home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Sedacoron

Kegunaan |Langkah berjaga-jaga & amaran|Kesan-kesan sampingan|Tindak balas ubat|Penggunaan / Dos

Kegunaan

Apakah kegunaan Sedacoron® (amiodarone hydrochloride)?

Sedacoron® biasanya digunakan untuk merawat takikardia ventrikel atau fibrilasi ventrikel.

Sedacoron® hanya digunakan dalam mengubati gangguan irama jantung yang mengancam nyawa. Anda akan menerima dos pertama anda di dalam tetapan hospital, dan irama jantung anda boleh dipantau menggunakan elektrokardiografi atau ECG (kadangkala dipanggil EKG).

Bagaimanakah saya harus mengambil Sedacoron® (amiodarone hydrochloride)?

Ambil amiodarone seperti yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan, tetapi hendaklah mengambilnya dengan cara yang sama setiap kali.

Ia mungkin mengambil masa sehingga dua minggu sebelum irama jantung anda bertambah baik. Teruskan menggunakan ubat seperti yang diarahkan walaupun anda berasa sihat.

Bagaimanakah kaedah penyimpanan?

Ia paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Sedacoron® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuangnya ke dalam mangkuk tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambilnya?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada Sedacoron® atau ubat lain
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Jika anda telah mengambil ubat irama jantung yang lain, anda mungkin perlu berhenti secara beransur-ansur mengambilnya apabila anda mula menggunakan amiodarone. Ikut arahan dos yang diberikan oleh doktor anda dengan teliti

Semasa menggunakan amiodarone, anda akan memerlukan ujian perubatan dan X-ray terhadap dada untuk memeriksa tiroid, penglihatan, paru-paru, dan fungsi hati anda. Amiodarone boleh memberi kesan jangka panjang ke atas badan anda. Anda mungkin memerlukan ujian perubatan untuk beberapa bulan selepas anda berhenti menggunakan ubat ini.

Jika anda memerlukan pembedahan (termasuk pembedahan mata laser), beritahu pakar bedah terlebih dahulu bahawa anda menggunakan amiodarone. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk masa yang singkat.

Amiodarone boleh menyebabkan kesan sampingan berbahaya pada jantung, hati, paru-paru, atau tiroid anda.

Amiodarone mengambil masa yang lama untuk bersih sepenuhnya dari badan anda. Anda mungkin terus mengalami kesan sampingan selepas anda berhenti menggunakannya.

Adakah ia selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), ubat ini berada di kategori D bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Sedacoron® (amiodarone hydrochloride?

Kesan sampingan yang boleh berlaku termasuk:

 • Pening, masalah penglihatan, melihat kilauan mengelilingi cahaya
 • Kehilangan koordinasi, berasa lemah atau letih
 • Mual, muntah, sembelit
 • Rasa kebas atau kesemutan
 • Gegaran
 • Ujian fungsi hati yang tidak normal

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang kesan sampingan, walaupun ia berlaku sehingga beberapa bulan selepas anda berhenti menggunakan amiodarone:

 • Berdehit, batuk, sakit dada, batuk berdarah, masalah pernafasan yang semakin teruk
 • Corak denyutan jantung yang baru atau semakin teruk (degupan jantung yang cepat, perlahan, atau berdebar-debar)
 • Rasa kepala yang ringan, seperti anda mungkin akan pitam
 • Penglihatan yang kabur, kehilangan penglihatan, sakit kepala atau sakit di belakang mata anda, kadang-kadang akan muntah
 • Masalah hati seperti mual, sakit perut di bahagian atas, gatal-gatal, perasaan letih, kehilangan nafsu makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan pada kulit atau mata)
 • Tanda-tanda tiroid yang terlalu aktif seperti kehilangan berat badan, rambut menipis, berasa terlalu panas atau terlalu sejuk, berpeluh, tempoh haid yang tidak teratur, bengkak di leher anda (goiter)
 • Tanda tiroid yang tidak aktif seperti rasa letih yang melampau, kulit kering, sakit sendi atau kekakuan, sakit otot atau kelemahan, suara serak, rasa lebih sensitif terhadap suhu sejuk, pertambahan berat badan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap amiodarone seperti: kegatalan, kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Sedacoron®?

Sedacoron® mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan dan minuman beralkohol mempunyai tindak balas dengan Sedacoron®?

Sedacoron® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah keadaan kesihatan yang menyebabkan tindak balas dengan Sedacoron®?

Sedacoron® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda, terutamanya:

 • Asma atau gangguan paru-paru yang lain
 • Penyakit hati
 • Gangguan tiroid
 • Masalah penglihatan
 • Tekanan darah tinggi atau rendah
 • Ketidakseimbangan elektrolit (seperti tahap rendah kalium atau magnesium dalam darah anda)
 • Perentak jantung atau defibrilator ditanamkan di dalam dada anda
 • Keadaan jantung tertentu yang serius, terutamanya “blok AV” (melainkan jika anda mempunyai perentak jantung)
 • Sejarah degupan jantung yang perlahan
 • Jantung tidak dapat mengepam darah dengan betul

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Sedacoron® .

Apakah dos Sedacoron® yang sesuai untuk seorang dewasa?

Dos permulaan (IV)

Dos yang disyorkan ialah 1000 mg selama 24 jam terapi pertama yang disampaikan oleh rejimen infusi berikut: 150 mg dalam 10 minit pertama (15 mg / min), diikuti oleh 360 mg dalam tempoh 6 jam seterusnya (1 mg / min).

Infus penyelenggaraan adalah 540 mg sepanjang baki 18 jam (0.5 mg / min).

Dos permulaan (PO)

Memuatkan dos 800 hingga 1600 mg / hari diperlukan untuk 1 hingga 3 minggu (kadang-kadang lebih lama) sehingga tindak balas terapeutik awal berlaku.

Apabila kawalan arrhythmia yang mencukupi dicapai, atau jika kesan sampingan menjadi menonjol, dos harus dikurangkan kepada 600 hingga 800 mg / hari selama satu bulan dan kemudian kepada dos penyelenggaraan, biasanya 400 mg / hari.

Sesetengah pesakit mungkin memerlukan sehingga 600 mg / hari. Amiodarone boleh diberikan sebagai dos harian tunggal, atau pada pesakit dengan intoleransi gastrousus yang teruk, sebagai dos dua kali sehari.

Apakah dos Sedacoron® yang sesuai untuk kanak-kanak?

Kurang dari 1 bulan

Dos pusingan oral adalah 10 hingga 20 mg / kg / hari secara oral dalam 2 dos yang dibahagikan selama 7 hingga 10 hari. Dos perlu dikurangkan kepada 5 hingga 10 mg / kg / hari sekali sehari dan berterusan selama 2 hingga 7 bulan.

Dos pusingan intravena adalah 5 mg / kg diberikan lebih dari 60 minit.

Nota: Kadar infus Bolus secara amnya tidak melebihi 0.25 mg / kg / minit kecuali dinyatakan secara klinikal; kebanyakan kajian menggunakan masa penyerapan bolus selama 60 minit untuk mengelakkan hipotensi; boleh mengulangi dos pemuatan awal kepada jumlah maksimum beban awal: 10 mg / kg; tidak melebihi jumlah bolus harian sebanyak 15 mg / kg / hari.

Kurang dari 1 tahun

Dos permulaan adalah 600 hingga 800 mg / 1.73 m² / hari secara oral selama 4 hingga 14 hari diberikan dalam 1 hingga 2 dos / hari dibahagikan.

Dos penyelenggaraan adalah 200 hingga 400 mg / 1.73 m² / hari secara oral diberikan sekali sehari.

Lebih daripada 1 tahun

Dos permulaan adalah 10 hingga 15 mg / kg / hari secara oral selama 4 hingga 14 hari diberikan dalam 1 hingga 2 dos / hari dibahagikan.

Dos penyelenggaraan adalah 5 hingga 10 mg / kg / hari diberikan secara lisan sekali sehari.

Apakah bentuk ketersediaan Sedacoron® ?

Sedacoron® boleh didapati dalam bentuk:

 • Suntik; Subcutaneous; Amiodarone Hydrochloride 150 mg
 • Suntik; Subcutaneous; Amiodarone Hydrochloride 50 mg / ml
 • Tablet; Oral; Amiodarone Hydrochloride 200 mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Sedacoron®.

http://www.catalog.md/drugs/Sedacoron.html. Accessed December 29, 2016.

Amiodaron.

https://www.drugs.com/amiodarone.html Accessed December 29, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 19/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel