home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Polydexa Solution Auriculaire

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga & amaran|Kesan sampingan|Tindak balas ubat|Dos

Kegunaan

Apakah kegunaan Polydexa® Solution Auriculaire?

Polydexa® Solution Auriculaire biasanya digunakan untuk rawatan jangkitan bakteria superfisial (permukaan) pada liang telinga luaran yang disebabkan oleh organisma rentan, dan untuk rawatan jangkitan mastoidektomi dan pemfenestratan yang disebabkan oleh organisma rentan.

Polydexa® Solution Auriculaire boleh dipreskripsikan untuk kegunaan lain; tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Apakah kaedah pengambilan Polydexa® Auriculaire Solution?

Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda.

Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Untuk menggunakan Polydexa® Solution Auriculaire:

 • Goncang dengan baik sebelum menggunakannya
 • Untuk kegunaan di telinga sahaja. Jangan gunakan di mata
 • Elakkan penitis dari tersentuh ke telinga, jari, atau tempat lain untuk memelihara kesterilan larutan
 • Pastikan botol ditutup dengan ketat apabila tidak digunakan
 • Liang telinga luaran hendaklah dibersihkan dengan teliti dan dikeringkan dengan aplikator kapas steril
 • Pesakit harus berbaring dengan telinga yang terjejas menghala ke atas, dan kemudian larutan harus dititiskan. Kedudukan ini perlu dikekalkan selama beberapa minit untuk memudahkan penembusan titisan ke liang telinga. Ulangi langkah yang sama untuk telinga yang satu lagi, jika perlu

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan mengenai cara menggunakan ubat ini, rujuk pembekal penjagaan kesihatan anda.

Apakah kaedah penyimpanan Polydexa® Solution Auriculaire?

Polydexa® Solution Auriculaire paling baik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya terus dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Polydexa® Solution Auriculaire di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Polydexa® Solution Auriculaire yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Polydexa® Solution Auriculaire ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang saya perlu tahu sebelum mengambil Polydexa® Solution Auriculaire?

Sebelum mengambil Polydexa® Solution Auriculaire, sila beritahu doktor anda:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif pada Polydexa® Solution Auriculaire atau ubat-ubatan lain
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain

Adakah Polydexa® Solution Auriculaire selamat digunakan ketika mengandung dan menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini.

Kesan sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh berlaku dari pengambilan Polydexa® Solution Auriculaire?

Ketiadaan membran timpanum mungkin menyebabkan kerosakan toksik pendengaran dan alat vestibular.

Dapatkan rawatan perubatan segera jika mengalami kesan sampingan yang teruk seperti ruam, geligata, gatal, kesukaran bernafas, sesak di dada, bengkak mulut, muka, bibir, atau lidah.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas ubat

Apakah ubat yang mungkin bertindak balas dengan Polydexa® Solution Auriculaire?

Polydexa® Solution Auriculaire boleh bertindak balas dengan ubat lain yang anda sedang ambil, yang mana boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang potensi tindak balas ubat, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Adakah makanan atau minuman beralkohol bertindak balas dengan Polydexa® Solution Auriculaire?

Polydexa® Solution Auriculaire boleh bertindak balas dengan makanan atau minuman beralkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang potensi tindak balas makanan atau minuman beralkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Polydexa® Solution Auriculaire?

Polydexa® Solution Auriculaire mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Adalah penting untuk sentiasa memaklumkan kepada doktor dan ahli farmasi anda tentang keadaan kesihatan yang anda sekarang terutamanya:

 • Kerosakan pada gegendang telinga yang berjangkit atau traumatik
 • Ketaktolerans ke atas mana-mana komponen larutan

Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan Polydexa® Solution Auriculaire.

Apakah dos Polydexa® Solution Auriculaire untuk orang dewasa?

1-5 titik; 2 kali sehari; Terapi hendaklah dihadkan kepada 7 hari.

Doktor anda mungkin telah mempreskripsikan dos yang berbeza.

Apakah dos Polydexa® Auriculaire Solution untuk kanak-kanak?

1-2 titik; 2 kali sehari; Terapi hendaklah dihadkan kepada 7 hari.

Apakah bentuk ketersediaan Polydexa® Solution Auriculaire yang boleh didapati?

Polydexa® Solution Auriculaire boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Titisan telinga dalam botol 10.5 ml

Apakah yang perlu saya lakukan jika terdapat kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Bagaimanakah pula jika saya terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Polydexa® Solution Auriculaire, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Polydexa Solution Auriculaire.

http://www.mims.com/vietnam/drug/info/polydexa. Accessed March 03, 2017.

Polydexa Solution Auriculaire.

Dexamethasone neomycin polymyxin B combination. https://www.cismef.org/page/detail/fr/MSH_SC_016070. Accessed Sept 9,2021.

Polydexa, ear solution, drops. https://www.handicapzero.org/sante/notices-de-medicaments-accessibles/fiche-detaillee-dune-notice/?idNotice=37341. Accessed Sept 9,2021.

Ear drops for the removal of ear wax. https://www.cochrane.org/CD012171/ENT_ear-drops-removal-ear-wax. Accessed Sept 9,2021.

Polydexa. https://www.passeportsante.net/medicaments/fiche/detail/polydexa-66129490.aspx. Accessed Sept 9,2021.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 09/09/2021
Fakta Disemak oleh