Pregabalin

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Pregabalin?

Ubat ini digunakan untuk merawat kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan saraf akibat diabetes atau kayap (herpes zoster) jangkitan. Ia juga boleh digunakan untuk merawat sakit saraf yang disebabkan oleh kecederaan saraf tunjang. Ubat ini juga digunakan untuk merawat sakit pada orang dengan fibromyalgia.

Ia juga digunakan dengan ubat-ubatan lain untuk merawat beberapa jenis sawan (sawan separa permulaan).

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil ubat ini melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 2 hingga 3 kali sehari dengan atau tanpa makanan. Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan anda perubatan, fungsi buah pinggang, dan tindak balas kepada rawatan.

Jika anda menggunakan bentuk cecair ubat ini, berhati-hati mengukur dos yang menggunakan alat pengukur / sudu khas. Jangan gunakan sudu rumah tangga kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul.

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan (seperti pening dan mengantuk), doktor anda boleh mengarahkan anda untuk memulakan ubat ini pada dos yang rendah dan beransur-ansur meningkatkan dos anda. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Menggunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah paling banyak daripada ia. Untuk membantu anda ingat, mengambil ia pada masa yang sama setiap hari. Ubat ini berfungsi dengan baik apabila jumlah ubat dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu adalah lebih baik untuk mengambil pregabalin pada jangka masa yang sama rata dijarakkan sepanjang hari dan malam.

Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa nasihat doktor. Beberapa keadaan (seperti sawan) boleh menjadi lebih buruk apabila ubat ini tiba-tiba berhenti. Juga, anda mungkin mengalami gejala-gejala seperti kesukaran tidur, loya, sakit kepala dan cirit-birit. Untuk mengelakkan gejala-gejala ini semasa anda menghentikan rawatan dengan ubat ini, doktor anda boleh mengurangkan dos secara beransur-ansur. Melaporkan sebarang gejala baru atau semakin teruk serta-merta.

Bersama-sama dengan manfaatnya, ubat ini jarang sekali boleh menyebabkan tingkah laku dadah mencari abnormal (ketagihan). Risiko ini boleh meningkat jika anda menyalahgunakan alkohol atau ubat-ubatan pada masa lalu. Ambil ubat ini seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda berterusan atau menjadi lebih teruk.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

pregabalin lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan pregabalin dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama pregabalin berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam pregabalin ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum membuat keputusan menggunakan ubat ini, sila pertimbangkan risiko pengambilan ubat ini dan bincangkan dengan doktor anda. Dari segi kesan perubatan, antara perkara yang perlu dipertimbangkan:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alahan kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Maklumkan juga doktor anda jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Tidak ada kajian bersesuaian tentang kaitan umur dengan kesan pregabalin dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditentukan.

Geriatrik

Kajian yang dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah khusus yang mungkin mengehadkan kegunaan pregabalin dalam kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, pesakit tua lebih cenderung untuk mempunyai kesan yang tidak diingini (contohnya, pening, penglihatan kabur, kekeliruan, atau kecuaian), dan masalah buah pinggang yang berkaitan dengan usia, yang mungkin memerlukan penyesuaian dalam dos bagi pesakit yang menerima pregabalin.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil pregabalin. mengambil ubat ini. Ubat ini adalah kategori risiko kehamilan C (Mungkin terdapat beberapa risiko).

FDA rujukan kategori risiko kehamilan di bawah:

 • A = Tiada risiko,
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,
 • C = Mungkin terdapat beberapa risiko,
 • D = bukti positif mengenai risiko,
 • X = Contraindicated,
 • N = Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Melaporkan sebarang baru atau semakin teruk gejala kepada doktor anda, seperti: mood atau perubahan tingkah laku, kerisauan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal), lebih tertekan, atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • Muscle sakit, lemah, atau kelembutan (terutamanya jika anda juga mempunyai demam dan berasa letih);
 • Masalah penglihatan;
 • Mudah lebam atau pendarahan; atau
 • Bengkak di tangan atau kaki anda, berat badan yang cepat.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • pening, mengantuk;
 • Hilang keseimbangan atau koordinasi;
 • Masalah dengan ingatan atau tumpuan;
 • Bengkak payudara;
 • gegaran; atau
 • mulut kering, sembelit.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

pregabalin mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda mungkin akan menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Ketorolac
 • Orlistat

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

pregabalin mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan jenis makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

pregabalin mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • Angioedema, sejarah atau
 • jantung kongestif kegagalan-Boleh menyebabkan kesan sampingan untuk menjadi lebih teruk. .
 • Perubahan tingkah laku, sejarah atau
 • Pendarahan gangguan atau
 • Kemurungan, sejarah atau
 • Edema (pengekalan cecair) atau
 • jantung irama masalah (contohnya, berpanjangan selang PR) atau
 • Trombositopenia (platelet rendah dalam darah) -Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat syarat-syarat ini lebih teruk.
 • Penyakit buah pinggang-Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat disebabkan penyingkiran perlahan ubat dari badan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Diabetic Neuropathy

Dos permulaan: 50 mg 3 kali sehari

maksimum Dos yang disyorkan ialah 100 mg 3 kali sehari dalam pesakit yang mempunyai pelepasan kreatinin sekurang-kurangnya 60 mL / min.

Dos boleh meningkat kepada 100 mg 3 kali sehari dalam tempoh 1 minggu berdasarkan keberkesanan dan boleh diterima.

Dos Dewasa yang biasa untuk postherpetic Neuralgia

Dos permulaan: 75 mg 2 kali sehari atau 50 mg 3 kali sehari dalam pesakit yang mempunyai pelepasan kreatinin sekurang-kurangnya 60 mL / min

Dos boleh ditingkatkan kepada 100 mg 3 kali sehari dalam tempoh 1 minggu berdasarkan keberkesanan dan boleh diterima.

Dos maksimum: Pesakit yang tidak mengalami kelegaan kesakitan yang mencukupi mengikut 2 hingga 4 minggu rawatan dengan 300 mg / hari dan yang mampu bertolak ansur pregabalin, boleh dirawat dengan sehingga 300 mg 2 kali sehari atau 200 mg 3 kali sehari . Oleh kerana kesan-kesan buruk yang bergantung kepada dos dan kadar yang lebih tinggi rawatan pemberhentian disebabkan oleh kejadian buruk, dos melebihi 300 mg / hari perlu dikhaskan hanya untuk pesakit yang mempunyai sakit berterusan dan bertolak ansur 300 mg setiap hari.

Dos Dewasa yang biasa untuk Epilepsy

Dos permulaan: 75 mg 2 kali sehari atau 50 mg 3 kali sehari

Dos 150 mg hingga 600 mg / hari telah terbukti berkesan sebagai terapi adjunctive dalam rawatan sawan bermulanya sebahagian. Jumlah dos harian perlu dipecah dan diberikan sama ada 2 atau 3 kali sehari.

Dos maksimum: Berdasarkan sambutan pesakit individu dan boleh diterima, dos boleh ditingkatkan kepada maksimum sebanyak 600 mg / hari.

Keberkesanan pregabalin add-on dalam pesakit yang mengambil gabapentin belum dinilai dalam ujian terkawal. Oleh itu, dos cadangan untuk penggunaan pregabalin dengan gabapentin tidak boleh ditawarkan.

Dos Dewasa yang biasa untuk Fibromyalgia

Dos permulaan: 75 mg dua kali sehari (150 mg / hari)

Dos boleh ditingkatkan kepada 150 mg dua kali sehari (300 mg / hari) dalam masa satu minggu berdasarkan keberkesanan dan boleh diterima.

Pesakit yang tidak mengalami faedah yang mencukupi dengan 300 mg / hari boleh terus meningkat kepada 225 mg dua kali sehari (450 mg / hari).

Dos: 300 hingga 450 mg / hari

Walaupun pregabalin juga belajar di 600 mg / hari, tidak ada bukti bahawa dos ini menganugerahkan manfaat tambahan dan dos ini adalah kurang baik diterima. Memandangkan kesan sampingan dos yang bergantung kepada, rawatan dengan dos di atas 450 mg / hari adalah tidak digalakkan.

Dos Dewasa yang biasa untuk Neuropathic Pain

Untuk kesakitan neuropathic berkaitan dengan kecederaan saraf tunjang:

Dos permulaan: 75 mg 2 kali sehari

Dos boleh ditingkatkan kepada 150 mg 2 kali sehari dalam tempoh 1 minggu berdasarkan keberkesanan dan boleh diterima.

Dos 150 mg hingga 600 mg / hari telah terbukti berkesan sebagai terapi adjunctive dalam rawatan kesakitan neuropathic berkaitan dengan kecederaan saraf tunjang. Jumlah dos harian perlu dibahagikan.

Dos maksimum: Pesakit yang tidak mengalami kelegaan kesakitan yang mencukupi mengikut 2 hingga 3 minggu rawatan dengan 150 mg 2 kali sehari dan yang mampu bertolak ansur pregabalin, boleh dirawat dengan sehingga 300 mg 2 kali sehari. Kerana pregabalin dihapuskan terutamanya oleh perkumuhan buah pinggang, dos perlu diselaraskan pada pesakit dengan fungsi buah pinggang dikurangkan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan pada pesakit kanak-kanak (kurang daripada 18 tahun).

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

pregabalin boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Kapsul: 25 mg; 50 mg; 75 mg; 100 mg; 150 mg; 200 mg; 225 mg; 300 mg

Solution, lisan: 20 mg / mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Jika anda terlepas dos pregabalin, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Sperma suami sangat penting bagi lelaki yang inginkan cahaya mata. Apabila anda menghadiri pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui tahap kesuburan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

  PTSD adalah masalah kesihatan mental yang boleh dialami sesiapa sahaja. Jom kenali pencetus gangguan serta cara untuk mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Mungkin ramai yang tak percaya ada kaitan di antara masalah tak cukup tidur dengan osteoporosis. Hakikatnya, tidur merupakan salah satu elemen penting...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mahu Snek Ringkas, Padat Dengan Nutrisi & Mudah Disedia? Kekacang Untuk Lebih Tenaga!

  Sebagai kudapan sihat, cuba makan kacang sebelum bersenam. Banyak khasiat kacang yang ramai orang tidak tahu, termasuklah keupayaannya untuk beri tenaga!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah menstruasi wanita

  Ladies… Jangan Abaikan Simptom Haid Ini, Khuatir Ia Boleh Disebabkan Oleh Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  conteng dinding

  Aduh, Panas Hati Bila Anak Suka Conteng Dinding! Bertenang, Cuba 5 Tip Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  susah tidur

  Cepat Penat & Susah Tidur Waktu Malam? Hati-Hati, Ia Mungkin Masalah TAK Disangka Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit glue ear

  Telinga Anda Kerap Berdesing Dan Sukar Mendengar? Ia Mungkin Petanda Penyakit Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan