backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Minyak Zaitun

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 25/01/2023

Kegunaan

Apa itu Minyak Zaitun?

Minyak zaitun adalah nutrien yang digunakan secara meluas sebagai minyak salad dan dalam masakan. Ia juga telah digunakan sebagai kenderaan untuk penggantungan berminyak untuk suntikan dan topikal seperti demulsen dan emolien. Dari segi sejarah, ia telah digunakan sebagai julap. Minyak zaitun adalah elemen diet Mediterranean dan dipromosikan sebagai sumber lemak pemakanan yang bermanfaat untuk memperbaiki profil lipid dan mengurangkan morbiditi kardiovaskular. Percubaan klinikal adalah terhad dan pada amnya telah dijalankan sebagai sebahagian daripada kajian epidemiologi untuk mengesahkan kesan kardiovaskular yang diperhatikan.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil produk ini seperti yang diarahkan. Ikuti semua arahan mengenai pakej produk. Jika anda tidak pasti apa-apa maklumat, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda bertahan atau bertambah buruk atau jika anda mengalami gejala baru. Sekiranya anda menganggap anda mengalami masalah kesihatan yang serius, dapatkan segera bantuan perubatan.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Minyak zaitun adalah terbaik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan minyak zaitun di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama minyak zaitun yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau bertanyakan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam minyak zaitun ke dalam tandas atau mencurahkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum menggunakan minyak zaitun,

  • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alahan terhadapnya atau mana-mana ubat lain.
  • Beritahu doktor dan ahli farmasi tentang apa ubat preskripsi dan bukan preskripsi yang anda ambil, termasuk vitamin.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau menyusu.
  • Beritahu doktor anda jika anda menjalani pembedahan

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko semasa menggunakan ubat ini semasa hamil atau semasa menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk menimbang potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Minyak zaitun adalah SELAMAT diambil dengan betul oleh mulut atau digunakan pada kulit.

Minyak zaitun yang diambil dengan mulut boleh bertoleransi dengan baik. Apabila digunakan pada kulit, tindak balas alahan yang lambat dan hubungi pakar dermatologi telah pun dilaporkan.

Tiada maklumat yang boleh dipercayai mengenai keselamatan daun zaitun, walaupun setakat ini daun zaitun dan pulpa buah tidak dikaitkan dengan kesan sampingan yang ketara dalam kajian klinikal.

Pokok zaitun menghasilkan debunga yang boleh menyebabkan alahan pernafasan bermusim dalam sesetengah orang.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Minyak zaitun mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mencegah sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda patut menyenarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

  • Ubat untuk diabetes (ubat antidiabetes) bertindak balas dengan zaitun

Zaitun dan minyak zaitun dapat menurunkan gula darah. Ubat diabetes juga digunakan untuk menurunkan gula darah. Mengambil minyak zaitun bersama ubat diabetes boleh menyebabkan gula darah anda terlalu rendah. Pantau gula darah dengan teliti. Dos ubat diabetes anda mungkin perlu diubah.

Sesetengah ubat yang digunakan untuk diabetes termasuk glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) .

  • Ubat untuk tekanan darah tinggi (ubat antihipertensi) bertindak balas dengan zaitun

Zaitun seolah-olah menurunkan tekanan darah. Mengambil zaitun bersama ubat-ubatan untuk tekanan darah tinggi mungkin menyebabkan tekanan darah anda terlalu rendah.

Beberapa ubat untuk tekanan darah tinggi termasuk captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), Amlodipine (Norvasc), hydrochlorothiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix), dan banyak lagi.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Minyak zaitun mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai apa-apa potensi makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Minyak zaitun mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Otic / Aural

Melembutkan lilin telinga

Dewasa: Gunakan bida selama beberapa hari sebelum suntik telinga.

Rectal

Impak Faecal

Dewasa: Masukkan 100-500 ml ke suhu sekitar 32 ° C untuk melembutkan najis.

Topikal / Kutan

Penutup buaian

Dewasa: Sapukan pada kulit kepala dan gosok perlahan kira-kira sejam sebelum basuh untuk melembutkan kerak.

Untuk sembelit: 30 ml minyak zaitun.

Untuk tekanan darah tinggi: 30-40 gram sehari minyak zaitun tambahan sebagai sebahagian daripada diet. Ekstrak daun zaitun 400 mg empat kali sehari juga telah digunakan untuk tekanan darah tinggi.

Untuk kolesterol tinggi: 23 gram minyak zaitun sehari (kira-kira 2 sudu besar) memberikan 17.5 gram asid lemak tak tepu mono sebagai ganti lemak tepu dalam diet.

Untuk mencegah penyakit jantung dan serangan jantung: 54 gram sehari (kira-kira 4 sudu besar) telah digunakan. Sebagai sebahagian daripada diet Mediterranean, memakan hingga 1 liter minyak zaitun tambahan setiap minggu juga telah digunakan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Adalah sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Minyak zaitun boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Softgel: 500 mg, 1000 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Sekiranya anda terlepas dos minyak zaitun, ambilnya secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 25/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan