Norethisterone

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu norethisterone?

Ubat ini digunakan untuk mencegah kehamilan. Ia sering dirujuk sebagai “pil mini” kerana tidak mengandungi sebarang estrogen. Norethindrone (satu bentuk progestin) adalah hormon yang menghalang kehamilan dengan membuat cecair faraj menebal untuk membantu menghalang sperma daripada sampai ke telur (persenyawaan) dan mengubah lapisan uterus (rahim) untuk mengelakkan penempelan  telur yang telah disenyawakan. Ia juga menghentikan pengeluaran telur (ovulasi) dalam kira-kira separuh daripada kitaran haid wanita.

Manakala “pil mini” lebih berkesan berbanding kaedah kawalan kelahiran tertentu yang lain (seperti kondom, topi serviks, diafragma), tetapi kurang berkesan berbanding hormon pencegah kehamilan kombinasi (estrogen dan progestin) kerana tidak konsisten menghalang ovulasi. Ia biasanya digunakan oleh wanita yang tidak boleh mengambil estrogen. Untuk mengurangkan risiko kehamilan, adalah sangat penting untuk mengambil ubat ini seperti yang ditetapkan.

Menggunakan ubat ini tidak melindungi anda atau pasangan anda daripada penyakit kelamin (seperti HIV, gonorea, chlamydia).

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil ubat ini melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari. Pilih masa yang mudah untuk anda ingat, dan ambil pil anda pada masa yang sama setiap hari.

Ambil ubat ini selepas makan malam atau sebelum tidur boleh membantu jika anda mempunyai masalah perut atau loya dengan ubat. Anda boleh memilih untuk mengambil ubat ini pada masa yang lain pada hari itu adalah lebih mudah untuk anda ingat. Tidak kira apa jadual dos yang anda gunakan, ia adalah sangat penting bahawa anda mengambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari, 24 jam selain.

Ia adalah yang terbaik untuk memulakan mengambil ubat ini pada hari pertama haid anda. Jika anda mula mengambil ia di mana-mana hari lain, gunakan borang tambahan kawalan bukan hormon kelahiran (seperti kondom, spermicide) untuk 48 jam pertama untuk mencegah kehamilan sehingga ubat yang mempunyai masa yang cukup untuk berfungsi.

Terus mengambil satu tablet setiap hari. Selepas mengambil tablet terakhir dalam pek, mula pek baru pada hari berikutnya. Tidak ada rehat antara pek, dan anda tidak mengambil apa-apa “peringatan” tablet (tablet tanpa ubat). Haid anda mungkin tidak teratur, atau lebih berat / lebih ringan daripada biasa. Anda juga mungkin mempunyai pendarahan faraj (spotting) di antara tempoh. Jangan berhenti mengambil pil anda jika ini berlaku.

Kehamilan juga berlaku sekiranya anda terlepas pil, mula pek baru lewat, atau mengambil pil anda pada masa yang berbeza dalam sehari daripada biasa. Jika anda terlepas pil, atau mengambil 3 jam atau lebih lewat daripada biasa, atau mengalami cirit-birit, atau muntah tidak lama selepas mengambil pil, menggunakan kaedah back-up kawalan kelahiran (seperti kondom, spermicide) setiap kali anda melakukan hubungan seks untuk 48 jam akan datang.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara untuk beralih daripada lain-lain bentuk kawalan kelahiran hormon (seperti patch, pil kawalan kelahiran lain) untuk produk ini. Jika apa-apa maklumat tidak jelas, rujuk Risalah Maklumat Pesakit atau doktor atau ahli farmasi.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

norethisterone lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan norethisterone dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama norethisterone berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam norethisterone ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil norethindrone,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada norethindrone, pil perancang ( ‘pil kawalan kelahiran’), atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan bukan preskripsi ubat-ubatan, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil anda. Pastikan anda menyebut ubat untuk sawan seperti carbamazepine (Tegretol), phenobarbital (Luminal, Solfoton), dan phenytoin (Dilantin); dan rifampin (Rifadin, Rimactane). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda jika anda baru menjalani pembedahan atau tidak berupaya untuk bergerak apa-apa sebab dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai kanser payudara; pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan; pengguguran yang tidak dijawab (a kehamilan yang berakhir apabila kanak-kanak yang belum lahir mati dalam rahim tetapi tidak dibuang daripada badan); darah beku dalam anda kaki, paru-paru, otak, atau mata; strok atau mini-strok; penyakit arteri koronari (saluran darah tersumbat yang membawa kepada jantung); sakit dada; serangan jantung; thrombophilia (keadaan di mana darah beku lebih mudah); sawan; sakit kepala migrain; kemurungan; asma; kolesterol tinggi; diabetes; atau jantung, buah pinggang, atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil norethindrone, hubungi doktor anda dengan segera. Norethindrone tidak boleh digunakan untuk menguji kehamilan.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil norethindrone.
 • beritahu doktor anda jika anda merokok rokok. Merokok boleh meningkatkan risiko bahawa anda akan mengalami kesan sampingan yang serius norethindrone.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil norethisterone.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • kebas secara tiba-tiba atau kelemahan, terutama pada sebelah badan;
 • sakit kepala secara tiba-tiba, kekeliruan, sakit di belakang mata, masalah dengan penglihatan, pertuturan, atau kira-kira;
 • sakit atau bengkak pada satu atau kedua-dua kaki;
 • sakit kepala;
 • bengkak pada tangan atau kaki anda, berat badan yang cepat;
 • tanda-tanda kemurungan (masalah tidur, lemah, perubahan mood);
 • sakit pelvis yang teruk;
 • sakit dada atau perasaan berat, sakit yang merebak ke lengan atau bahu, loya, berpeluh, rasa sakit umum; atau
 • loya, sakit perut, demam, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • rasa loya, muntah-muntah, kembung, kejang perut;
 • sakit payudara, bengkak, atau kelembutan;
 • pening;
 • freckles atau gelap kulit muka;
 • peningkatan jerawat atau pertumbuhan rambut;
 • perubahan dalam berat badan;
 • gatal-gatal faraj atau pelepasan;
 • gatal-gatal kulit atau ruam;
 • perubahan dalam tempoh haid anda, menurun nafsu seks; atau
 • ringan

Tidak semua orang mengalami kesan-kesan sampingan. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

norethisterone mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

terutamanya sebelum menggunakan:

 • Aprepitant, carbamazepine, felbamate, griseofulvin, perencat protease HIV (contohnya, ritonavir), hydantoins (contohnya, phenytoin), modafinil, nevirapine, rifampin, Wort St John, atau tetracyclines kerana mereka boleh mengurangkan keberkesanan norethindrone ini
 • Kortikosteroid (contohnya, prednisone), theophylline, atau troleandomycin kerana risiko kesan sampingan mereka boleh ditambah dengan norethindrone
 • penghalang beta-adrenergic (contohnya, propranolol ), ubat-ubatan lamotrigine, atau tiroid kerana keberkesanannya boleh menurun sebanyak norethindrone.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

norethisterone mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

norethisterone mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • sawan (contohnya, epilepsi)
 • migrain
 • masalah jantung
 • masalah buah pinggang
 • sejarahkemurungan
 • sejarahkencingtekanan darah tinggi
 • manis
 • darah tinggikolesterol,
 • lupus  atau darah beku

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk rahim yang tidak normal Pendarahan

2,5-10 mg sehari selama 5 hingga 10 hari pada separuh kedua kitaran haid teori.

Dos Dewasa yang biasa untuk Amenorrhea

2,5-10 mg sehari selama 5 hingga 10 hari pada separuh kedua kitaran haid teori.

Dos Dewasa yang biasa untuk Kontraseptif

0.35 mg setiap hari pada masa yang sama setiap hari.

Dos Dewasa yang biasa untuk Endometriosis

5 mg sehari selama dua minggu. Dos perlu ditambah sebanyak 2.5 mg sehari setiap dua minggu sehingga 15 mg setiap hari. Dos ini boleh diteruskan selama enam hingga sembilan bulan atau sehingga menjengkelkan permintaan kejayaan pendarahan penamatan sementara.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

norethisterone boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Tablet, Oral: 0.35 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos norethisterone, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  FAKTA! Lelaki Lebih Mudah Jatuh Sakit Daripada Wanita, Puncanya Hormon Ini!

  Pernah tak anda terfikir, kenapa lelaki lebih mudah jatuh sakit berbanding dengan wanita? Jawapannya ada kaitan dengan hormon...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/11/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Mandi Semasa Datang Bulan Sebab Boleh Mandul, Usah Tertipu Dengan Mitos Haid Ini!

  Pelbagai mitos haid berlegaran dalam kalangan masyarakat yang membuat para wanita khuatir. Benar atau tidak? Ini fakta menstruasi yang perlu anda tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 23/11/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Selalu Dikaitkan Dengan Hormon Tidak Seimbang, Apa Punca Sekejap Marah, Sekejap Sedih?

  Badan yang sihat akan mengeluarkan segala jenis hormon yang diperlukan badan tapi bagaimana pula bagi individu yang mempunyai masalah hormon tidak seimbang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Cegah Masalah Tulang Rapuh? Caranya, Manfaatkan Hormon Cinta Dalam Tubuh Anda

  Tahukah anda kajian saintifik telah membuktikan keberkesanan hormon oksitosin dalam mencegah masalah tulang rapuh (osteoporosis)? Menurutnya....

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Tulang / Otot 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hormon androgen lelaki

  Selain Lemah Orgasme, Lelaki Kurang Hormon Seks Juga Selalu Murung! Check Tanda Ini Cepat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 05/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah sembelit selepas menopaus

  SEMBELIT Masalah Lazim Selepas Menopaus! Jadi, Wanita Sila Siap Sedia Dengan 3 Solusi Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan
  ketidakseimbangan hormon

  Cik Abang Selalu Letih & Badan Menyusut? Itu Tanda Hormon Tak Seimbang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/12/2020 . 3 minit bacaan
  reaksi janin saat ibu menangis

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan