backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Zithromax

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Zithromax® (azithromycin)?

Zithromax® adalah antibiotik yang melawan bakteria.

Zithromax® digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, seperti jangkitan pernafasan, jangkitan kulit, jangkitan telinga, dan penyakit kelamin.

Zithromax® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimanakah saya harus mengambil Zithromax® (azithromycin)?

Ambil Zithromax® seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Dos dan rawatan azithromycin mungkin tidak sama untuk setiap jenis jangkitan.

Zithromax® boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Goncangkan cecair oral (cecair) dengan baik sebelum anda menyukat dos. Sukat ubat cair dengan jarum suntikan yang disediakan, atau dengan penyukat khas atau cawan ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai penyukat khas, dapatkan satu di farmasi.

Ambil ubat ini untuk jangka masa yang ditetapkan. Simptom-simptom anda mungkin bertambah baik sebelum jangkitan pulih sepenuhnya. Melangkau dos mungkin meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang kebal terhadap antibiotik. Zithromax tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema atau demam selesema.

Bagaimana kaedah penyimpanan Zithromax® (azithromycin)?

Zithromax® paling baik disimpan pada suhu bilik yang jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Zithromax® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Zithromax® ke dalam mangkuk tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Zithromax® (azithromycin)?

Sebelum mengambilnya, sila maklumkan kepada  doktor anda, jika:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana, semasa anda berusaha mendapatkan anak atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada Zithromax® atau ubat lain
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Anda tidak boleh menggunakan Zithromax® jika:

 • Anda pernah mengalami masalah penyakit kuning atau hati yang disebabkan oleh mengambil Zithromax
 • Anda alah kepada ubat yang serupa seperti clarithromycin, erythromycin, atau telithromycin

Adakah ia selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), ubat ini berada di kategori B bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Zithromax® (azithromycin)?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindakbalas alergik terhadap Zithromax®: gatal, susah bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Dalam kes yang jarang berlaku, azithromycin boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk yang boleh membawa maut jika merebak ke bahagian badan yang lain. Dapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami ruam kulit yang baru atau bertambah teruk dengan demam, kelenjar bengkak, simptom selesema, atau kesakitan yang teruk atau kebas.

Hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai:

 • Sakit perut yang teruk, cirit-birit yang berair atau berdarah
 • Sakit kepala bersama sakit dada dan pening yang teruk, pengsan, jantung berdebar-debar atau berdegup laju
 • Masalah hati – loya, sakit perut atas, gatal-gatal, rasa letih, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (menguningkan kulit atau mata)
 • Reaksi kulit yang teruk – demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, rasa terbakar di mata anda, sakit kulit atau bengkak, jerawat yang penuh nanah, ruam kulit merah atau ungu yang merebak (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan menyebabkan lepuh dan mengelupas

Hubungi doktor anda sekiranya bayi yang mengambil Zithromax® tidak selesa atau muntah semasa makan atau menyusu.

Orang tua mungkin lebih cenderung mempunyai kesan sampingan pada irama jantung, termasuk kadar denyutan jantung yang boleh mengancam nyawa.

Kesan sampingan yang biasa termasuklah:

 • Cirit-birit
 • Mual, muntah, sakit perut
 • Sakit kepala

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Zithromax® (azithromycin)?

Zithromax® mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Produk yang mempunyai tindak balas dengan ubat ini:

 • Nelfinavir
 • Ubat cair darah – warfarin, Coumadin, Jantoven

Adakah makanan dan minuman beralkohol mempunyai tindak balas dengan Zithromax® (azithromycin)?

Zithromax® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah keadaan kesihatan yang menyebabkan tindak balas dengan Zithromax® (azithromycin)?

Zithromax® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan terkini anda.

Keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang
 • Myasthenia gravis
 • Gangguan irama jantung
 • Sejarah sindrom panjang QT

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Zithromax® (azithromycin).

Apakah dos Zithromax® (azithromycin) yang sesuai untuk seorang dewasa?

Zithromax® untuk cecair oral (satu dos 1 g paket) boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Walau bagaimanapun, peningkatan toleransi telah dilihat apabila tablet diambil dengan makanan.

Zithromax untuk cecair oral (satu dos 1 g paket) bukan untuk kegunaan kanak-kanak. Untuk penggantian pediatrik, lihat maklumat yang ditetapkan untuk Zithromax® (azithromycin untuk cecair oral) 100 mg / 5 mL dan 200 mg / 5 botol ML.

Penyakit Kelamin

Dos yang disyorkan untuk Zithromax® untuk rawatan uretritis bukan gonokokus dan serviks kerana C. trachomatis adalah satu dos 1 gram (1000 mg) Zithromax®. Dos ini boleh diambil sebagai satu paket dos (1 g).

Jangkitan Mycobacterial

Pencegahan Jangkitan MAC Disseminated: Dos yang disyorkan untuk pencegahan penyakit Mycobacterium avium (MAC) adalah: 1200 mg diambil sekali seminggu. Dos ini boleh digabungkan dengan rejimen dos rifabutin.

Rawatan MAC Jangkitan MAC: Zithromax® perlu diambil pada dos harian 600 mg, digabungkan dengan etambutol pada dos harian yang disyorkan sebanyak 15 mg / kg. Ubat antimikobakteria lain yang menunjukkan aktiviti in vitro terhadap MAC boleh ditambah kepada rejimen azithromycin ditambah etambutol mengikut budi bicara doktor atau penjagaan kesihatan.

Apakah dos Zithromax® (azithromycin) yang sesuai untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibubapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk ketersediaan Zithromax® (azithromycin)?

Zithromax® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Tablet, bersalut filem; larutan oral: azithromycin dihydrate 600  mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan