backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Lamictal

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Lamictal (lamotrigine)?

Lamictal® adalah ubat anti-epileptik, juga dikenali sebagai anti-konvulsan. 

Lamictal® digunakan sama ada bersendirian atau bersama dengan ubat-ubatan lain untuk merawat penyakit epileptik pada orang dewasa dan kanak-kanak. Lamotrigine juga digunakan untuk melambatkan episod emosi pada orang dewasa dengan gangguan bipolar (kemurungan manik).

Bentuk pelepasan segera Lamictal® (tablet biasa dan tablet yang hancur secara oral) boleh digunakan pada kanak-kanak berumur dua tahun apabila ia diberikan sebagai sebahagian daripada gabungan ubat penyitaan. Walau bagaimanapun, bentuk ini tidak boleh digunakan sebagai ubat tunggal pada kanak-kanak atau remaja yang berumur kurang daripada 16 tahun.

Lamictal® yang dilepaskan untuk digunakan hanya untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia sekurang-kurangnya 13 tahun.

Bagaimanakah saya perlu mengambil Lamictal (lamotrigine)?

Ambil Lamictal® dengan tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda untuk memastikan anda memperoleh hasil yang terbaik. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Mengambil terlalu banyak Lamictal® pada permulaan rawatan boleh meningkatkan risiko ruam kulit yang mengancam nyawa.

Anda mungkin memerlukan ujian darah yang kerap untuk membantu doktor anda memastikan anda mengambil dos yang betul.

Pelepasan dilanjutkan Lamictal® XR boleh digunakan untuk keadaan yang berbeza daripada pelepasan segera Lamictal® untuk kegunaannya. Sentiasa periksa pengisian semula anda untuk memastikan anda telah menerima saiz, warna, dan bentuk tablet yang betul. Tanya ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai ubat yang anda terima di farmasi.

Sekiranya anda beralih ke Lamictal® dari ubat penyitaan yang lain, berhati-hati mengikut arahan doktor anda mengenai masa dan dos ubat anda.

Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet Lamictal® XR yang dilepaskan.

Menelan seluruh tablet.

Jangan menelan seluruh tablet (ODT) secara oral. Letakkannya pada lidah anda dan gerakkannya ke dalam mulut anda. Benarkan tablet cair dalam mulut anda tanpa mengunyah. Telan beberapa kali kerana tablet sedang larut. Jika dikehendaki, anda boleh minum air untuk membantu menelan tablet yang cair.

Untuk mengambil tablet terserak yang boleh dikunyah, anda boleh menelan keseluruhannya dengan segelas air, atau mengunyah terlebih dahulu dan kemudian menelannya. Anda juga boleh meletakkan tablet itu dalam 1 sudu teh air atau jus buah cair dan biarkan ia larut dalam cecair selama kira-kira 1 minit. Perlahan-lahan kacau cecair dan kemudian telan semua campuran dengan serta-merta. Jangan simpan untuk kegunaan kemudian.

Jangan berhenti menggunakan Lamictal® secara tiba-tiba, walaupun anda sudah berasa baik. Penghentian secara tiba-tiba boleh menyebabkan penyitaan meningkat.

Lamictal® boleh menyebabkan anda menjalani ujian pemeriksaan dadah positif palsu. Sekiranya anda menyediakan sampel air kencing untuk pemeriksaan dadah, beritahu kakitangan makmal bahawa anda mengambil Lamotrigine.

Bagaimanakah saya perlu menyimpan Lamictal (lamotrigine)?

Lamictal® adalah terbaik untuk disimpan dalam suhu bilik yang tidak terdedah kepada cahaya dan kelembapan secara langsung. Untuk mengelakkan ubat rosak, anda tidak patut menyimpan Lamictal® dalam bilik air ataupun peti sejuk. Terdapat banyak jenis jenama Lamictal® yang mungkin ada keperluan penyimpanan yang berbeza. Ia adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk untuk arahan bagi penyimpanan, atau tanya ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Lamictal® ke dalam tandas anda dan menuangnya ke dalam longkang jika tidak diarahkan. Ia adalah penting untuk membuang produk ini apabila ia telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Lamictal (lamotrigine)?

Sebelum mengambil ubat ini, rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda hamil atau menyusukan bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang tersedia untuk dibeli sama ada preskripsi atau tanpa preskripsi
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif pada Lamictal® atau ubat lain
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan

Lamictal® boleh menyebabkan ruam kulit yang teruk atau mengancam nyawa, terutamanya pada kanak-kanak dan pada orang yang mengambil dos yang terlalu tinggi pada permulaan rawatan. Ruam kulit yang serius juga mungkin akan berlaku jika anda mengambil Lamotrigine bersama dengan asid valproic (Depakene) atau divalproex (Depakote).

Sesetengah orang berfikir tentang bunuh diri semasa mengambil ubat ini. Doktor anda perlu memeriksa kemajuan anda pada lawatan berkala semasa anda menggunakan Lamictal®. Keluarga atau penjaga anda juga perlu berjaga-jaga terhadap perubahan dalam emosi (mood) atau simptom anda.

Pil kawalan kelahiran boleh menjadikan Lamictal® kurang berkesan, menyebabkan peningkatan penyitaan. Beritahu doktor anda jika anda mula atau berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran semasa anda mengambil ubat ini. Dos Lamotrigine anda mungkin perlu diubah.

Adakah ia selamat ketika hamil atau menyusukan anak?

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko apabila menggunakan Lamictal® semasa hamil atau semasa menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk menimbang potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Lamictal®. Lamictal® berada di kategori risiko kehamilan C, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan rujukan di bawah:

A = Tiada risiko

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian

C = Mungkin ada risiko

D = Risiko bukti positif

X = Kontraindikasi

N = Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan-kesan sampingan yang mungkin saya dapat dari Lamictal (lamotrigine)?

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Sakit kepala
 • Pening
 • Penglihatan kabur
 • Penglihatan berganda
 • Tremor
 • Kehilangan penyelarasan
 • Mulut kering
 • Loya
 • Muntah
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Demam
 • Sakit tekak
 • Hidung berair
 • Mengantuk, rasa letih
 • Sakit belakang
 • Masalah tidur (insomnia)

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai:

 • Tanda pertama mana-mana ruam kulit, tidak kira betapa ringannya ia
 • Perubahan dalam haid anda
 • Bilangan sel darah rendah – simptom seperti selesema, gusi bengkak, luka mulut, luka kulit, kadar denyutan jantung laju, kulit pucat, mudah lebam, pendarahan yang luar biasa, rasa kepala ringan
 • Tanda-tanda keradangan otak – demam, menggigil, sakit kepala, kekakuan leher, sensitiviti meningkat kepada cahaya, bintik-bintik ungu pada kulit, kekeliruan, mengantuk
 • Tanda-tanda keradangan di dalam badan anda – kelenjar bengkak, kesakitan yang teruk atau kebas, kelemahan otot, sakit perut atas, jaundis (menguning kulit atau mata), sakit dada, batuk yang baru atau bertambah buruk dengan demam, masalah pernafasan

Sila dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Lamictal: gatal-gatal, demam, kelenjar bengkak, luka yang menyakitkan di dalam atau di sekitar mata atau mulut anda, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Sila dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda ruam kulit yang mengancam nyawa: demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, mata anda pedih, sakit kulit, diikuti oleh ruam kulit merah atau ungu yang menyebar (terutamanya atas muka atau bahagian atas badan) dan menyebabkan melepuh dan mengelupas.

Laporkan simptom baru atau yang lebih teruk kepada doktor anda, seperti perubahan emosi (mood) atau tingkah laku, kemurungan, kecemasan, atau jika anda merasa gelisah, terganggu, gelisah, hiperaktif (mental atau fizikal), atau berfikir tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Jika anda terpaksa berhenti mengambil Lamictal® kerana ruam kulit yang serius, anda mungkin tidak boleh mengambilnya lagi pada masa hadapan.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas

Apakah ubat yang boleh bertindak balas dengan Lamictal® (lamotrigine)?

Lamictal® mungkin bertindak balas dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsi bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Bentuk kawalan kelahiran hormon (pil, suntikan, implan, atau tompok kulit).
 • Carbamazepine (Carbatrol, Equetro, Tegretol).
 • Divalproex (Depakote).
 • Oxcarbazepine (Trileptal).
 • Phenobarbital (Solfoton).
 • Primidone (Mysoline).
 • Phenytoin (Dilantin).
 • Rifampin (Rifadin, Rifater, Rifamate, Rimactane).
 • Asid Valproic (Depakene, Stavzor).

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan Lamictal® (lamotrigine)?

Lamictal® boleh bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang sebarang potensi tindak balas makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh bertindak balas dengan Lamictal® (lamotrigine)?

Lamictal® boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Ia adalah penting untuk sentiasa membenarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada kini.

Keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Penyakit buah pinggang atau hati
 • Sejarah kemurungan atau pemikiran atau tindakan bunuh diri

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan ahli herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Apakah dos bagi orang dewasa untuk Lamictal (lamotrigine)?

Gangguan Bipolar

Dos yang ditaget adalah 200 mg / hari (100 mg / hari bagi pesakit yang mengambil valproate, yang mengurangkan pelepasan lamotrigine, dan 400 mg / hari pada pesakit yang tidak mengambil valproate dan mengambil sama ada carbamazepine, phenytoin, phenobarbital, primidone, atau ubat-ubatan lain seperti rifampin dan inhibitor protease lopinavir / ritonavir yang meningkatkan pelepasan ketara lamotrigine).

Dalam ujian klinikal, dosis sehingga 400 mg / hari sebagai monoterapi telah dinilai; Walau bagaimanapun, tiada manfaat tambahan dilihat pada 400 mg / hari berbanding dengan 200 mg / hari. Oleh itu, dos melebihi 200 mg / hari tidak digalakkan.

Apakah dos bagi kanak-kanak untuk Lamictal (lamotrigine)?

Dos tidak ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah Lamictal (lamotrigine) tersedia?

Lamictal® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Tablet; tablet, boleh dikunyah; tablet, secara oral dihancurkan: lamotrigine 25 mg

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pergi ke jabatan kecemasan hospital terdekat dengan anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya terlepas satu dos?

Jika anda terlepas dos Lamictal®, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos anda seterusnya, abaikan dos yang sudah terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan