Potassium Chloride

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/01/2020 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu potassium chloride?

Ubat ini adalah makanan tambahan mineral yang digunakan untuk merawat atau mencegah jumlah kalium yang rendah dalam darah. Tahap kalium normal dalam darah adalah penting. Kalium membantu sel-sel, buah pinggang, jantung, otot, dan saraf anda berfungsi dengan baik. Kebanyakan orang mendapat kalium yang mencukupi dengan memakan diet yang seimbang. Beberapa keadaan yang boleh menurunkan paras kalium badan anda termasuk cirit-birit yang teruk yang berpanjangan, dan muntah, masalah hormon seperti hyperaldosteronism, atau rawatan dengan “pil air” / diuretik.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil ubat ini melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Untuk mengelakkan sakit perut, mengambil setiap dos dengan makan dan segelas penuh air (8 auns / 240 mililiter) melainkan jika doktor anda mengarahkan anda sebaliknya. Jangan berbaring selama 10 minit selepas mengambil ubat ini.

Jangan hancurkan, mengunyah, atau menghisap kapsul extended-release atau tablet. Berbuat demikian boleh melepaskan semua dadah sekali gus, meningkatkan risiko kesan sampingan. Juga, jangan berpecah tablet extended-release melainkan mereka mempunyai garis skor dan doktor atau ahli farmasi anda memberitahu anda untuk berbuat demikian. Menelan keseluruhan atau tablet perpecahan tanpa menghancurkan atau mengunyah.

Telan kapsul itu. Jika anda mempunyai masalah menelan kapsul, beritahu doktor atau ahli farmasi. Sesetengah jenama boleh dibuka dan kandungan ditaburkan ke sesudu, makanan lembut sejuk seperti sos epal atau puding. Segera menelan campuran makanan / ubat tanpa mengunyah. Tidak menyediakan campuran lebih awal. Minum segelas air sejuk selepas setiap dos untuk memastikan anda menelan semua ubat. Tanya ahli farmasi anda jika anda mempunyai soalan mengenai jenama anda.

Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah paling banyak daripada ia. Untuk membantu anda ingat, mengambil ia pada masa yang sama (s) setiap hari. Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Tidak meningkatkan dos anda atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan. Jangan mengambil lebih daripada 20 milisetara per dos.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau jika anda mempunyai gejala kalium rendah dalam darah (seperti denyutan jantung yang tidak teratur, lemah otot / kejang).

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

potassium chloride lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan potassium chloride dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama potassium chloride berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam potassium chloride ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil kalium, beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang alahan. Produk ini mungkin mengandungi bahan-bahan aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alahan atau masalah lain. Berbincang dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda atau ahli farmasi sejarah perubatan anda, terutamanya daripada: masalah jantung, masalah buah pinggang, tahap kalium dalam darah.

Kerana laporan jarang perut / ulser usus dan pendarahan dengan produk kalium berterusan-siaran, mengambil bentuk cecair kalium adalah pilihan. Beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai tekak / perut / masalah usus seperti tersumbat, merapatkan, atau ulser.

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi anda mengenai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi, ubat-ubatan nonprescription, dan herba).

Sebelum menggunakan makanan tambahan kalium atau pengganti garam yang mengandungi kalium yang lain, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda. Terlalu banyak kalium boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. (Lihat juga bahagian Overdose.)

Semasa mengandung, ubat ini harus digunakan hanya apabila diperlukan dengan jelas. Membincangkan risiko dan manfaat dengan doktor anda.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil potassium chloride.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • kekeliruan, kebimbangan, perasaan seperti anda mungkin akan pengsan;
 • degupan jantung yang tidak sekata;
 • dahaga yang melampau, kerap buang air kecil;
 • ketidakselesaan kaki;
 • kelemahan otot atau perasaan tempang;
 • kebas atau tingly perasaan di tangan atau kaki anda, atau di sekeliling mulut anda;
 • sakit perut yang teruk, cirit-birit atau muntah berterusan;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini; atau
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • loya ringan atau sakit perut;
 • ringan atau kadang-kadang cirit-birit;
 • mencucuk sedikit di tangan atau kaki anda; atau
 • kemunculan kalium klorida tablet dalam najis anda.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

potassium chloride mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Interaksi dengan kalium-membiarkan Diuretik

hypokalemia tidak patut dijaga oleh pentadbiran seiring garam kalium dan diuretik kalium-membiarkan, contohnya, spironolactone, triamterene, atau amiloride, sejak pentadbiran serentak ejen-ejen ini boleh menghasilkan hyperkalemia teruk.

Interaksi dengan Angiotensin Perencat Enzim Penukar

Angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors (contohnya, captopril, enalapril) akan menghasilkan sedikit pengekalan kalium dengan menghalang pengeluaran aldosterone. Makanan tambahan kalium perlu diberikan kepada pesakit yang menerima perencat ACE hanya dengan pemantauan rapi.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

potassium chloride mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

potassium chloride mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai masalah jantung, masalah buah pinggang, tahap kalium dalam darah.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk hypokalemia

Parenteral:

40 hingga 100 meq kalium klorida untuk suntikan dicairkan dalam jumlah yang sesuai dan jenis penyelesaian yang akan intravena diselitkan sekali pada kadar tidak melebihi 10 hingga 40 meq / jam.

Mulut:

40 hingga 100 meq secara lisan sekali sehari diberikan dalam dos yang sama dibahagikan menggunakan formulasi termasuk tablet biasa-release atau kapsul, tablet extended-release atau kapsul, tablet larut, penyelesaian lisan atau serbuk untuk pembubaran dicampur dengan jumlah yang sesuai air atau jus.

Dos Dewasa yang biasa untuk Pencegahan hypokalemia

Parenteral:

10 hingga 40 meq kalium klorida untuk suntikan dicairkan dalam jumlah yang sesuai dan jenis penyelesaian yang akan intravena diselitkan sekali pada kadar tidak melebihi 40 meq / jam.

Mulut:

10 hingga 20 meq secara lisan sekali sehari diberikan dalam dos yang sama dibahagikan menggunakan formulasi termasuk tablet biasa-release atau kapsul, tablet extended-release atau kapsul, tablet larut, penyelesaian lisan atau serbuk untuk pembubaran dicampur dengan jumlah yang sesuai air atau jus.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Biasa Pediatric Dose untuk hypokalemia

Rawatan hypokalemia: Nota: kebolehubahan tinggi wujud dalam cadangan dos / kadar infusi; terapi harus berpandukan kepada keadaan pesakit dan garis panduan institusi tertentu.

Bayi dan Kanak-kanak:

Mulut: 2-5 meq / kg / hari dalam dos yang dibahagikan; tidak melebihi 1-2 meq / kg sebagai dos tunggal; jika defisit adalah kerugian yang teruk atau berterusan yang besar, laluan IV perlu dipertimbangkan laluan pilihan pentadbiran.

Sekejap IV infusi (perlu dicairkan sebelum pentadbiran): 0.5 hingga 1 meq / kg / dos (dos maksimum: 40 meq) untuk menyemai di 0,3-0,5 meq / kg / jam (dos / kadar maksimum: 1 meq / kg / jam ); kemudian diulang sebagai berdasarkan nilai-nilai makmal sering diperolehi diperlukan; kekurangan teruk atau kerugian yang berterusan mungkin memerlukan lebih daripada 200% daripada keperluan had harian biasa.

Dos Pediatric biasa untuk Pencegahanhypokalemia

dosIV pada kanak-kanak perlu dimasukkan ke dalam cecair penyelenggaraan IV. Sekejap IV pentadbiran kalium perlu dikhaskan untuk keadaan kekurangan yang teruk. Pemantauan ECG berterusan boleh digunakan untuk dos sekala lebih besar daripada 0.5 meq / kg / jam.

Keperluan harian biasa: Oral atau IV:

Bayi: 2-6 meq / kg / hari

Kanak-kanak: 2-3 meq / kg / hari

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

potassium chloride boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

K-LOR 20 meq (kalium klorida untuk Penyelesaian Oral, USP) dibekalkan dalam kotak 30 paket dan karton 100 paket (NDC 0074-3611-02). Setiap paket mengandungi kalium, 20 meq, dan klorida, 20 meq, yang disediakan oleh kalium klorida, 1.5 g.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Jika anda terlepas dos potassium chloride, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kerap Buang Air Kecil, Pundi Kencing Terlalu Aktif- Orang Muda Pun Boleh Kena Tau!

  Masalah buang air kecil ternyata bukanlah isu yang hanya dialami oleh warga tua. Orang muda pun mempunyai risiko yang sama tau! Jom baca...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Dah Muak Dengan Toksik Media Sosial? Tak Perlu Padam Akaun, Amalkan 5 Perkara Ini!

  Ya, media sosial di malaysia memang wujud pro dan kontranya. Disebabkan itu, kita perlu gunakannya dengan bijak. Jom klik untuk tahu caranya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Mental, Ketagihan 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  8 Perkara Penting WAJIB Tahu Jika Alami Serangan Jantung Ketika Memandu

  Serangan jantung sememangnya sesuatu yang menakutkan lebih-lebih lagi jika ia berlaku semasa kita sedang memandu. Ikut 8 tip ini jika ia terjadi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Wanita Hendak Selesa Ketika Bersenam, Yang Mana Perlu Pakai: Bra Sukan Atau Coli Biasa?

  Wanita yang sering bersenam pasti arif dalam pemilihan bra sukan. Tapi, sejauh manakah kepentingan untuk memakainya ketika melakukan senaman?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Badan Sihat, Tip Keselamatan Senaman 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  faraj miss v basah

  Faraj Yang Lembap Adalah Tanda Miss V Sihat & Normal, Tapi Bagaimana Pula Jika Terlalu Basah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah pancut awal

  PANCUT AWAL, Berapa Lama Tempoh Yang Dikira Sebagai Ejakulasi Pramatang? Anda Pasti TERKEJUT!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  rasa gelisah

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan
  introvert dan ekstrovert

  Jom Kenali Personaliti Introvert, Extrovert Dan Ambivert! Anda Kategori Mana Satu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan