home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Robitussin Selesema & Batuk

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga & amaran|Kesan-kesan sampingan|Tindak balas ubat|Penggunaan / Dos

Kegunaan

Apakah kegunaan Robitussin® Selesema & Batuk?

Robitussin® Selesema & Batuk biasanya digunakan untuk:

 • Melegakan gejala yang dikaitkan dengan selesema atau flu dengan formula yang tidak mengakibatkan mengantuk
 • Melegakan batuk, kesesakan hidung, sakit tekak, sakit badan, dan demam

Bagaimanakah saya perlu ambil Robitussin® Selesema & Batuk?

Gunakan sama seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ubat ini biasanya diambil hanya untuk waktu yang singkat sehingga gejala anda hilang.

Jangan mengambil lebih banyak ubat ini daripada yang disyorkan. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian.

Jangan ambil masa lebih lama daripada tujuh hari berturut-turut. Berhenti mengambil ubat dan hubungi doktor anda jika anda masih demam selepas tiga hari penggunaan, anda masih mengalami sakit selepas tujuh hari (atau lima hari jika merawat kanak-kanak), jika gejala anda semakin teruk, atau jika anda mempunyai ruam kulit, sakit kepala yang berterusan, atau sebarang kemerahan atau bengkak.

Bagaimana kaedah penyimpanan Robitussin® Selesema & Batuk?

Ia paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan ubatan ini di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama ubatan ini yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang ubatan ini ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Robitussin® Selesema & Batuk?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubatan ini atau ubat-ubat lain
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain

Produk ini mengandungi acetaminophen. Kerosakan hati yang teruk mungkin berlaku jika anda mengambil:

 • lebih daripada 6 dos dalam 24 jam, iaitu jumlah harian maksimum
 • dengan ubat lain yang mengandungi acetaminophen
 • tiga atau lebih minuman beralkohol setiap hari semasa menggunakan produk ini

Jika sakit tekak teruk, berterusan selama lebih dari 2 hari, disertai atau diikuti oleh demam, sakit kepala, ruam, mual atau muntah, dapatkan segera bantuan doktor.

Jangan guna:

 • Bersama ubat lain yang mengandungi acetaminophen (preskripsi atau bukan preskripsi). Jika anda tidak pasti sama ada dadah mengandungi acetaminophen, tanya doktor atau ahli farmasi
 • Untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun
 • Jika anda kini mengambil preskripsi monoamine oxidase prescription (MAOI) (ubat tertentu untuk kemurungan, psikiatri, atau keadaan emosi, atau penyakit Parkinson), atau selama 2 minggu selepas menghentikan ubat MAOI. Jika anda tidak tahu jika ubat preskripsi anda mengandungi MAOI, tanya doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil produk ini

Adakah selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) berada di kategori C bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

A=Tiada risiko

B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian

C=Mungkin terdapat sedikit risiko

D=Terbukti berisiko

X=Kontraindikasi

N=Tidak diketahui

A=Tiada risiko

Kesan-kesan sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Robitussin® Selesema & Batuk?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindak balas alergik terhadap ubat ini: gatal; susah bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan reaksi kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil acetaminophen pada masa lalu dan tiada reaksi. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Sekiranya anda mempunyai tindak balas jenis ini, anda tidak sepatutnya mengambil ubat yang mengandungi acetaminophen.

Hentikan penggunaan acetaminophen, dextromethorphan, dan phenylephrine dan hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • Kesakitan dada, cepat, lambat, atau kadar jantung tidak rata
 • Pening yang teruk, berasa seperti anda mungkin pengsan
 • Perubahan mood, kekeliruan, halusinasi, sawan (kejang)
 • Sedikit atau tidak kencing
 • Mual, sakit perut atas, gatal-gatal, kehilangan nafsu makan, kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (menguning kulit atau mata)
 • Tekanan darah tinggi yang berisiko (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdengung di telinganya, keresahan, sakit dada, degupan jantung tidak sekata, sawan)

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Pening, lemah-lemah, sakit kepala yang ringan
 • Cirit-birit, sakit perut
 • Mulut kering, hidung, atau tekak
 • Merasa saraf, gelisah, mudah marah, atau cemas
 • Masalah tidur (insomnia)

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas dengan Robitussin® Selesema & Batuk?

Ubatan ini mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan dan minuman beralkohol mempunyai tindak balas dengan Robitussin® Selesema & Batuk?

Ubatan ini mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ianya berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah keadaan kesihatan yang menyebabkan tindak balas dengan Robitussin® Selesema & Batuk?

Ubatan ini akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Robitussin® Selesema & Batuk.

Apakah dos Robitussin® Selesema & Batuk yang sesuai untuk seorang dewasa?

Dos yang disyorkan ialah 2 kapsul setiap 4 jam.

Apakah dos Robitussin® Selesema & Batuk yang sesuai untuk kanak-kanak?

Kanak-kanak berumur 12 tahun dan ke atas: Dos yang disyorkan adalah 2 kapsul setiap 4 jam.

Kanak-kanak di bawah 12 tahun: Jangan gunakan.

Apakah bentuk ketersediaan Robitussin® Selesema & Batuk?

Robitussin® Selesema & Batuk boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Kapsul: Setiap kapsul mengandungi Acetaminophen 325mg, dextromethorphan 10mg, phenylephrine 5mg

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos Robitussin® Selesema & Batuk?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos ubatan ini, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir sehingga masa dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Robitussin Adult Peak Cold Daytime Cold Plus Flu Relief Liquid-Filled Capsules, 20 Count. https://www.amazon.com/Robitussin-Daytime-Relief-Liquid-Filled-Capsules/dp/B009PNS78U. Accessed January 7, 2017

Robitussin Peak Cold Daytime Cold + Flu.

https://www.drugs.com/mtm/robitussin-peak-cold-daytime-cold-flu.html. Accessed January 7, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 19/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel