Nystatin

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Nystatin?

Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada mulut. Nystatin adalah antikulat yang berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan kulat.

Larutan Nystatin tidak boleh digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada darah.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Goncang sebelum menggunakan, dan menggunakan penitis ubat yang diberikan untuk menyukat dos dengan cermat. Melainkan jika doktor anda mengarahkan anda sebaliknya, gunakan seperti berikut: Ambil separuh dos dalam satu sisi mulut. Lalukan sekitar mulut, kumur, dan telan atau ludahkan keluar seperti yang diarahkan. Simpan cecair dalam mulut anda untuk seberapa lama yang boleh. Kemudian ulangi dengan baki separuh dos dalam sisi lain mulut. Elakkan makan selama 5-10 minit selepas menggunakan ubat ini.

Gunakan ubat ini 4 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ia mungkin mengambil masa beberapa hari hingga beberapa bulan untuk rawatan. Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan kesan terbaik. Gunakannya pada masa yang sama setiap hari. Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada terapi.

Teruskan penggunaan ubat ini sehingga amaun penuh yang ditetapkan selesai, walaupun simptom hilang selepas beberapa hari. Berhenti ubat terlalu awal boleh membenarkan jangkitan berterusan, menyebabkan jangkitan berulang.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda berterusan selepas beberapa hari rawatan atau menjadi lebih teruk pada bila-bila.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

nystatin lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan nystatin dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama nystatin berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam nystatin ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum menggunakan nystatin,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Nystatin atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda mengambil, termasuk vitamin anda.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa menggunakan nystatin, hubungi doktor anda.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil nystatin.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Berhenti mengambil nystatin dan dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami reaksi alergi (kesukaran bernafas, penutupan tekak anda, bengkak pada bibir, lidah, atau muka; atau gatal-gatal).

Kesan sampingan yang tidak mungkin berlaku dengan nystatin. Terus mengambil nystatin dan berbincang dengan doktor anda jika anda mengalami

 • loya atau sakit perut,
 • muntah-muntah,
 • cirit-birit.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

nystatin mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

nystatin mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

nystatin mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Oral Thrush

1-2 lozenges oral (200,000 kepada 400,000 unit) 4 hingga 5 kali sehari atau

500,000 unit penggantungan lisan 4 kali sehari.

Dos Dewasa yang biasa untuk usus Candidiasis

500,000 kepada 1,000,000 unit secara lisan 3 kali sehari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Biasa Pediatric Dose untuk Oral Thrush

neonat: 100,000 unit penggantungan lisan 4 kali sehari.

> 1 m <12 m :: 200,000 unit penggantungan lisan 4 kali sehari.

> = 1 tahun <18 tahun: 1 hingga 2 lozenges oral (200,000 kepada 400,000 unit) 4 hingga 5 kali sehari atau 500,000 unit penggantungan lisan 4 kali sehari.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

nystatin boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Penggantungan, Oral: 100000 [USP “U] / 15 mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos nystatin, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kulat

  Mulut & Lidah Si Manja Ada Tompokan Putih? AWAS, Mungkin Itu PUNCA Bayi Sukar Menyusu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/01/2021 . 3 minit bacaan
  minyak tea tree bagi kulat kuku

  Ada Masalah Kulat Kuku? Boleh Guna Minyak Tea Tree, Katanya Baik Untuk Kulit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/11/2020 . 3 minit bacaan