Nuvapinea

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Nuvapinea?

Nuvapinea® biasanya digunakan untuk tujuan kesihatan secara umum, membantu sebagai ajen penyembuh bagi masalah saluran pencernaan seperti gastiritis, ulser perut, refluks asid, melawan jangkitan H pylori, sebagai antioksidan, dan sebagai antimikrobial.

Bagaimanakah kegunaan Nuvapinea?

Nuvapinea® diambil secara oral. Ubat ini dimakan semasa perut kosong atau sebelum makan. Pastikan ubat ini hanya diambil mengikut arahan yang tertera pada label ubat atau seperti yang disarankan oleh doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan Nuvapinea?

Nuvapinea® sebaiknya  disimpan pada suhu bilik serta dijauhkan dari cahaya matahari dan kelembapan. Untuk menghalang ubat daripada rosak, anda tidak digalakkan untuk menyimpan Nuvapinea® di dalam bilik air ataupun peti sejuk. Nuvapinea® yang berlainan jenama mungkin mempunyai cara penyimpanan yang berbeza. Pastikan anda memeriksa label untuk mengetahui cara penyimpanan yang diperlukan, atau rujuk ahli farmasi anda. Untuk tujuan keselamatan, jauhkan ubat ini dari kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak dibenarkan membuang ubat ini sama ada di dalam sinki, tandas, ataupun longkang melainkan diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk memastikan ubat ini dilupuskan dengan cara yang betul sekiranya ia telah luput atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk lebih maklumat mengenai hal ini.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Nuvapinea?

Sebelum menggunakan Nuvapinea®, sila beritahu doktor sekiranya :

  • Anda sedang mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya dibolehkan mengambil ubat-ubatan atas nasihat doktor.
  • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan supplemen.
  • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif pada Nuvapinea® atau ubat-ubatan lain
  • Anda mempunyai sebarang penyakit atau masalah kesihatan yang lain.

Adakah selamat untuk mengambil Nuvapinea semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Seperti kebanyakan ubat-ubatan yang lain, pengambilan Nuvapinea® mungkin menyebabkan kesan-kesan sampingan. Kesan-kesan sampingan tersebut jarang berlaku dan biasanya tidak memerlukan kepada rawatan tetapi adalah lebih baik untuk merujuk doktor anda sekiranya anda mengalami sebarang masalah selepas menggunakan ubat ini. Antara kesan sampingan Nuvapinea® ialah seperti berikut :

Namun demikian, bukan semua orang akan mengalami kesan-kesan sampingan di atas. Mungkin juga terdapat kesan sampingan lain yang tidak dinyatakan. Sekiranya anda mempunyai sebarang kemusykilan tentang kesan sampingan, sila rujuk doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Nuvapinea?

Nuvapinea® boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang anda ambil, dan ia boleh mengubah fungsi ubat tersebut atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Nuvapinea?

Nuvapinea® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Nuvapinea?

Nuvapinea® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Ambil sebiji atau dua biji kapsul setiap hari sebelum makan, atau seperti yang dinasihatkan doktor / ahli farmasi.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Tiada dos yang disyorkan untuk kanak-kanak. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Nuvapinea® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan :

  • Kapsul 160 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Nuvapinea®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walaubagaimanapun, sekiranya sudah hampir tiba masa untuk dos yang seterusnya, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan meneruskan pengambilan dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: