Erolin

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Erolin® (Loratadine)?

Erolin® digunakan  untuk melegakan simptom demam hay (alergi terhadap debunga, debu, atau bahan lain di udara) dan alahan lain secara sementara. Gejala ini termasuklah bersin, hidung berair, dan  gatal mata, hidung, atau tekak.

Erolin® juga digunakan untuk merawat gatal dan kemerahan yang disebabkan oleh gatal-gatal.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Gunakan Erolin® seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Semak label pada ubat untuk mendapatkan arahan yang tepat. Ambil Erolin melalui mulut dengan atau tanpa makanan.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Erolin®  paling baik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Erolin® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Erolin® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Erolin® ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil Erolin®, sila beritahu doktor anda:

  • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
  • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan supplemen.
  • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif dalam Erolin® atau ubatan lain.
  • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.
  • Anda mempunyai atau pernah mengalami penyakit asma atau penyakit buah pinggang atau hati.
  • Anda mempunyai Phenylketonuria (PKU, keadaan yang diwarisi di mana diet khas mesti diikuti untuk mencegah kerencatan mental), anda harus tahu bahawa sesetengah jenama tablet yang digunakan secara oral mungkin mengandungi aspartame yang membentuk Phenylalanine.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Erolin®.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda alahan: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Hubungi doktor anda  jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti: kadar denyutan jantung yang cepat atau tidak sekata; merasa seperti anda mungkin pitam; jaundis (kuning kulit atau mata anda); atau sawan (kejang).

Kesan sampingan kurang serius termasuklah: sakit kepala; berdebar-debar; merasa letih atau mengantuk; sakit perut, cirit-birit; mulut kering, sakit tekak; mata kemerahan, penglihatan kabur; hidung berdarah; atau ruam kulit.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Erolin® mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Erolin® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Erolin® akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos dewasa Erolin untuk Allergic Rhinitis:

10 mg oral sekali sehari

Dos dewasa untuk urticaria:

10 mg oral sekali sehari

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos pediatrik untuk Allergic Rhinitis:

2 hingga 5 tahun: 5 mg secara oral sekali sehari (cecair sirap)

6 tahun ke atas: 10 mg secara oral sekali sehari (tablet, kapsul, dan tablet yang hancur)

Dos Pediatrik Biasa untuk Urtikaria:

2 hingga 5 tahun: 5 mg secara oral sekali sehari (cecair sirap)

6 tahun atau lebih tua: 10 mg secara oral sekali sehari (tablet, kapsul, dan tablet hancur).

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Erolin® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

  • Tablet.
  • Sirap.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Erolin®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga: