Kesihatan Mulut

Bakteria yang ada dalam mulut kita selalunya tidak berbahaya. Namun, tanpa penjagaan kesihatan mulut yang betul, bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan oral seperti penyakit gusi dan kerosakan gigi. Ambil tahu cara meningkatkan kesihatan oral, di sini.

Iklan

FAQ

Apa kepentingan kesihatan oral?

Icon Chevron

Kesihatan oral adalah jendela kepada kesihatan tubuh badan. Ini bermakna jika gigi, gusi dan mulut tidak dijaga dengan baik, ia boleh memberi kesan pada kesihatan secara keseluruhan. Mengekalkan kesihatan oral mampu menguatkan sistem pertahanan semula jadi apabila anda terdedah dengan kuman. Mulut juga bersambung secara terus dengan sistem pernafasan dan penghadaman. Jika kuman menjangkitinya, maka ia boleh membawa penyakit.

Apa itu kaviti oral?

Icon Chevron

Kaviti oral merujuk pada mulut anda. Ini termasuk bibir, dalam bibir, dalam pipi, gusi atas, gusi bawah, lidah dan dinding serta lelangit mulut anda.

Bagaimana menguatkan gigi?

Icon Chevron

Ini beberapa cara anda boleh cuba untuk menguatkan gigi: - Gosok dan flos gigi anda dengan kerap (sekitar dua kali) setiap hari - Elakkan makanan dan minuman bergula - Berjumpa doktor gigi secara berkala - Gunakan ubat gigi berfluorida untuk menguatkan enamel gigi - Elakkan daripada mengetap gigi

Bila perlu jumpa doktor gigi?

Icon Chevron

Berikut adalah beberapa petanda anda perlu buat janji temu dengan doktor gigi: - Anda rasa sakit atau bengkak pada mulut atau leher - Gusi anda bengkak atau berdarah - Anda kehilangan atau kerosakan gigi - Anda ada masalah untuk makan - Anda ada masalah mulut kering - Wujud ketidakselesaan di sekitar mulut Walaupun anda tidak mengalami kaviti oral, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor gigi sekurang-kurangnya 6 bulan sekali untuk mengekalkan kesihatan oral yang baik.

Apa langkah betul memberus gigi?

Icon Chevron

- Bubuh sekitar saiz sebiji kacang ubat gigi pada berus gigi - Mula memberus bahagian belakang dan gosok pada sudut 45 darjah - Bersihkan permukaan gigi yang mengunyah dengan gosokan dari belakang ke hadapan - Jangan lupa berus lidah anda

Bagaimana mendapatkan gigi sempurna?

Icon Chevron

Anda boleh mendapatkan gigi sihat dan senyuman yang cantik dengan cara memberus dan memflos gigi dua kali sehari. Jika anda ada sebarang masalah pada gigi, segera jumpa pakar ortodontik jika perlu menggunakan alatan seperti pendakap gigi untuk memperbaiki penampilan gigi anda.

Teroka lebih banyak topik Kesihatan Mulut

Iklan
Iklan
Iklan