Pemakanan Sihat

Pemakanan memberi kesan yang cukup besar terhadap kesihatan anda secara menyeluruh. Bahkan, dapat membantu dalam pencegahan penyakit. Malangnya, terdapat banyak mitos mengenai pemakanan sihat ini. Sebab itu pentingnya untuk membezakan antara fakta dan fiksyen.

Iklan

FAQ

Apa itu nutrisi?

Icon Chevron

Nutrisi adalah proses penerimaan nutrien daripada diet yang sihat dan seimbang. Ia sangat penting untuk kesihatan, tumbesaran dan perkembangan serta berkait dengan kekuatan sistem imun. Tambahan itu, ia juga menambah tenaga dan fokus serta mengurangkan risiko penyakit jangka masa panjang dan menambahkan jangka hayat.

Apa itu status nutrisi?

Icon Chevron

Status nutrisi adalah penilaian tahap kesihatan individu berdasarkan diet yang dijalani. Terdapat indikator yang akan membantu menilai, mengkategori dan mengklasifikasi tahap nutrisi seseorang itu.

Bagaimana nak dapatkan nutrisi terbaik?

Icon Chevron

Anda boleh meningkatkan tahap kesihatan dan nutrisi dengan cara menjalani diet berkhasiat dan seimbang. Ini termasuklah: - Makan lebih banyak buah, sayur, kekacang dan bijirin - Menambahkan ikan termasuklah minyak ikan ke dalam diet - Mengurangkan lemak tepu dan gula - Mengurangkan pengambilan garam - Menggunakan minyak sihat daripada zaitun, kanola serta kacang soya yang tinggi lemak tidak tepu dan vitamin E

Bagaimana nak amalkan tabiat makan sihat?

Icon Chevron

Anda boleh membina tabiat makan sihat dengan cara berikut: - Mengelakkan diet fad yang boleh buat berat badan bertambah serta malnutrisi - Minum lebih banyak air, kekal berhidrasi membantu anda kenyang lebih lama dan memperbaiki metabolisme - Cuba elak tabiat makan tidak sihat seperti mengambil pencuci mulut setiap waktu dan makan terlalu laju - Menambahkan pengambilan buah dan sayur di rumah terutamanya ketika waktu snek - Memastikan anda sentiasa mengambil makanan dalam kuantiti terbaik - Merancang menu secara mingguan

Apa pilihan terbaik semasa menyediakan makanan?

Icon Chevron

Anda boleh memperbaiki diet dengan cara mengubah pilihan makanan sihat anda seperti: - Memilih daging bakar, gril atau rebus berbanding daging goreng - Memilih roti bijirin penuh dari gandum atau rai berbanding roti putih - Memilih beras perang berbanding beras putih - Memilih ubi kentang bakar berbanding ubi kentang goreng - Memilih susu skim yang rendah lemak berbanding susu penuh lemak

Apa fungsi karbohidrat?

Icon Chevron

Karbohidrat adalah salah satu daripada makronutrien - bersama lemak dan protein - yang diperlukan tubuh badan setiap hari kerana ia berfungsi memberi tenaga. Diet yang kurang karbo akan membawa simptom seperti pening kepala, lemah badan, dehidrasi dan emosi tidak tentu.

Apa itu nutrien penting?

Icon Chevron

Nutrien penting tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan namun sangat penting untuknya berfungsi. Terdapat 6 nutrien utama yang tubuh badan perlukan iaitu: karbohidrat, lemak, protein, vitamin, mineral dan air.

Teroka lebih banyak topik Pemakanan Sihat

Iklan
Iklan
Iklan