home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Albis

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga & amaran|Kesan Sampingan|Tindakbalas|Penggunaan / Dos

Kegunaan

Apa itu Albis®?

Albis® biasanya digunakan untuk merawat keadaan tertentu yang menyebabkan badan anda menghasilkan terlalu banyak asid perut (contohnya Sindrom Zollinger-Ellison). Ia juga digunakan untuk mengubati penyakit ulser usus kecil yang tidak berkesan dengan rawatan lain. Ia juga boleh digunakan untuk keadaan lain seperti yang ditentukan oleh doktor anda.

Bagaimanakah kegunaan Albis®?

Gunakan Albis® seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Semak label pada ubat untuk mendapatkan arahan yang tepat.

Albis® biasanya diberikan sebagai suntikan di pejabat doktor, hospital, atau di klinik doktor anda. Sekiranya anda menggunakan Albis® di rumah, pembekal penjagaan kesihatan akan mengajar anda cara menggunakannya. Pastikan anda memahami cara menggunakan Albis®.

Ikuti prosedur yang diajar semasa anda menggunakan ubat ini. Hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai sebarang soalan.

Jangan gunakan Albis® jika ia mengandungi sebarang partikel, keruh atau berubah warna, atau jika vialnya retak atau rosak. Simpan produk ini, serta jarum suntik dan jarum, dari kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Jangan guna semula jarum, jarum suntik, atau bahan lain. Tanya pembekal penjagaan kesihatan anda bagaimana untuk membuang bahan-bahan ini selepas digunakan.

Ikuti semua peraturan tempatan untuk kaedah pelupusan. Anda mungkin mengambil antasid semasa anda menggunakan Albis® jika anda diarahkan untuk berbuat demikian oleh doktor anda.

Teruskan menggunakan Albis® walaupun anda berasa sihat. Jangan terlepas sebarang dos.

Bagaimana saya menyimpan Albis®?

Albis® paling baik disimpan pada suhu bilik dari cahaya terus dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Albis® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Albis® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Albis® ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Albis®?

Sebelum mengambil Albis®, sila beritahu doktor anda:

  • Yang anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
  • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan supplemen.
  • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif Albis® atau ubat-ubatan lain
  • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.

Adakah selamat untuk mengambil Albis® semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Albis®.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Albis?

Berhenti menggunakan Albis® dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda reaksi alergi: geligata; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Berhenti mengambil Albis® dan hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti: sakit dada, demam, kesukaran nafas, batuk berlendir hijau atau kuning; mudah lebam atau mudah mengalami pendarahan, rasa lemah secara luar biasa; kadar jantung cepat atau perlahan; masalah dengan penglihatan anda; demam, sakit tekak, dan sakit kepala dengan ruam kulit yang teruk, mengelupas, dan merah; atau loya, sakit perut, demam rendah, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kulit atau mata menguning).

Kesan sampingan kurang serius mungkin termasuk: sakit kepala (mungkin teruk); mengantuk, pening; masalah tidur (insomnia); menurunkan keinginan seks, mati pucuk, atau kesukaran untuk mengalami orgasm; atau payudara yang bengkak atau nyeri (pada lelaki); loya, muntah, sakit perut; atau cirit-birit atau sembelit.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Albis®?

Albis® boleh bertindakbalas dengan ubat lain yang anda sedang ambil, yang mana boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang potensi tindakbalas ubat, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Albis®?

Albis® boleh bertindakbalas dengan makanan atau minuman beralkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang potensi tindakbalas makanan atau minuman beralkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Albis®?

Albis® boleh bertindakbalas dengan keadaan kesihatan anda. Tindakbalas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Adalah penting untuk sentiasa memaklumkan doktor dan ahli farmasi tentang semua keadaan kesihatan anda sekarang.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos Albis® yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Ulser Duodenal:

Oral: 150 mg 2 kali sehari, atau 300 mg sekali sehari selepas makan malam atau pada waktu tidur.

Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam.

Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam lebih daripada 24 jam.

Dos Dewasa Biasa untuk Dispepsia:

75 mg oral sekali sehari (non-preskripsi) 30 hingga 60 minit sebelum makan. Dos boleh ditingkatkan hingga 75 mg dua kali sehari.

Tempoh maksimum terapi perubatan sendiri adalah 14 hari.

Dos Dewasa biasa untuk Ulser Duodenal Prophylaxis:

150 mg secara oral sekali sehari pada waktu tidur.

Dos Dewasa Biasa Pengekalan untuk Ulser Gastrik:

150 mg secara oral sekali sehari pada waktu tidur.

Dos dewasa biasa untuk esofagitis Erosif:

Oral: Permulaan: 150 mg 4 kali sehari.

Dos pengekalan: 150 mg dua kali sehari. Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam.

Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam lebih daripada 24 jam.

Dos Dewasa biasa untuk Ulser Tekanan Prophylaxis:

Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam.

Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 6.25 mg / jam lebih daripada 24 jam.

Titrasi untuk mengekalkan gastrik pH> = 4.0.

Dos Dewasa biasa untuk pendarahan gastrousus:

Parenteral: dos muatan 50 mg IV, diikuti dengan 6.25 mg / jam infus IV berterusan yang dititrasi ke pH> 7.0 untuk rawatan.

Dos Dewasa Biasa untuk Prophylaxis Pembedahan:

Pra ubatan dalam Thoracotomy untuk mengurangkan GER: 150 mg secara oral 2 jam sebelum pembedahan.

Dos Dewasa biasa untuk Sindrom Zollinger-Ellison:

Oral : 150 mg 2 kali sehari pada mulanya. Laraskan dos untuk mengawal rembesan asid gastrik. Dos sehingga 6 g sehari telah digunakan.

Parenteral: 1 mg / kg / jam yang diberikan sebagai infus IV berterusan sehingga maksimum 2.5 mg / kg / jam (kadar infusi sehingga 220 mg / jam telah digunakan).

Dos Dewasa Biasa untuk Keadaan Hypersecretory Patologi:

Oral: 150 mg 2 kali sehari pada mulanya. Laraskan dos untuk mengawal rembesan asid gastrik. Dos sehingga 6 g sehari telah digunakan.

Parenteral: 1 mg / kg / jam yang diberikan sebagai infus IV berterusan sehingga maksimum 2.5 mg / kg / jam (kadar infusi sehingga 220 mg / jam telah digunakan).

Dos Dewasa Biasa untuk Penyakit Refluks Gastroesofagus:

Lisan: 150 mg dua kali sehari. Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam.

Dos Dewasa Biasa untuk Ulser Gastrik:

Gastrik Ulser benigna – oral: 150 mg dua kali sehari. Parenteral: 50 mg, IV atau IM, setiap 6 hingga 8 jam.

Apakah dos Albis® yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik Biasa untuk Ulser Duodenal:

1 bulan hingga 16 tahun: IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam. Maksimum: 200 mg / hari IV

Oral: Rawatan: 4 hingga 8 mg / kg dua kali sehari, setiap 12 jam

Maksimum: 300 mg / hari secara oral

Dos pengekalan: 2 hingga 4 mg / kg / hari secara oral sekali setiap hari

Maksimum: 150 mg / hari secara oral

Dos Pediatrik Biasa untuk Ulser Gastrik:

1 bulan hingga 16 tahun: IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam. Maksimum: 200 mg / hari IV

Oral: Rawatan: 4 hingga 8 mg / kg dua kali sehari, setiap 12 jam

Maksimum: 300 mg / hari secara oral.

Dos pengekalan: 2 hingga 4 mg / kg / hari secara oral sekali setiap hari.

Maksimum: 150 mg / hari secara oral

Dos Pediatrik Biasa untuk Ulser Duodenal Prophylaxis:

1 bulan hingga 16 tahun: IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam.

Maksimum: 200 mg / hari

Oral: 2 hingga 4 mg / kg sekali sehari, tidak melebihi 150 mg / 24 jam.

Dos Pediatrik Biasa untuk Penyelenggaraan Ulser Gastrik:

1 bulan hingga 16 tahun: IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam.

Maksimum: 200 mg / hari

Oral: 2 hingga 4 mg / kg sekali sehari, tidak melebihi 150 mg / 24 jam.

Dos Pediatrik Biasa untuk Penyakit Refluks Gastroesofagus

Neonatal: IV: 1.5 mg / kg IV sebagai dos muatan diikuti 12 jam kemudian dengan 1.5 hingga 2 mg / kg / hari IV dibahagikan setiap 12 jam.

Sebagai alternatif, infusi IV berterusan boleh diberikan pada kadar 0.04 hingga 0.08 mg / kg / jam (1 hingga 2 mg / kg / hari) selepas dos muatan 1.5 mg / kg telah diberikan.

Infus IV berterusan: Dos muatan: 1.5 mg / kg / dos, diikuti oleh infus 0.04 hingga 0.08 mg / kg / jam (atau 1 hingga 2 mg / kg / hari).

Oral: 2 mg / kg / hari dibahagikan kepada 2 dos, ditadbir setiap 12 jam.

1 bulan hingga 16 tahun: IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam Maksimum: 200 mg / hari. Sebagai alternatif, dos IV bolus awal 1 mg / kg diberikan sekali, diikuti oleh infus IV yang berterusan pada kadar 0.08 hingga 0.17 mg / kg / jam (2 hingga 4 mg / kg / hari) boleh diberikan.

Oral: 4 hingga 10 mg / kg / hari diberikan dalam 2 dos dibahagikan, setiap 12 jam. Maksimum: 300 mg sehari

Dos Pediatrik Biasa untuk Esofagitis Erosif:

1 bulan hingga 16 tahun: IV: 2 hingga 4 mg / kg / hari dibahagikan setiap 6 hingga 8 jam.

Maksimum: 200 mg / hari. Sebagai alternatif, dos IV bolus awal 1 mg / kg diberikan sekali, diikuti oleh infus IV yang berterusan pada kadar 0.08 hingga 0.17 mg / kg / jam (2 hingga 4 mg / kg / hari) boleh diberikan.

Oral: 4 hingga 10 mg / kg / hari diberikan dalam 2 dos dibahagikan, setiap 12 jam. Maksimum: 300 mg sehari

Dos Pediatrik Biasa untuk Dyspepsia:

Kanak-kanak lebih besar daripada atau sama dengan 12 tahun: 75 mg secara oral sekali 30 hingga 60 minit sebelum makan makanan atau minuman yang menyebabkan pedih ulu hati

Maksimum: 150 mg / 24 jam

Tempoh terapi: Jangan gunakan selama lebih daripada 14 hari

Apakah bentuk penyediaan Albis®?

Albis® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

  • Tablet

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Albis®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Albis®. http://www.ndrugs.com/?s=Albis. Accessed March 4, 2017

Albis®. http://www.medicatione.com/?c=drug&s=albis. Accessed March 4, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal Disemak pada 19/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x