What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Lortab

Kegunaan

Apakah kegunaan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Lortab® digunakan untuk melegakan kesakitan yang di tahap sederhana hingga teruk. Lortab® juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubatan ini.

Bagaimanakah saya perlu mengambil Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Ambil Lortab® tepat seperti yang ditetapkan. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan sekali-kali mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar, atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Berlebihan boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Beritahu doktor anda jika ubat itu seolah-olah berhenti berfungsi atau melegakan kesakitan anda.

Hydrocodone mungkin akan membentuk tabiat, walaupun pada dos biasa. Jangan sekali-kali berkongsi ubat ini dengan orang lain, terutamanya seseorang yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Salahguna ubat narkotik boleh menyebabkan ketagihan, pengambilan berlebihan, atau kematian, terutama pada anak atau orang lain yang menggunakan ubat tanpa preskripsi. Menjual atau memberi Lortab® adalah bertentangan dengan undang-undang.

Ukur Lortab® cecair dengan jarum suntikan yang disediakan, atau dengan suntikan dos khusus pengukur atau cawan ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai peranti mengukur dos, mintakan satu dari ahli farmasi anda.

Jika anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan, beritahu doktor terlebih dahulu bahawa anda menggunakan Lortab®. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk masa yang singkat.

Jangan berhenti menggunakan Lortab® secara tiba-tiba selepas penggunaan jangka panjang, atau anda mungkin mengalami gejala pengeluaran (withdrawal) yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda mengenai langkah selamat untuk berhenti menggunakan ubat ini.

Bagaimankah kaedah penyimpanan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Ia paling baik disimpan pada suhu bilik yang jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan ubatan ini di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama ubatan ini yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang ubatan ini ke dalam mangkuk tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubatan ini atau ubat-ubat lain
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Anda tidak boleh menggunakan Lortab® jika anda alah kepada acetaminophen (Tylenol) atau hidrocodone, atau jika anda baru-baru ini menggunakan alkohol, sedatif, penenang, atau ubat-ubatan narkotik yang lain.

Jangan gunakan Lortab® jika anda telah mengambil perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu. Interaksi dadah yang berbahaya boleh berlaku. Inhibitor MAO termasuk isokarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline, dan tranylcypromine.

Sesetengah ubat boleh berinteraksi dengan hidrokodon dan menyebabkan keadaan serius yang disebut sindrom serotonin. Pastikan doktor anda tahu jika anda juga mengambil ubat untuk kemurungan, penyakit mental, penyakit Parkinson, sakit kepala migrain, jangkitan serius, atau pencegahan loya dan muntah. Tanya doktor anda sebelum membuat apa-apa perubahan dalam cara atau bila anda mengambil ubat-ubatan anda.

Untuk memastikan Lortab® selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Penyakit hati, sirosis, atau jika anda minum lebih daripada tiga minuman beralkohol setiap hari
 • Sejarah alkohol atau penagihan dadah
 • Cirit-birit, penyakit usus radang, halangan usus, sembelit yang teruk
 • Penyakit buah pinggang
 • Tekanan darah rendah, atau jika anda mengalami dehidrasi
 • Sejarah kecederaan kepala, tumor otak, atau strok
 • Asma, COPD, apnea tidur, atau gangguan pernafasan yang lain
 • Jika anda menggunakan sedatif seperti Valium (diazepam, alprazolam, lorazepam, Ativan, Klonopin, Restoril, Tranxene, Versed, Xanax, dan lain-lain)

Lortab® lebih cenderung menyebabkan masalah pernafasan pada orang dewasa yang lebih tua dan orang yang sakit parah, kurang gizi, atau juga terlalu lemah.

Adakah selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), ubat ini berada di kategori C bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

A=Tiada risiko

B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian

C=Mungkin terdapat sedikit risiko

D=Terbukti berisiko

X=Kontraindikasi

N=Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindakbalas alergik terhadap ubat ini: gatal; susah bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan reaksi kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil acetaminophen pada masa lalu dan tiada reaksi. Berhenti mengambil Lortab® dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kemerahan kulit atau ruam yang menyebar dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Sekiranya anda mempunyai tindak balas jenis ini, anda tidak sepatutnya mengambil ubat yang mengandungi acetaminophen.

Hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • Pernafasan yang cetek, degupan jantung perlahan
 • Rasa ringan badan, seperti anda mungkin lenyap
 • Kekeliruan, pemikiran atau tingkah laku luar biasa
 • Sawan (kejang)
 • Mudah lebam atau pendarahan
 • Ketidaksuburan, masa haid yang terlepas waktu
 • Kemandulan, masalah seksual, kehilangan minat dalam hubungan seks
 • Masalah hati – loya, sakit perut bahagian atas, gatal-gatal, kehilangan nafsu makan, urin gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (menguning kulit atau mata)
 • Tahap kortisol rendah – loya, muntah, kehilangan selera makan, pening, keletihan atau kelemahan dan kepenatan yang semakin teruk

Dapatkan segera rawatan perubatan jika anda mengalami gejala sindrom serotonin, seperti: pergolakan, halusinasi, demam, berpeluh, menggigil, denyutan jantung pantas, kekejangan otot, berpeluh, kehilangan koordinasi, mual, muntah atau cirit-birit.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Mengantuk, sakit kepala
 • Sakit perut, sembelit
 • Penglihatan kabur
 • Mulut kering

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Ubatan ini mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Ubat narkotik lain – ubat sakit opioid atau ubat batuk preskripsi
 • Dadah yang membuat anda mengantuk atau melambatkan pernafasan anda – pil tidur, pelega otot, sedatif, penenang, atau ubat antipsikotik
 • Dadah yang menjejaskan tahap serotonin dalam badan anda – ubat untuk kemurungan, penyakit Parkinson, sakit kepala migrain, jangkitan serius, atau pencegahan loya dan muntah

Adakah makanan dan minuman beralkohol mempunyai tindak balas dengan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Ubatan ini mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ianya berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah keadaan kesihatan yang menyebabkan tindak balas dengan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Ubatan ini akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone).

Apakah dos Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone) yang sesuai untuk seorang dewasa?

5 mg / 325 mg: Satu atau dua tablet setiap empat hingga enam jam. Jumlah dos harian tidak boleh melebihi 12 tablet.

7.5 mg / 325 mg: Satu tablet setiap empat hingga enam jam. Jumlah dos harian tidak boleh melebihi 6 tablet.

10 mg / 325 mg: Satu tablet setiap empat hingga enam jam. Jumlah dos harian tidak boleh melebihi 6 tablet.

Apakah dos Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone) yang sesuai untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibubapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Ketersediaan Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)

Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone) boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Tablet: hydrocodone bitartrate 5mg, acetaminophen 325mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos Lortab® (acetaminophen dan hydrocodone)?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos ubatan ini, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir sehingga masa dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Rujukan:

 

Lortab®.

https://www.drugs.com/lortab.html. Accessed August 15, 2017

 

Lortab®.

http://www.rxlist.com/lortab-elixir-drug.htm. Accessed August 15, 2017

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 19/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel