backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Gliserin

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apa itu Gliserin?

Gliserin adalah bahan kimia yang semulajadi. Orang menggunakannya sebagai ubat. Sesetengah penggunaan dan bentuk dos telah diluluskan oleh U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Gliserin diambil dengan mulut untuk penurunan berat badan, meningkatkan prestasi senaman, membantu tubuh menggantikan air yang hilang semasa cirit-birit dan muntah, dan mengurangkan tekanan di dalam mata mereka yang mengidap glaukoma. Atlet juga menggunakan gliserin untuk tidak menjadi dehidrasi.

Pembekal penjagaan kesihatan kadang-kadang memberi gliserin secara intravena (dengan IV) untuk mengurangkan tekanan di dalam otak dalam pelbagai keadaan termasuk strok, meningitis, ensefalitis, sindrom Reye, pseudotumor cerebri, trauma sistem saraf pusat (CNS), dan tumor CNS; untuk mengurangkan isipadu otak untuk prosedur neurosurgikal; dan untuk mengubati pengsan disebabkan aliran darah yang lemah ke otak (syncope postural).

Sesetengah orang menggunakan gliserin pada kulit sebagai pelembap.

Doktor mata kadang-kadang meletakkan penyelesaian yang mengandungi gliserin di mata untuk mengurangkan cecair di kornea sebelum ujian mata.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Topikal: Sesetengah produk perlu digoncangkan sebelum menggunakannya. Semak label untuk melihat samada anda perlu menggoncangkan botol sebelum menggunakannya. Sapukan pada bahagian kulit yang terjejas sekiranya diperlukan atau seperti yang diarahkan pada label atau doktor anda. Seberapa kerap anda mengenakan ubat ini bergantung kepada produk dan keadaan kulit anda. Untuk merawat tangan kering, anda mungkin perlu menggunakan produk ini setiap kali anda membasuh tangan anda, mengenakannya sepanjang hari.

Sekiranya anda menggunakan gliserin untuk membantu merawat ruam lampin, bersihkan kawasan lampin sebelum menggunakannya dan biarkan kawasan itu kering sebelum mengenakan produk.

Jika anda menggunakan gliserin untuk membantu merawat luka bakar kulit, periksa dengan kakitangan radiasi untuk melihat samada jenama anda boleh digunakan sebelum terapi radiasi.

Supositori: Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan supositori Gliserin.

Sekiranya supositori terlalu lembut untuk digunakan, letakkan di dalam peti sejuk selama kira-kira 15 minit atau air sejuk. Kemudian keluarkan pembungkus dan basahkan supositori dengan air sejuk. Bersandar di sebelah anda. Masukkan akhir supositori ke dalam rektum, kemudian gunakan jari anda untuk menolaknya sepenuhnya.

Sekiranya anda terlepas dos supositori gliserin, gunakannya secepat mungkin. Sekiranya hampir masa untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa anda. Jangan gunakan 2 dos pada hari yang sama, kecuali diarahkan sebaliknya oleh doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Gliserin paling baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak patut menyimpan gliserin di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama gliserin yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau bertanyakan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam gliserin ke dalam tandas atau mencurahkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika:

  • anda alah kepada gliserin;
  • anda mempunyai penyumbatan dalam sistem pencernaan anda;
  • anda mempunyai sakit perut yang tidak didiagnosis.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko semasa menggunakan ubat ini semasa hamil atau semasa menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat ini adalah kategori risiko kehamilan C menurut US Food and Drug Administration (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA seperti di bawah:

A = Tiada risiko,

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,

C = Mungkin ada risiko,

D = Bukti risiko yang positif,

X = Tidak patut digunakan,

N = Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Kesan sampingan termasuk:

Oral: Sakit kepala, loya, muntah; cirit-birit, dahaga, pening, kekeliruan mental, dehidrasi teruk.

Intravena: Hemolisisis, haemoglobinuria dan kegagalan buah pinggang akut. Kerengsaan setempat misalnya. ketidakselesaan rektum dan sensasi terbakar.

Berpotensi maut: aritmia jantung; beban peredaran darah, edema pulmonari dan CHF.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Gliserin mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda harus menyenaraikan semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

  • Arsenik Trioxide, Licorice.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Gliserin mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai apa-apa potensi makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Gliserin mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang, terutamanya:

  • Diabetes mellitus jenis 2 – Penggunaan Gliserin boleh meningkatkan kemungkinan dehidrasi (kehilangan air badan yang terlalu banyak).
  • Keadaan mental yang keliru;
  • Penyakit jantung;
  • Penyakit ginjal – Gliserin boleh membuat keadaan lebih teruk.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Tambahan dalam glaukoma akut

Dewasa: Pada mulanya, 1-1.8 g / kg secara oral sebagai penyelesaian 50%.

Pengurangan jangka pendek jumlah vitreous dan tekanan intraokular sebelum dan selepas pembedahan optik

Dewasa: Pada mulanya, 1-1.8 g / kg secara oral sebagai penyelesaian 50%.

Sembelit

Dewasa: 2250 mg supositori seperti yang diperlukan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Sembelit

Kanak-kanak: 1375 mg suppository seperti yang diperlukan

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Gliserin boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Oftalmik, Penyelesaian: 1%

Supporitories, Cecair: 5.6g / 5.5 mL (7.5 mL)

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos gliserin, ambilnya secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 19/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan