Nicotine

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Nikotin?

Ubat ini boleh membantu anda berhenti merokok dengan menggantikan nikotin dalam rokok. Nikotin dalam tembakau adalah satu punca penting ketagihan rokok. Apabila anda berhenti merokok, paras nikotin anda turun dengan mendadak. Penurunan ini boleh menyebabkan simptom gian seperti keinginan kepada tembakau, resah gelisah, cepat marah, sakit kepala, pertambahan berat badan, dan kesukaran menumpukan perhatian. Penggunaan alat sedut boleh menggantikan tabiat merokok tangan-ke-mulut.

Berhenti merokok adalah sukar dan peluang anda untuk berjaya adalah lebih baik apabila anda sudah bersedia dan telah membuat komitmen untuk berhenti. Produk nikotin gantian adalah sebahagian daripada program berhenti merokok yang merangkumi perubahan tingkah laku, kaunseling, dan sokongan. Merokok menyebabkan penyakit paru-paru, kanser, dan penyakit jantung. Berhenti merokok adalah salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kesihatan anda dan hidup lebih lama.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ia adalah sangat penting untuk berhenti merokok sepenuhnya semasa menggunakan produk nikotin ini. Masukkan kartrij ke dalam corong dan sedut ubat dengan cepat menggunakan penyedut mulut untuk empat sesi 5 minit atau berterusan selama kira-kira 20 minit. Walaupun menggunakan alat sedut adalah seperti menghisap rokok, anda tidak perlu menarik nafas sedalam yang anda akan rokok untuk perubatan untuk bekerja. Ubat ini berfungsi di dalam mulut dan tekak, bukan dalam paru-paru.

Elakkan makanan berasid dan minum (contohnya, buah-buahan sitrus, kopi, jus, minuman berkarbonat) selama 15 minit sebelum menyedut ubat ini.

Selepas menggunakan inhaler untuk sejumlah 20 minit, keluarkan kartrij digunakan dan membuang ia jauh daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Pelekap mulut boleh digunakan semula. Bersih dengan sabun dan air.

Apabila anda berhenti merokok, mula menggunakan kartrij nikotin apabila anda mengidamkan rokok. Biasanya, anda akan menggunakan sekurang-kurangnya 6 katrij setiap hari untuk yang pertama 3 hingga 6 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan gunakan lebih daripada 16 katrij dalam sehari. Doktor anda boleh mengarahkan anda untuk menggunakan produk ini mengikut jadual yang tetap dan juga pada masa-masa apabila anda mempunyai keinginan untuk merokok. Penggunaan yang kerap boleh membantu badan anda mendapatkan digunakan untuk ubat dan mengurangkan kesan sampingan seperti sakit tekak. Dos yang terbaik untuk anda adalah dos yang berkurangan keinginan untuk merokok tanpa kesan sampingan dari terlalu banyak nikotin. Ikut arahan doktor anda dengan teliti. Dos perlu diselaraskan dengan keperluan anda, termasuk sejarah merokok dan keadaan perubatan.

Selepas anda telah berhenti merokok dan anda telah mencapai dos yang terbaik dan jadual untuk anda, terus pada dos yang. Biasanya, selepas kira-kira 3 bulan, doktor anda akan membantu anda secara beransur-ansur mengurangkan dos anda sehingga anda tidak lagi merokok dan tidak lagi perlu penggantian nikotin.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi pengeluaran, terutamanya jika ia telah digunakan secara tetap untuk jangka masa yang panjang atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes sedemikian, gejala (seperti ketagihan tembakau, ketakutan, cepat marah, sakit kepala) boleh berlaku jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini. Untuk mengelakkan tindak balas pengeluaran, doktor anda boleh mengurangkan dos secara beransur-ansur. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut, dan melaporkan apa-apa reaksi pengeluaran segera.

Beritahu doktor anda jika anda tidak mampu untuk berhenti merokok selepas menggunakan produk ini selama 4 minggu. Sesetengah perokok tidak berjaya kali pertama mereka cuba untuk berhenti. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan produk ini dan cuba lagi kemudian. Ramai orang yang tidak boleh berhenti kali pertama berjaya masa akan datang.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Nikotin lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan nikotin dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama nikotin berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam nikotin ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum menggunakan Nikotin,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Nikotin atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda mengambil, termasuk vitamin anda.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan Bayaran Jika anda hamil semasa menggunakan Nikotin, hubungi doktor anda.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil nikotin.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • lepuh di dalam mulut anda;
 • cepat atau berdebar-debar degupan jantung, berkibar di dada anda;
 • kelemahan yang melampau atau pening;
 • loya yang teruk dan muntah;
 • bronchospasm (berdehit, sesak di dada, kesukaran bernafas).

Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • pening ringan;
 • mulut kering, sakit perut, sendawa, atau rintangan;
 • otot atau sakit sendi;
 • mulut atau tekak kesakitan;
 • perubahan dalam rasa;
 • sakit kepala.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Nikotin mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Sebelum menggunakan nikotin, beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • imipramine (Tofranil);
 • oxazepam (Serax);
 • propranolol (Inderal), Labetalol (Normodyne, Trandate), atau prazosin (Minipress);
 • theophylline (Theo-Dur, Theochron, Theolair);
 • pentazocine (Talwin), atau
 • Insu

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Nikotin mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Nikotin mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Angina (sakit dada yang teruk)
 • Asma
 • masalahPernafasan
 • penyakit Buerger (peredaran masalah)
 • Diabetes (bergantung kepada insulin)
 • masalah rentak jantung (contohnya, aritmia)
 • hipertensi (tekanan darah tinggi)
 • Hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif)
 • pheochromocytoma (masalah adrenal)
 • penyakit Raynaud (masalah peredaran)
 • perut ulser
 • tachycardia (kadar jantung cepat) -Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat syarat-syarat ini lebih teruk.
 • Serangan jantung, sejarah
 • jantung atau saluran darah penyakit-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh menyebabkan kesan sampingan untuk menjadi lebih teruk.
 • Penyakit buah pinggang, teruk
 • Penyakit hati-Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat disebabkan penyingkiran perlahan ubat dari badan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Berhenti

Merokok>100 lbs .:

Habitrol atau Nicoderm CQ: 21 mg / hari untuk 6 minggu, kemudian 14 mg / hari selama 2 minggu, kemudian 7 mg / hari selama 2 minggu.

Prostep: 22 mg / hari untuk 4-8 minggu, maka 11 mg / hari untuk 2 hingga 4 minggu.

Nicotrol: 15 mg / hari selama 6 minggu. Dos itu diserahkan lebih 16 jam. Patch tidak boleh dibiarkan pada> 16 jam.

Nicorette gusi: 4 keping mg setiap 1 hingga 2 jam untuk 6 minggu, kemudian 4 mg sekeping setiap 2 hingga 4 jam selama 3 minggu, kemudian 4 mg sekeping setiap 4 hingga 8 jam untuk 3 minggu. Tidak lebih daripada 24 keping / hari. Mengunyah gula perlahan-lahan untuk sekurang-kurangnya 30 minit. Tidak boleh digunakan> 6 bulan.

Melakukan lozenge: 2 hingga 4 mg lozenge setiap 1 hingga 2 jam di dalam mulut sehingga ia larut (kira-kira 20 hingga 30 minit). Gunakan minimum yang disyorkan 9 lozenges / hari untuk 6 minggu, kemudian 2 hingga 4 mg lozenge setiap jam 2 hingga 4 pada minggu 7 hingga 9. Pada permulaan minggu 10, mengurangkan dos kepada salah lozenge setiap 4 hingga 8 jam. Jangan gunakan lebih daripada 20 lozenges / hari. Untuk digunakan dalam 12 minggu rancangan

Nicotrol NS: 1 hingga 2 mg / jam (2-4 semburan). Perlu menggunakan sekurang-kurangnya dos minimum yang disyorkan 8 dos / hari. Maksimum dos 40 mg (80 semburan) / hari.

Nicotrol Inhaler: 6 hingga 16 katrij sehari selama 3 bulan. Kemudian, secara beransur-ansur mengurangkan dos harian dan tirus pesakit off inhaler dalam tempoh 6 hingga 12 minggu akan datang. Tidak boleh digunakan> 6 bulan.

<100 lbs, perokok cahaya, penyakit CV:.

Habitrol atau Nicoderm CQ: 14 mg / hari untuk 6 minggu, kemudian 7 mg / hari selama 2 minggu.

Prostep: 11 mg / hari selama 4 hingga 8 minggu.

Nicorette gusi: 2 piece mg setiap 1 hingga 2 jam untuk 6 minggu, kemudian 2 mg sekeping setiap 2 hingga 4 jam selama 3 minggu, kemudian 2 mg sekeping setiap 4 hingga 8 jam untuk 3 minggu. Tidak lebih daripada 24 keping / hari. Mengunyah gula perlahan-lahan untuk sekurang-kurangnya 30 minit. Tidak boleh digunakan> 6 bulan.

Nicotrol NS: 1 hingga 2 mg / jam (2-4 semburan).

Nicotrol Inhaler: 6 hingga 16 katrij sehari selama 3 bulan. Kemudian, secara beransur-ansur mengurangkan dos harian dan tirus pesakit off inhaler dalam tempoh 6 hingga 12 minggu akan datang. Tidak boleh digunakan> 6 bulan.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos yang belum ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakan. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Nikotin boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Nikotin polacrilex lozenge, Oral: 2 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos nikotin, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Vape BUKAN Idea Bagus Sebagai Pengganti Rokok, Kes Kematian Evali Ini Antara Sebabnya!

  Terdapat kes yang memberikan persepsi bahawa penggunaan vape bukanlah satu idea yang bagus bagi menggantikan rokok. Ikuti artikel ini untuk maklumat lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Berhenti Merokok, Gaya Hidup Sihat 04/11/2019 . 3 minit bacaan

  Vape Sebagai ‘Gateway Drug’ Baru?

  Dengan penginaktan popularitinya, timbul satu persoalan - Adakah penggunaan vape ini dikira sebagai gateway drug yang baru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berhenti Merokok, Gaya Hidup Sihat 24/10/2019 . 3 minit bacaan

  Fenomena Vape Pod: Pilihan Berbahaya Generasi Muda Masa Kini!

  Kini, fenomena vape pod semakin mendapat tempat di hati perokok di luar sana. Pun begitu, tahukah anda ia sebenarnya sama bahaya dengan rokok?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berhenti Merokok, Gaya Hidup Sihat 20/09/2019 . 5 minit bacaan

  Mengapa ‘Ikrar Berhenti Merokok’ Penting untuk Anda Berhenti Merokok

  Perjalanan untuk berhenti merokok adalah satu bentuk kerjasama antara anda dengan profesional penjagaan kesihatan anda bagi berhenti merokok.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Berhenti Merokok, Gaya Hidup Sihat 25/07/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  akibat rokok

  Bukan Saja Pembunuh Senyap, Rokok Juga Buat Bibir & Gusi Jadi Lebih Gelap?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesukaran tidur insomnia

  Selalu Susah Nak Tidur? Hati-hati! Makanan & Minuman Ini Boleh Sabotaj Waktu Tidur Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahaya merokok

  Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/05/2020 . 3 minit bacaan
  bagaimana-untuk-berhenti-vaping

  Bagaimana Untuk Berhenti Vaping Pada Tahun 2020?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/02/2020 . 4 minit bacaan