Diphenoxylate

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 8 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Diphenoksilat?

Diphenoksilat + atropin digunakan untuk merawat cirit-birit. Ia membantu mengurangkan bilangan dan kekerapan pergerakan usus. Diphenoksilat berfungsi dengan melambatkan pergerakan usus. Diphenoksilat adalah sama dengan penyegar kesakitan narkotik, tetapi ia bertindak terutamanya untuk melambatkan usus. Atropin tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antikolinergik, yang membantu mengeringkan cecair badan dan juga perlahankan pergerakan usus.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil diphenoksilat + atropin dengan mulut, biasanya 4 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dos adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap terapi. Pada kanak-kanak, dos juga berdasarkan berat badan. Sekiranya anda perlu meneruskan rawatan sebaik sahaja cirit-birit anda dikawal, doktor anda akan mengarahkan anda untuk menurunkan dos anda. Jangan meningkatkan dos anda, ambil lebih kerap, atau gunakannya lebih lama daripada yang ditetapkan.

Perumusan cecair boleh digunakan untuk kanak-kanak. Gunakan hanya penitis yang datang dengan botol untuk mengukur setiap dos dengan berhati-hati.

Adalah penting untuk anda minum jumlah cecair dan mineral yang sesuai (elektrolit) untuk mengelakkan kehilangan air tubuh (dehidrasi). Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda dehidrasi (e.g., Dahaga yang melampau, kencing berkurang, kekejangan otot, rasa lemah, pengsan). Anda juga mungkin perlu menukar ke diet biasa pada masa ini untuk mengurangkan kerengsaan pada perut / usus anda. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Diphenoksilat + atropin boleh menyebabkan reaksi pengeluaran, terutamanya jika ia telah digunakan secara kerap untuk masa yang lama atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes seperti itu, gejala pengeluaran (seperti kejang perut, mual, muntah) mungkin berlaku jika anda berhenti secara tiba-tiba menggunakan diphenoksilat + atropin. Untuk mencegah tindak balas pengeluaran, doktor anda boleh mengurangkan dos anda secara beransur-ansur. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut, dan laporkan apa-apa tindak balas pengeluaran dengan segera.

Maklumkan doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik selepas 2 hari.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Diphenoksilat + atropin paling baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak patut menyimpan diphenoxylate + atropin di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama diphenoksilat + atropin yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau bertanyakan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam diphenoksilat + atropin ke dalam tandas atau tuangkan ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil atropin diphenoksilat + atropin

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada diphenoksilat + atropin, atropin, apa-apa ubat lain, atau mana-mana bahan lain dalam tablet atau penyelesaian diphenoksilat + atropine. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa ubat dengan preskripsi dan tanpa preskripsi lain, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda ambil atau merancang untuk ambil. Pastikan untuk menyebut mana-mana ubat berikut: barbiturat seperti phenobarbital atau secobarbital (Seconal); atau penenang. Juga beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda jika anda mengambil ubat-ubatan berikut atau berhenti mengambilnya dalam tempoh dua minggu yang lalu: perencat monoamine oxidase (MAO) seperti isokarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar) atau tranylcypromine (Parnate). Doktor anda mungkin perlu mengubah dos ubat anda atau memantau anda dengan teliti untuk kesan sampingan. Banyak ubat-ubatan yang mungkin juga boleh bertindak balas dengan diphenoksilat + antropin, jadi pastikan anda memberitahu doktor mengenai semua ubat yang anda ambil, bahkan yang tidak muncul dalam senarai ini.
 • beritahu doktor anda jika anda mengalami jaundis (kulit kekuning-kuningan atau mata kuning yang disebabkan oleh masalah hati); cirit birit berdarah; cirit birit bersama demam, lendir dalam najis anda, atau kekejangan perut, kesakitan, atau bengkak; atau cirit-birit yang berlaku semasa atau selepas mengambil antibiotik. Doktor anda mungkin akan memberitahu anda untuk tidak mengambil diphenoksilat + antropin.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai sindrom down (keadaan yang diwarisi yang menyebabkan masalah pembangunan dan fizikal), atau jika anda mempunyai atau pernah mengalami kolitis ulseratif (keadaan yang menyebabkan pembengkakan dan luka pada lapisan usus besar [usus besar] dan rektum), hati, atau penyakit buah pinggang.
 • beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusu. Sekiranya anda mengandung semasa mengambil diphenoksilat + antropin, hubungi doktor anda.
 • sebelum menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil ubat ini.
 • anda harus tahu bahawa ubat ini boleh membuat anda mengantuk dan pening. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini menjejaskan anda.
 • tanya doktor tentang penggunaan minuman beralkohol yang selamat semasa anda mengambil dos diphenoksilat + atropin. Alkohol boleh mencetuskan kesan sampingan daripada diphenoksilat + artropin.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak ada kajian yang mencukupi untuk wanita untuk menentukan risiko semasa menggunakan ubat ini semasa hamil atau semasa menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Ubat ini adalah kategori risiko kehamilan C menurut US Food and Drug Administration (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA seperti di bawah:

A = Tiada risiko,

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,

C = Mungkin ada risiko,

D = Bukti risiko yang positif,

X = Tidak patut digunakan,

N = Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Kesan-kesan sampingan yang lazim termasuk mengantuk, pening, sakit kepala, keletihan, penglihatan kabur, mulut kering, dan hilang selera makan.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda sejurus jika anda mempunyai sebarang kesan sampingan yang serius:

 • Sakit perut atau kembung;
 • Cirit-birit yang berterusan atau semakin teruk;
 • Cirit-birit yang berair atau berdarah;
 • Kebas di tangan atau kaki anda;
 • Mood yang tertekan;
 • Kekeliruan, pemikiran atau tingkah laku yang luar biasa;
 • Kadar denyutan cepat;
 • Kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali.

Kesan-kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • Mengantuk, pening, sakit kepala;
 • Rasa letih atau gelisah;
 • Mual, muntah, sakit perut, hilang selera makan;
 • Ruam kulit, atau gatal-gatal.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda. 

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Diphenoksilat + atropin mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda harus menyenaraikan semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat dengan preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut tidak digalakkan. Doktor anda mungkin memutuskan untuk tidak merawat anda dengan ubat ini atau mengubah ubat lain yang anda ambil.

 • Ambenonium, Naltrexone, Potassium.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak disyorkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Sekiranya kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda boleh menukar dos atau kekerapan anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat.

 • Acrivastine, Buprenorphine, Bupropion, Carbinoxamine, Clorgyline, Digoxin, Fentanyl, Furazolidone, Hydrocodone, Iproniazid, Isocarboxazid, Meclizine, Methadone, Moclobemide, Morphine, Morphine Sulfate Liposome, Nialamide, Oxycodone, Oxymorphone, Pargyline, Phenelzine, Procarbazine, Rasagiline, Selegiline, Sodium Oxybate, Suvorexant, Tapentadol, Toloxatone, Tranylcypromine, Umeclidinium.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat berikut boleh menyebabkan risiko peningkatan kesan sampingan tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat mungkin merupakan rawatan terbaik untuk anda. Sekiranya kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda boleh menukar dos atau kekerapan anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat.

 • Arbutamine, Perampanel.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Diphenoksilat + atropin mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi mengenai apa-apa potensi makanan atau tindak balas alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Diphenoksilat + atropin mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang, terutamanya:

 • Penyalahgunaan alkohol (atau sejarah);
 • Penyalahgunaan dadah (sejarah) – Ada peluang yang lebih besar bahawa ubat ini akan menjadi kebiasaan-pembentukan;
 • Kolitis (teruk) – Masalah yang lebih serius pada kolon boleh berkembang jika anda menggunakan ubat ini;
 • Down’s syndrome – Kesan sampingan mungkin menjadi lebih tinggi dan teruk pada pesakit ini;
 • Disentri – Keadaan ini mungkin semakin buruk; rawatan berbeza mungkin diperlukan;
 • Emfisema, asma, bronkitis, atau penyakit paru-paru lain – Terdapat peluang yang lebih besar bahawa ubat ini boleh menyebabkan masalah pernafasan yang serius pada pesakit yang mempunyai sebarang keadaan ini.
 • Pembesaran prostat;
 • Penyumbatan saluran kencing atau pembuangan kencing yang sukar – Masalah yang serius dengan pembuangan kencing mungkin timbul dengan menggunakan ubat ini.
 • Penyakit hempedu atau batu karang – Penggunaan ubat ini boleh menyebabkan kekejangan saluran empedu dan menjadikan keadaan lebih teruk.
 • Glaukoma – Kesakitan yang teruk di mata mungkin berlaku dengan penggunaan ubat ini; Walaubagaimanapun, kemungkinan untuk ini terjadi adalah kecil.
 • Penyakit jantung – Ubat ini mungkin mempunyai beberapa kesan pada jantung, yang mungkin membuatkan keadaan menjadi lebih teruk.
 • Hernia hiatal – Atropin dalam ubat ini boleh membuat keadaan ini lebih teruk; Walaubagaimanapun, kemungkinan berlaku ini adalah kecil.
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi) – Atropin dalam ubat ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah; Walaubagaimanapun, kemungkinan berlaku ini adalah kecil.
 • Penyumbatan usus – Ubat ini mungkin membuatkan keadaan menjadi lebih teruk.
 • Penyakit ginjal – Atropin dalam ubat ini boleh membina badan dan menyebabkan kesan sampingan.
 • Penyakit hati – Peluang mendapatkan kesan-kesan sampingan sistem saraf pusat (CNS), termasuk koma, mungkin lebih besar pada pesakit yang mempunyai keadaan ini.
 • Myasthenia gravis – Perubatan ini boleh membuatkan keadaan lebih teruk.
 • Kesan tiroid yang terlalu aktif atau tidak aktif – Kesan yang tidak diingini pada pernafasan dan kadar jantung mungkin berlaku.
 • Limpahan inkontinens – Ubat ini boleh membuatkan keadaan menjadi lebih teruk.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos dewasa biasa untuk cirit-birit

Dos permulaan: 2 tablet (atau 10 mL cecair) secara oral 4 kali sehari.

Dos penyelenggaraan: 2 tablet (atau 10 mL cecair) sekali sehari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik biasa untuk cirit-birit

Dos Permulaan:

> = 2 tahun, <3 tahun: 1.5 hingga 3 mL secara oral 4 kali sehari

> = 3 tahun, <4 tahun: 2 hingga 3 mL secara oral 4 kali sehari

> = 4 tahun, <5 tahun: 2 hingga 4 mL secara oral 4 kali sehari

> = 5 tahun, <6 tahun: 2.5 hingga 4.5 mL secara oral 4 kali sehari

> = 6 tahun, <9 tahun: 2.5 hingga 5 mL secara oral 4 kali sehari

> = 9 tahun, <13 tahun: 3.5 hingga 5 mL secara oral 4 kali sehari

> = 13 tahun, <18 tahun: 10 mL secara oral 3 kali sehari, atau 2 tablet secara oral 3 kali sehari

Dos Penyelenggaraan:

serendah satu perempat dos harian awal.

Formula cecair perlu digunakan untuk kanak-kanak di bawah umur 13 tahun.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Diphenoksilat + antropin boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

 • Penyelesaian, Oral: Diphenoksilat Hidroklorida 2.5 mg dan Atropin sulfat 0.025 mg setiap 5 mL (5 mL, 10 mL, 60 mL)
 • Lomotil: Diphenoksilat hidroklorida 2.5 mg dan Atropine sulfat 0.025 mg setiap 5 mL (60 mL)
 • Tablet, Oral: 2.5 mg dan Atropine sulfate 0.025 mg
 • Lomotil: 2.5 mg dan Atropine sulfat 0.025 mg setiap 5 mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Gejala terlebih dos mungkin termasuk seperti berikut:

 • Kekeringan kulit, hidung, atau mulut;
 • Perubahan saiz pada anak mata (lingkaran hitam di tengah mata);
 • Pergerakan mata yang tidak terkawal;
 • Kegelisahan;
 • Memerah;
 • Demam;
 • Denyutan jantung yang cepat;
 • Refleks berkurang;
 • Keletihan yang berlebihan;
 • Kesukaran bernafas;
 • Kehilangan kesedaran.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos diphenoksilat, ambilnya secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Herb Robert

  KegunaanApakah kegunaan Herb Robert? Herb Robert biasanya digunakan untuk: Merawat cirit-birit. Meningkatkan fungsi hati dan pundi hempedu. Mengurangkan bengkak pada buah pinggang, pundi kencing, dan pundi hempedu. Menghalang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fariha Zakaria
  Rawatan Tradisional & Herba, Ubat Herba 22/05/2018 . 2 minit bacaan

  American White Water Lily

  KegunaanApakah kegunaan American White Water Lily? American white water lily ialah sejenis tumbuhan. Bebawang dan akarnya digunakan sebagai ubatan dan sering digunakan untuk merawat cirit-birit yang kronik. Kadangkala ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya
  Rawatan Tradisional & Herba, Ubat Herba 05/04/2018 . 3 minit bacaan

  Atractylodes

  KegunaanApakah kegunaan Atractylodes? Atractylodes adalah tumbuhan yang mana akarnya digunakan untuk membuat ubat. Ia biasanya digunakan untuk ketidakcernaan, sakit perut, pemberhentian cecair, cirit birit, hilang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fariha Zakaria
  Rawatan Tradisional & Herba, Ubat Herba 05/04/2018 . 2 minit bacaan

  Alkanna

  KegunaanApakah kegunaan Alkanna? Alkanna adalah sejenis tumbuhan. Ia biasanya digunakan untuk cirit birit dan ulser perut. Ia juga disapu terus pada kulit untuk menyembuh luka dan merawat penyakit kulit. Alkanna ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela
  Rawatan Tradisional & Herba, Ubat Herba 05/04/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Linden

  Linden

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Diterbitkan pada 28/05/2018 . 3 minit bacaan
  Kacu / Kachu (Catechu)

  Kacu / Kachu (Catechu)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Diterbitkan pada 25/05/2018 . 2 minit bacaan
  Hidrasec

  Hidrasec

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya
  Diterbitkan pada 23/05/2018 . 4 minit bacaan
  Frukto-Oligosakarida

  Frukto-Oligosakarida

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal
  Diterbitkan pada 22/05/2018 . 2 minit bacaan