backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Pitocin

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Pitocin® (oxytocin)?

Pitocin® biasanya digunakan untuk memulakan kelahiran. Ia digunakan untuk menghentikan atau merawat pendarahan yang berlaku selepas kelahiran atau keguguran.

Ia digunakan untuk menamatkan kehamilan. Ia juga mungkin diberikan kepada anda untuk tujuan-tujuan lain.

Apakah kaedah pengambilan Pitocin® (oxytocin)?

Gunakan Pitocin® seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca semua maklumat yang diberikan kepada anda. Ikuti semua arahan dengan teliti.

Pitocin® diberikan dalam bentuk suntikan ke dalam otot. Ia diberikan sebagai infusi ke dalam urat untuk suatu tempoh masa.

Apakah kaedah penyimpanan Pitocin® (oxytocin)?

Pitocin® paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya terus dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Pitocin® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Pitocin® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Pitocin® ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Pitocin® (oxytocin)?

Sebelum mengambil Pitocin®, sila beritahu doktor anda:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif pada Pitocin® atau ubat-ubatan lain
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain

Kesan yang sangat buruk dan adakalanya berbahaya seperti tekanan darah tinggi, pendarahan di otak, pecah rahim, terlalu banyak air dalam tubuh, dan kematian bayi yang belum lahir antara kesan yang pernah terjadi disebabkan penggunaan Pitocin. Rujuk doktor anda.

Adakah Pitocin® (oxytocin) selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Pitocin®. Pitocin® adalah ubat yang diklasifikasikan dalam kategori risiko kehamilan X menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA adalah seperti berikut:

A=Tiada risiko

B=Tiada risiko dalam beberapa kajian

C=Mungkin ada risiko

D=Bukti risiko yang positif

X=Dikontrapenunjukan

N=Tidak diketahui

Kesan sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh berlaku dari pengambilan Pitocin® (oxytocin)?

Maklumkan doktor anda atau dapatkan bantuan perubatan jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala berikut yang mungkin berkaitan dengan kesan sampingan yang sangat buruk:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti ruam, geliga, gatal, kulit merah, bengkak, lepuh, atau mengelupas dengan atau tanpa demam, berdehit, sesak di dada atau tekak, kesukaran bernafas atau bercakap, kegarauan yang luar biasa, atau bengkak mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Tanda-tanda tekanan darah tinggi seperti sakit kepala atau rasa pening yang sangat buruk, pengsan, atau perubahan dalam penglihatan
 • Perdarahan yang banyak (Penggunaan satu pad sejam)
 • Denyutan jantung yang perlahan
 • Denyutan jantung yang tidak normal
 • Masalah membuang air kecil
 • Sakit perut yang sangat teruk
 • Sawan
 • Kelemahan pada satu sisi badan, kesukaran bercakap atau berfikir, perubahan keseimbangan, melandut pada satu sisi muka, atau penglihatan kabur

Hubungi doktor anda atau dapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami sakit perut atau muntah untuk tempoh yang lama dan tidak pulih.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mungkin bertindak balas dengan Pitocin®?

Pitocin® boleh bertindak balas dengan ubat lain yang anda sedang ambil, yang mana boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang potensi tindak balas ubat, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Adakah makanan atau minuman beralkohol bertindak balas dengan Pitocin®?

Pitocin® boleh bertindak balas dengan makanan atau minuman beralkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang potensi tindak balas makanan atau minuman beralkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Pitocin®?

Pitocin® mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Adalah penting untuk sentiasa memaklumkan kepada doktor dan ahli farmasi anda tentang keadaan kesihatan yang anda sekarang.

Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Pitocin® (oxytocin).

Apakah dos Pitocin® (oxytocin) untuk orang dewasa?

Induksi atau Rangsangan Bersalin

Infusi intravena (kaedah titisan) adalah satu-satunya cara pemberian Pitocin secara parenteral untuk induksi atau rangsangan bersalin. Kawalan ketepatan kadar infusi adalah penting dan paling baik dilakukan oleh pam infusi. Adalah mudah jika infusi Pitocin digendong pada larutan elektrolit fisiologi, yang membolehkan infusi Pitocin® dihentikan dengan tiba-tiba tanpa mengganggu infusi elektrolit. Ini dilakukan dengan cara yang berikut.

Kawalan Pendarahan Uterus Postpartum

 • Infusi intravena (kaedah titisan). Jika pesakit sedang menjalani infusi intravena, 10 hingga 40 unit oxytocin boleh ditambah ke dalam botol, bergantung kepada jumlah elektrolit atau larutan dextrose (maksimum 40 unit hingga 1000 mL). Laraskan kadar infusi untuk mengekalkan pengecutan rahim dan mengawal atoni uterus
 • Pemberian secara intramuskular. (Satu mL) Sepuluh (10) unit Pitocin boleh diberikan selepas kelahiran plasenta

Rawatan Keguguran Tidak Lengkap, Tak Terelak, atau Elektif

Infusi intravena 10 unit Pitocin® ditambah kepada 500 mL daripada larutan garam fisiologi atau 5% larutan dextrose-in-water dapat membantu pengenduran rahim selepas penyedutan sedutan atau pengkuretan tajam untuk pengguguran tidak lengkap, tak terelak atau elektif.

Selepas suntikan hipertonik intra-amniotik, prostaglandin, urea, dan sebagainya, untuk pengguguran pertengahan trimester elektif, masa suntikan-ke-aborsi boleh dipendekkan dengan infusi Pitocin pada kadar 10 hingga 20 milliunit (20 hingga 40 titis) setiap minit. Jumlah dos tidak boleh melebihi 30 unit dalam tempoh 12 jam kerana risiko mabuk air.

Apakah dos Pitocin® (oxytocin) untuk kanak-kanak?

Belum ada dos yang disyorkan untuk pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk ketersediaan Pitocin® (oxytocin) yang boleh didapati?

Pitocin® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Suntikan: oxytocin 10 [iU] dalam 1mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Pitocin®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan