Humira

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 8 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Humira® (Adalimumab)?

Humira® mengurangkan kesan bahan dalam tubuh yang boleh menyebabkan keradangan.

Humira® digunakan untuk merawat arthritis rheumatoid, artritis idiopatik remaja, arthritis psoriatik, ankylosing spondylitis, psoriasis plak, dan keadaan kulit kronik yang disebut hidradenitis suppurativa. Ia juga digunakan untuk merawat penyakit Crohn atau ulcerative colitis setelah rawatan lain tidak berjaya.

Humira® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Gunakan Humira® seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Gunakan Humira® dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang baik. Dapatkan preskripsi anda semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

Jadual dos untuk Humira® sangat berubah-ubah dan bergantung kepada keadaan anda. Anda mungkin memerlukan satu suntikan sahaja setiap minggu. Atau anda mungkin memerlukan sehingga 4 suntikan dalam 1 hari selama 2 hari berturut-turut. Ikut arahan dos doktor anda dengan berhati-hati.

Humira® disuntik di bawah kulit. Anda boleh ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik ubat ini jika anda tidak faham sepenuhnya cara memberi suntikan dan dengan betul melupuskan jarum dan jarum suntikan yang digunakan. Jangan menyuntikkan Humira® ke kulit yang lebam, merah, sakit, atau keras.

Setiap suntikan adalah untuk satu kegunaan sahaja. Buang selepas satu penggunaan, walaupun masih ada ubat yang tersisa selepas menyuntik dos anda. Jangan gunakan jarum suntikan jika ubat itu kelihatan keruh atau mempunyai bendasing di dalamnya. Hubungi ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Humira® paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama  yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Humira® ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor.
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada Humira® atau ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain.

Anda tidak boleh menggunakan Humira® jika anda mempunyai jangkitan aktif.

Sesetengah individu yang menggunakan Humira® telah menghidap sejenis limfoma (kanser) . Keadaan ini menjejaskan hati, limpa, dan tulang sumsum, dan boleh membawa maut. Ini berlaku terutamanya dalam kalangan remaja dan orang dewasa menggunakan ubat-ubat yang serupa Humira® untuk merawat penyakit Crohn atau ulcerative colitis. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai masalah autoimun mungkin mempunyai risiko limfoma yang lebih tinggi.

Sebelum anda memulakan rawatan dengan Humira®, doktor anda mungkin perlu melakukan ujian untuk memastikan anda tidak mempunyai batuk kering atau jangkitan lain.

Sesetengah jangkitan lebih cenderung berlaku di kawasan tertentu di dunia. Maklumkan doktor anda di mana anda tinggal dan di mana anda mengembara yang terbaru atau merancang untuk pergi ke semasa rawatan.

Humira® tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Tidak diketahui Adalimumab sama ada melepasi susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi.

Humira® tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang berusia bawah dua tahun (atau enam tahun jika sedang dirawat penyakit Crohn). Kanak-kanak yang menggunakan Humira® perlu mendapat semua imunisasi kanak-kanak sebelum memulakan rawatan.

Ubat ini boleh meningkatkan risiko beberapa jenis kanser, seperti limfoma (kanser kelenjar), atau melanoma (tumor yang biasanya menjejaskan kulit). Anda juga mungkin mengalami gangguan autoimun seperti sindrom seperti lupus. Bercakap dengan doktor anda tentang risiko khusus anda.

Jangan mula menggunakan Humira® jika ada tanda-tanda jangkitan (demam, menggigil, peluh ketika malam, hilang berat badan, sakit badan, keletihan, batuk berkahak, sesak nafas, luka kulit, sakit perut, cirit-birit, sakit atau sakit ketika anda buang air kecil). Hubungi doktor anda untuk maklumat lanjut..

Adalimumab boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu tubuh anda melawan jangkitan dan membantu darah anda membeku. Ini boleh memudahkan anda berdarah ketika tercedera atau jatuh sakit ketika berada di sekitar orang sakit. Darah anda mungkin perlu diuji dengan kerap. Jangkitan serius dan kadang-kadang membawa kematian mungkin berlaku ketika dirawat dengan Humira®. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti: demam, menggigil, sakit tekak, atau simptom selesema.

Jika anda memerlukan pembedahan, maklumkan pakar bedah terlebih dahulu bahawa anda menggunakan Humira®.

Sekiranya anda pernah mengalami hepatitis B, Humira® boleh menyebabkan anda menghidap kembali atau menjadi lebih teruk. Anda akan memerlukan ujian darah yang kerap untuk memeriksa fungsi hati anda semasa rawatan dan selama beberapa bulan selepas anda berhenti menggunakan ubat ini.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) berada di kategori B bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Kesan sampingan yang biasa termasuklah:

 • Sakit kepala
 • Simptom demam selesema seperti hidung tersumbat, sakit sinus, bersin, sakit tekak
 • Gatal-gatal
 • Kemerahan, lebam, gatal-gatal atau bengkak di tempat suntikan

Hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai:

 • Tanda-tanda jangkitan – demam, menggigil, sakit tekak, muntah-muntah, cirit-birit, simptom selesema, sakit atau sakit ketika kencing.
 • Tanda tuberkulosis – demam dengan batuk berterusan, penurunan berat badan (lemak atau otot).
 • Kulit pucat, mudah lebam atau pendarahan (hidung berdarah, gusi berdarah).
 • Kebas , rasa semut-semut, lemah atau rasa mencucuk-cucuk.
 • Masalah penglihatan.
 • Sesak nafas dengan bengkak pergelangan kaki atau kaki anda.
 • Psoriasis (timbul, kulit mengelupas kekelabuan).

Hentikan penggunaan Humira® dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang simptom limfoma ini:

 • Demam, berpeluh ketika malam, hilang berat badan, keletihan.
 • Rasa kenyang selepas makan walaupun sedikit.
 • Sakit di bahagian atas perut anda yang boleh merebak ke bahu anda.
 • Mudah lebam atau pendarahan, kulit pucat, rasa ringan kepala,  jantung berdegup cepat.
 • Masalah hati – loya, sakit perut atas, gatal-gatal, kehilangan nafsu makan, air kencing berwarna gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (menguning kulit atau mata).

Orang tua mungkin lebih mudah untuk mendapat jangkitan semasa menggunakan Humira®.

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindak balas alahan terhadap ubat ini: gatal; susah bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Humira® mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Produk yang mempunyai tindak balas dengan ubat ini:

 • Abatacept (Orencia).
 • Anakinra (Kineret).
 • Azathioprine (Imuran).
 • Mercaptopurine (Purinethol).
 • Certolizumab (Cimzia).
 • Golimumab (Simponi).
 • Infliximab (Remicade).
 • Rituximab (Rituxan).

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Humira® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Humira® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Amat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan terkini anda, terutamanya:

 • Jangkitan kronik atau terbaru.
 • Kanser.
 • Sejarah menghidap hepatitis B.
 • Kegagalan jantung tersumbat.
 • Alahan terhadap getah lateks.
 • Rasa kebas,atau gangguan saraf-otot seperti ultiple sclerosis atau sindrom Guillain-Barre.
 • Sesiapa sahaja di rumah anda menghidap batuk kering, atau jika anda baru-baru ini mengembara ke kawasan di mana batuk kering adalah biasa.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos dewasa untuk Ankylosing Spondylitis:

Dos yang disyorkan ialah 40mg suntikan di bawah kulit (SC) selang seminggu.

Untuk sesetengah pesakit yang tidak mengambil methotrexate, dos berselang mungkin meningkat hingga 40 mg setiap minggu.

Dos dewasa untuk  Rheumatoid Arthritis:

Dos yang disyorkan ialah 40mg suntikan di bawah kulit (SC) selang seminggu.

Untuk sesetengah pesakit yang tidak mengambil methotrexate, dos berselang mungkin meningkat hingga 40 mg setiap minggu.

Dos dewasa untuk Psoriatic Arthritis:

Dos yang disyorkan ialah 40mg suntikan di bawah kulit (SC) selang seminggu.

Untuk sesetengah pesakit yang tidak mengambil methotrexate, dos berselang mungkin meningkat hingga 40 mg setiap minggu.

Dos dewasa untuk penyakit Crohn’s – Acute:

Dos permulaan: Dos yang disyorkan ialah 160 mg suntikan di bawah kulit  pada hari pertama.

Dos permulaan mungkin diberi secara 4 suntikan pada hari 1,atau 2 suntikan setiap hari untuk 2 hari berturut (Hari 1 dan 2).

Minggu 2: Dos yang disyorkan ialah 80 mg suntikan di bawah kulit  pada hari ke 15.

Dos penyelenggaraan: Bermula minggu 4 (hari  29), 40 mg selang seminggu.

Aminosalicylates, corticosteroids, dan/atau agen immunomodulatory mungkin dihentikan ketika rawatan Adalimumab.

Tiada bukti kajian klinikal penggunaan Adalimumab kepada penyakit Crohn setelah satu tahun.

Dos dewasa untuk  penyakit Crohn’s – penyelenggaraan:

Dos permulaan: Dos yang disyorkan ialah 160 mg suntikan di bawah kulit  pada hari pertama.

Dos permulaan mungkin diberi secara 4 suntikan pada hari 1,atau 2 suntikan setiap hari untuk 2 hari berturut (Hari 1 dan 2).

Minggu 2: Dos yang disyorkan ialah 80 mg suntikan di bawah kulit  pada hari ke 15.

Dos penyelenggaraan: Bermula minggu 4 (hari  29), 40 mg selang seminggu.

Aminosalicylates, corticosteroids, dan/atau agen immunomodulatory mungkin dihentikan ketika rawatan Adalimumab.

Tiada bukti kajian klinikal penggunaan Adalimumab kepada penyakit Crohn setelah satu tahun.

Dos dewasa untuk Ulcerative Colitis:

Dos permulaan: Dos yang disyorkan ialah 160 mg suntikan di bawah kulit  pada hari pertama.

Dos permulaan mungkin diberi secara 4 suntikan pada hari 1,atau 2 suntikan setiap hari untuk 2 hari berturut (Hari 1 dan 2)

Minggu 2: Dos yang disyorkan ialah 80 mg suntikan di bawah kulit  pada hari 15

Aminosalicylates, corticosteroids, dan / atau agen immunomodulatory mungkin dihentikan ketika rawatan adalimumab.

Tiada bukti kajian klinikal penggunaan Adalimumab kepada penyakit Crohn setelah satu tahun.

Dos dewasa untuk  Plaque Psoriasis:

Dos permulaan:Dos yang disyorkan ialah 80 mg suntikan di bawah kulit (SC).

Dos penyelenggaraan: Dos yang disyorkan ialah 40 mg suntikan di bawah kulit (SC) selang seminggu bermula seminggu selepas dos permulaan diberikan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos kanak-kanak untuk Juvenile Idiopathic Arthritis:

Dos yang disyorkan:

Bawah 2 tahun atau di bawah berat 10 kg: tidak disahkan selamat

Di atas 2 tahun:

10 kg sehingga 15 kg: 10 mg setiap 2 minggu

15 kg sehingga 30 kg: 20 mg setiap 2 minggu

Lebih 30 kg: 40 mg setiap 2 minggu

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Humira® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Suntikan: Adalimumab 40 mg dalam 0.8 ml;  alkohol isopropyl 0.70 ml dalam 1 ml.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Arcoxia

  Learn about Arcoxia. What are the precautions, the warnings and how to use this drug? What should we know about its dose?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Thao Le
  English 07/06/2017 . 4 minit bacaan

  Celebrex

  Learn about Celebrex. What are the precautions, the warnings and how to use this drug? What should we know about its dose?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Chan Tong
  English 01/06/2017 . 5 minit bacaan

  Rantudil

  Learn about Rantudil. What are the precautions, the warnings and how to use this drug? What should we know about its dose?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Thao Le
  English 09/05/2017 . 4 minit bacaan

  Diprospan Injection

  Learn about Diprospan Injection. What are the precautions, the warnings and how to use this drug? What should we know about its dose?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Thao Le
  English 18/03/2017 . 9 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Pesakit Psoriasis Berisiko Alami Masalah Arthritis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/04/2020 . 3 minit bacaan
  Remicade

  Remicade

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin
  Diterbitkan pada 31/05/2018 . 8 minit bacaan
  Hidradenitis Suppurativa

  Hidradenitis Suppurativa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 02/04/2018 . 3 minit bacaan
  Sacroiliitis

  Sacroiliitis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Phuong Tran
  Diterbitkan pada 11/12/2017 . 4 minit bacaan