Thalidomide

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa kegunaan Thalidomide ?

Ubat ini digunakan untuk merawat atau mencegah keadaan kulit tertentu yang berkaitan dengan penyakit Hansen, dahulunya dikenali sebagai penyakit kusta (erythema nodosum leprosum). Thalidomide juga digunakan dengan ubat-ubatan lain untuk merawat beberapa jenis kanser (multiple myeloma). Thalidomide tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai immunomodulators. Ia berfungsi dalam penyakit Hansen dengan mengurangkan bengkak dan kemerahan (keradangan). Ia juga mengurangkan pembentukan saluran darah dalam ketumbuhan.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat yang tidak disenaraikan dalam pelabelan profesional yang diluluskan tetapi boleh ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan dalam bahagian ini hanya jika telah ditetapkan oleh doktor anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat keadaan tertentu disebabkan oleh kanser dan jangkitan HIV.

Bagaimanakah kegunaan Thalidomide?

Baca Panduan Perubatan dan, jika ada, Risalah Maklumat untuk Pesakit yang disediakan oleh ahli farmasi anda sebelum penggunaan Thalidomide dan setiap kali pengisian semula. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini melalui mulut, biasanya sekali sehari sebelum tidur sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan malam atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Telan keseluruhan ubat dengan air.

Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Jangan meningkatkan dos atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang ditetapkan. Keadaan anda tidak akan bertambah baik dengan lebih cepat, dan risiko kesan sampingan yang serius boleh bertambah.

Biarkan kapsul dalam pek sehingga sedia untuk digunakan. Jangan buka atau pecahkan kapsul, atau mengendalikannya lebih daripada yang diperlukan. Jika serbuk serbuk daripada kapsul terkena pada kulit anda, basuh kawasan tersebut dengan sabun dan air.

Memandangkan ubat ini boleh diserap melalui kulit dan paru-paru dan boleh membahayakan bayi dalam kandungan, wanita yang sedang hamil atau yang mungkin hamil tidak boleh mengendalikan ubat ini atau menyedut habuk daripada kapsul yang pecah. Semua orang perlu membasuh tangan dengan sebaiknya selepas mengendalikan ubat ini.

Ubat ini mengalir ke dalam cecair badan (contohnya, air kencing). Elakkan menyentuh cecair badan daripada mereka yang mengambil ubat ini. Oleh itu, pakai pakaian perlindungan (contohnya, sarung tangan) apabila mengendalikan cecair badan ini (contohnya, semasa pembersihan). Jika tersentuh, basuh kulit dengan sabun dan air.

Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan kesan yang terbaik. Untuk membantu anda ingat, ambil pada masa yang sama setiap hari. Jika anda mengambil ubat ini untuk penyakit Hansen, keadaan kulit anda mungkin menjadi lebih teruk apabila ubat itu tiba-tiba dihentkani. Dos anda mungkin perlu dikurangkan secara beransur-ansur.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau jika ia menjadi lebih teruk selepas 2 minggu.

Bagaimana saya menyimpan Thalidomide?

Thalidomide lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan thalidomide dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama thalidomide berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam thalidomide ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Thalidomide?

Sebelum membuat keputusan menggunakan ubat ini, sila pertimbangkan risiko pengambilan ubat ini dan bincangkan dengan doktor anda. Dari segi kesan perubatan, antara perkara yang perlu dipertimbangkan:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alahan kepada ubat ini atau sebarang ubat-ubatan lain. Maklumkan juga doktor anda jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Tidak ada kajian bersesuaian tentang kaitan umur dengan kesan thalidomide dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditentukan.

Geriatrik

Kajian yang dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah khusus yang mungkin mengehadkan kegunaan thalidomide dalam kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, kekeliruan, pening, dan jatuh lebih cenderung berlaku pada orang tua, yang lebih sensitif terhadap kesan thalidomide berbanding orang muda.

Adakah selamat untuk mengambil Thalidomide semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil thalidomide.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Thalidomide?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan thalidomide dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • Sakit dada, sesak tiba-tiba nafas, batuk darah;
 • Sakit atau bengkak di lengan, paha, atau betis;
 • Demam, menggigil, sakit badan, gejala flu, mudah lebam atau pendarahan;
 • Degupan jantung yang perlahan, pernafasan cetek, perasaan seperti anda mungkin akan pengsan;
 • Kulit melepuh, ruam kulit mengelupas merah;
 • Ruam kulit yang merah dan timbul (terutamanya jika anda juga mempunyai demam, degupan jantung yang cepat, dan pening atau pengsan);
 • Rasa kebas, terbakar, sakit, atau mencucuk
 • Sawan

Kesan sampingan yang kurang serius termasuklah:

 • Rasa mengantuk;
 • kebimbangan, kekeliruan, tangan menggigil ;
 • Sakit tulang, lemah otot;
 • Masalah tidur (insomnia); atau
 • Loya, sembelit, hilang selera makan.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Thalidomide?

Thalidomide mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda mungkin akan menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Dexamethasone
 • Docetaxel

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Thalidomide?

Thalidomide mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Thalidomide?

Thalidomide mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Darah beku (contohnya, trombosis vena, embolisme pulmonari) atau
 • Bradikardiaa (degupan jantung yang perlahan) atau
 • Serangan jantung, sejarah atau
 • Jangkitan HIV atau
 • Neutropenia (sel-sel darah putih rendah) atau
 • Neuropati periferal (masalah saraf) atau
 • Sawan, atau pernah sawan
 • Strok, pernah strok- Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos Thalidomide yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Kusta – Erythema Nodosum Leprosum:

Erythema nodosum leprosum (ENL) pada kulit:

Dos permulaan: 100 hingga 300 mg sekali sehari dengan air, sebaik-baiknya sebelum tidur dan sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan malam; pesakit kurang daripada 50 kg perlu mulakan dos pada julat yang paling rendah.

ENL teruk atau pesakit yang memerlukan dos yang lebih tinggi untuk mengawal tindak balas:

Dos permulaan: Sehingga 400 mg / hari secara lisan sekali sehari sebelum tidur atau dalam dos yang dibahagikan dengan air, sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan.

Dos dewasa yang biasa untuk Multiple Myeloma:

200 mg sekali sehari dengan air, sebaik-baiknya sebelum tidur dan sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan malam

Apakah dos Thalidomide yang disyorkan untuk kanak-kanak?

12 tahun atau lebih tua:

Erythema nodosum leprosum (ENL) pada kulit:

Dos permulaan: 100 hingga 300 mg sekali sehari dengan air, sebaik-baiknya sebelum tidur dan sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan malam; pesakit kurang daripada 50 kg perlu dimulakan pada akhir rendah daripada julat dos Yang

ENL teruk atau pesakit yang memerlukan dos yang lebih tinggi untuk mengawal tindak balas:

Dos permulaan: Sehingga 400 mg / hari secara lisan sekali sehari sebelum tidur atau dalam dos yang dibahagikan dengan air, sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan

Apakah bentuk penyediaan Thalidomide

Thalidomide boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Kapsul 50 mg; 100 mg; 150 mg; 200 mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos thalidomide, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  penyakit kusta

  Adakah Penyakit Kusta Benar-benar Sudah Pupus?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/01/2020 . 4 minit bacaan