home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gold Bond Ultimate Diabetics

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga dan amaran|Kesan Sampingan|Tindak Balas|Penggunaan / Dos

Kegunaan

Apa itu Gold Bond Ultimate Diabetik?

Gold Bond Ultimate Diabetik biasanya digunakan untuk:

 • Membantu melega, mencegah, dan melindungi secara sementara kulit yang lecet, pecah-pecah, merekah atau luka bakar angin panas.
 • Melindungi secara sementara luka, calar dan kesan terbakar minor.
 • Membantu melindungi daripada kesan kering akibat angin dan cuaca sejuk.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Untuk kegunaan luar sahaja.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Gold Bond Ultimate Diabetik paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya matahari dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Gold Bond Ultimate Diabetik di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin terdapat jenama Gold Bond Ultimate Diabetik yang berbeza dan memerlukan kaedah penyimpanan yang berlainan. Penting untuk sentiasa menyemak bungkusan produk bagi mengetahui arahan tentang kaedah penyimpanan, atau tanya ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda harus menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Gold Bond Ultimate Diabetik ke dalam tandas atau tuang ubat ini ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Penting untuk melupuskan produk ini dengan cara yang betul apabila telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi untuk maklumat lanjut tentang cara pelupusan produk dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya boleh mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
 • Anda mengambil sebarang ubat lain termasuk yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan makanan tambahan.
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif Gold Bond Ultimate Diabetik atau ubat-ubatan lain.
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.

Jangan guna pada:

 • Luka dalam atau luka tebuk
 • Gigitan haiwan
 • Luka terbakar yang teruk

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang lengkap tentang keselamatan penggunaan Gold Bond Ultimate Diabetik semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila berunding dengan doktor untuk memahami manfaat dan risiko sebelum mengambil Gold Bond Ultimate Diabetik.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Berhenti menggunakannya dan tanya doktor jika:

 • Keadaan bertambah buruk
 • Simptom berlarutan lebih daripada 7 hari atau hilang dan berlaku kembali dalam masa beberapa hari.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Gold Bond Ultimate Diabetik boleh bertindak balas dengan ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia boleh mengubah fungsi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Bagi mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat tanpa sebarang kebenaran daripada doktor.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Gold Bond Ultimate Diabetik mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan risiko bagi kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas, sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Gold Bond Ultimate Diabetik akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Oleh itu, sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi mengenai keadaan kesihatan anda sekarang.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Tiada dos dibuat untuk pesakit pediatrik kerana ini mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ubat ini mungkin tidak selamat untuk anak anda. Penting untuk memahami keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila rujuk doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Gold Bond Ultimate Diabetik boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan berikut:

 • Krim.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan setempat anda atau pergi ke unit kecemasan di hospital yang berdekatan.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Gold Bond Ultimate Diabetik, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika sudah menghampiri masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang terlepas itu dan ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Gold Bond Ultimate Diabetic. https://www.drugs.com/otc/122514/gold-bond-ultimate-diabetics.html. Accessed October 20, 2017
Gold Bond Ultimate Diabetic. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-151900/gold-bond-ultimate-healing-topical/details. Accessed October 20, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fariha Zakaria Disemak pada 19/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel