backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Krim Lamisil AT

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Krim Lamisil AT® adalah agen topikal antikulat. Ia berfungsi dengan membunuh kulat sensitif.

Krim Lamisil AT® biasanya digunakan untuk melegakan gatal-gatal, pedih, retakan, dan penskalaan yang berkaitan dengan gatal-gatal Jock, kaki atlet, kurap, dan lain-lain jangkitan kulat pada kulit.

Bagaimanakah saya perlu mengambil krim Lamisil AT (terbinafine)?

Gunakan krim Lamisil AT® seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Semak label pada ubat untuk mendapatkan arahan yang tepat.

Basuh kawasan yang terjejas dengan sabun dan air. Pastikan kawasan itu benar-benar kering sebelum menggunakan krim Lamisil AT®.

Sapukan lapisan ubat nipis dan gosok perlahan-lahan seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau label pada pakej.

Jika anda menggunakan krim Lamisil AT® untuk kaki atlet, pastikan anda meletakkan ubat untuk ruang antara jari kaki. Pakai kasut yang muat, cukup udara. Tukar kasut dan sarung kaki sekurang-kurangnya sekali sehari.

Basuh tangan anda dengan segera selepas menggunakan krim Lamisil AT® kecuali tangan anda adalah sebahagian daripada kawasan yang dirawat.

Untuk membersihkan sepenuhnya jangkitan anda, gunakan krim Lamisil AT® untuk rawatan penuh. Terus menggunakannya walaupun anda melihat peningkatan dalam beberapa hari.

Tanya pembekal penjagaan kesihatan anda sebarang soalan mengenai cara menggunakan krim Lamisil AT®.

Bagaimanakah saya perlu menyimpan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Krim Lamisil AT® adalah paling baik disimpan dalam suhu bilik yang tidak terdedah kepada cahaya dan kelembapan secara langsung. Untuk mengelakkan ubat rosak, anda tidak perlu menyimpan krim Lamisil AT® dalam bilik air ataupun peti sejuk. Terdapat banyak jenis jenama krim Lamisil AT® yang mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Ia adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk untuk arahan bagi penyimpanan, atau tanya ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang krim Lamisil AT® ke dalam tandas anda dan menuangnya ke dalam longkang jika tidak diarahkan. Ia adalah penting untuk membuang produk ini apabila ia telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Sebelum mengambil ubat ini, rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda hamil atau menyusukan bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang tersedia untuk dibeli sama ada preskripsi atau tanpa preskripsi
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif pada krim Lamisil AT® atau ubat lain
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan

Adakah ia selamat ketika hamil atau menyusukan anak?

Tidak ada kajian yang mencukupi yang menunjukkan risiko semasa menggunakan ubat ini semasa hamil atau menyusu. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk menimbang potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat ini berada di kategori risiko kehamilan B, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat AS (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan di bawah:

A = Tiada risiko

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian

C = Mungkin ada risiko

D = Risiko bukti positif

X = Kontraindikasi

N = Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan penggunaan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Sila dapatkan segera rawatan perubatan jika ada kesan sampingan yang teruk:

 • Ruam
 • Gatal-gatal
 • Kegatalan
 • Kesukaran bernafas
 • Rasa senak di dada
 • Bengkak mulut, muka, bibir, atau lidah
 • Keradangan kulit baru atau lebih teruk

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas

Apakah ubat yang boleh bertindak balas dengan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Krim Lamisil AT® mungkin bertindak balas dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kebenaran doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Krim Lamisil AT® boleh bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang sebarang potensi tindak balas makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh bertindak balas dengan krim Lamisil AT (terbinafine)?

Krim Lamisil AT® boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Penting untuk  sentiasa membenarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan terkini anda. 

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan ahli herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Apakah dos bagi orang dewasa untuk krim Lamisil AT (terbinafine)?

Gunakan hujung penutup untuk memecahkan meterai dan buka tiub.

Basuh kulit yang terkena dengan sabun dan air dan pastikan kering sepenuhnya sebelum menyapunya.

Untuk kaki atlet, pakai kasut yang sesuai berserta pengudaraan baik. Tukar kasut dan sarung kaki sekurang-kurangnya sekali sehari.

Antara jari kaki sahaja: Sapukan dua kali sehari (pagi dan malam) selama 1 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Di bahagian bawah atau sisi kaki: Sapukan dua kali sehari (pagi dan malam) selama 2 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Untuk kegatalan Jock dan cirit-birit: Sapukan sekali sehari (pagi atau malam) selama 1 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Basuh tangan selepas setiap penggunaan.

Apakah dos bagi kanak-kanak untuk krim Lamisil AT (terbinafine)?

Kanak-kanak 12 tahun dan ke atas:

Gunakan hujung penutup untuk memecahkan meterai dan buka tiub.

Basuh kulit yang terkena dengan sabun dan air dan pastikan kering sepenuhnya sebelum menyapunya.

Untuk kaki atlet, pakai kasut yang sesuai berserta pengudaraan baik. Tukar kasut dan sarung kaki sekurang-kurangnya sekali sehari.

Antara jari kaki sahaja: Sapukan dua kali sehari (pagi dan malam) selama 1 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Di bahagian bawah atau sisi kaki: Sapukan dua kali sehari (pagi dan malam) selama 2 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Untuk kegatalan Jock dan cirit-birit: Sapukan sekali sehari (pagi atau malam) selama 1 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Basuh tangan selepas setiap penggunaan.

Bagaimanakah krim Lamisil AT (terbinafine) tersedia?

Krim Lamisil AT® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Terbinafine hydrochloride cream 1% – antikulat 30g

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pergi ke bilik kecemasan terdekat dengan anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya terlepas satu dos?

Jika anda terlepas dos krim Lamisil AT®, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos anda seterusnya, abaikan dos yang sudah terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 19/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan