubat-ubatan, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Banyak ubat-ubatan yang memberi kesan kepada tekanan jantung atau darah anda boleh menambah risiko bahawa anda akan mengalami kesan sampingan yang serius suntikan naloxone. Pastikan anda memberitahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda ambil.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai hati, buah pinggang, atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda menerima suntikan naloxone semasa mengandung, doktor anda mungkin perlu untuk memantau bayi dalam kandungan anda dengan teliti selepas anda menerima ubat.

Adakah selamat untuk mengambil naloxone semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil naloxone.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan naloxone?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • sakit dada, degupan jantung cepat atau tidak teratur;
 • batuk kering, berdehit, rasa sesak nafas;
 • berpeluh, loya yang teruk atau muntah;
 • teruk sakit kepala, keresahan, kebimbangan, kekeliruan, nada dalam telinga anda;
 • penyitaan (sawan);
 • perasaan seperti anda mungkin akan pengsan; atau
 • kadar jantung yang perlahan, nadi lemah, pengsan, perlahan pernafasan (pernafasan mungkin berhenti).

Jika anda sedang dirawat bagi penagihan dadah narkotik, gejala dijangka pengeluaran termasuk:

 • rasa gementar, gelisah, atau cepat marah;
 • sakit badan;
 • pening, lemah;
 • cirit-birit, sakit perut, loya ringan;
 • demam, menggigil, seram sejuk; atau
 • bersin, hidung berair.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas naloxone?

naloxone mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

terutamanya:

 • Morphine
 • Morphine Sulfate Liposome
 • Naloxegol
 • oxycodone
 • Oxymorphone
 • Clonidine
 • Yohimbine

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan naloxone?

Naloxone mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan naloxone?

Naloxone mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Penyakit jantung atau
 • penyakit buah pinggang atau
 • hati penyakit-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat syarat-syarat ini lebih teruk.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Opioid Overdose

0,4-2 mg / dos IV / IM / subcutaneously. Boleh mengulangi setiap 2 hingga 3 minit seperti yang diperlukan. Terapi mungkin perlu dinilai semula jika tiada maklum balas dilihat selepas dos terkumpul 10 mg.

Infusi berterusan: 0.005 mg / dos loading kg diikuti oleh penyerapan 0.0025 mg / kg / jam.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos biasa Pediatric untuk Opioid Overdose

Bayi, Kanak-kanak dan Remaja:

mabuk Opioid (pembalikan penuh):

IV (diutamakan) atau Intraosseous (IO): Nota: Boleh ditadbir IM, subkutaneus, atau tiub endotracheal (ET), tetapi mula tindak mungkin tertunda, terutamanya jika pesakit mempunyai perfusi miskin; ET pilihan jika IV atau IO laluan tidak boleh didapati; dos mungkin perlu diulangi.

Bayi dan Kanak-kanak kurang daripada atau sama dengan 5 tahun atau kurang daripada atau sama dengan 20 kg: 0.1 mg / kg / dos; mengulangi setiap 2 hingga 3 minit jika diperlukan; mungkin perlu mengulangi dos setiap 20 hingga 60 minit.

Kanak-kanak yang lebih besar daripada 5 tahun atau lebih besar daripada 20 kg dan Remaja: 2 mg / dos; jika tiada jawapan, mengulangi setiap 2 hingga 3 minit; mungkin perlu mengulangi dos setiap 20 hingga 60 minit.

ET: Optimal endotracheal dos tidak diketahui; cadangan pakar semasa adalah 2 hingga 3 kali dos IV.

Cadangan pengilang: IV (diutamakan), IM, subkutaneus:

Permulaan: 0.01 mg / kg / dos; jika tiada jawapan, dos berikutnya sebanyak 0.1 mg / kg boleh diberikan

Nota: Jika menggunakan IM atau laluan subkutaneus, dos perlu diberikan dalam dos dibahagikan.

Berterusan IV infusi:

Kanak-kanak: Jika infusi berterusan diperlukan, mengira dos / jam awal berdasarkan dos terputus-putus yang berkesan digunakan dan tempoh tindak balas yang mencukupi dilihat; titrate dos; pelbagai 2,5-160 mcg / kg / jam telah dilaporkan; runcing infusi berterusan secara beransur-ansur untuk mengelakkan berulang.

Kemurungan pernafasan [penggunaan opioid terapeutik (contohnya, postanesthesia)]:

Garis Panduan PALS, 2010: IV: 0,001-0,005 mg / kg / dos; titrate untuk melaksanakan

cadangan pengilang: Permulaan: ,005-,01 mg / kg; mengulangi setiap 2 hingga 3 minit seperti yang diperlukan berdasarkan sambutan.

Opioid yang disebabkan pruritus:

Kanak-kanak dan Remaja: tiada data yang mencukupi

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Naloxone boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Solution, suntikan: 0.4 mg / mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk:

 • sawan
 • perlahan degupan jantung yang
 • cepat marah
 • kebimbangan
 • ketegangan
 • wasangka
 • kesedihan
 • kesukaran menumpukan perhatian
 • hilang selera makan
 • pening
 • berat
 • berpeluh
 • loya
 • sakit perut

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos naloxone, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: