Cowhage

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 5 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apakah kegunaan Cowhage?

Cowhage adalah tumbuhan seperti kacang. Biji, benih, dan rambut lenggai kacang digunakan untuk membuat ubat.

Cowhage masih digunakan untuk merawat:

 • Penyakit Parkinson
 • Kebimbangan
 • Artritis
 • Jangkitan parasit
 • Hiperprolaktinemia

Cowhage juga digunakan untuk melegakan sakit dan demam, untuk merangsang muntah, dan merawat patukan ular.

Sesetengah orang menggunakan cowhage secara langsung ke kulit untuk kesakitan sendi dan otot, untuk merangsang aliran darah permukaan dalam keadaan yang melibatkan kelumpuhan, dan untuk merawat sengatan kalajengking.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak kajian yang mencukupi tentang bagaimana cowhage ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa cowhage mengandungi levodopa (L-dopa), yang digunakan untuk merawat penyakit Parkinson.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Cowhage?

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif cowhage atau ubat lain atau herba lain.
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
 • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Peraturan untuk herba tambahan adalah kurang ketat daripada peraturan untuk ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Kelebihan mengambil suplemen herba ini mestilah menimbangkan risiko sebelum digunakan. Sila runding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Cowhage selamat digunakan?

Penyediaan serbuk benih cowhage yang dipanggil HP-200, mungkin selamat untuk kebanyakan orang apabila diambil mulut selama 20 minggu.

Rambut lenggai kacang mungkin tidak selamat apabila diambil oleh mulut atau digunakan terus ke kulit.

Langkah berjaga-jaga & amaran khusus
Kehamilan dan penyusuan susu: Tidak ada maklumat yang boleh dipercayai mengenai keselamatan mengambil cowhage jika anda hamil atau menyusu. Ambil jalan selamat dan elakkan penggunaan.

Penyakit jantung dan saluran darah (penyakit kardiovaskular): Oleh kerana levodopa (L-dopa) dalam cowhage, ia harus dielakkan atau digunakan dengan berhati-hati pada orang yang menghidapi penyakit kardiovaskular. L-dopa sering boleh menyebabkan tekanan darah rendah apabila berdiri (hipotensi orthostatik), pening, dan pengsan. Lebih kurang kerap, L-dopa juga boleh menyebabkan berdebar-debar atau degupan jantung tidak teratur.

Diabetes: Ada beberapa bukti bahawa kulit lembu boleh menurunkan kadar gula dalam darah dan mungkin menyebabkan gula dalam darah menurun terlalu rendah. Sekiranya anda menghidap diabetes dan menggunakan cowhage, pastikan anda memantau gula dalam darah dengan teliti. Dos ubat diabetes anda mungkin perlu diubah.

Gula dalam darah rendah (hypoglycemia): Terdapat beberapa bukti bahawa cowhage boleh menurunkan tahap gula dalam darah dan mungkin membuat gula dalam darah rendah lebih teruk.

Penyakit hati: Cowhage mengandungi levodopa (L-dopa). L-dopa nampaknya meningkatkan tahap bahan kimia dalam darah yang menunjukkan kerosakan hati. Ini mungkin bermakna bahawa cowhage membuat penyakit hati lebih teruk. Sekiranya anda mempunyai penyakit hati, jangan gunakan cowhage.

Kanser kulit yang dipanggil melanoma: Tubuh badan boleh menggunakan levodopa (L-dopa) dalam cowhage untuk membuat pigmen kulit yang disebut melanin. Terdapat beberapa kebimbangan bahawa melanin tambahan ini mungkin menjadikan melanoma lebih buruk. Jangan gunakan cowhage  jika anda mempunyai sejarah melanoma atau perubahan yang mencurigakan pada kulit.

Ulser perut atau usus (penyakit ulser peptik): Terdapat laporan bahawa levodopa (L-dopa) boleh menyebabkan pendarahan gastrousus (GI) pada penderita ulser. Oleh kerana cowhage mengandungi L-dopa, terdapat beberapa kebimbangan bahawa ia boleh menyebabkan pendarahan gastrousus (GI) pada pesakit dengan ulser. Walau bagaimanapun, masalah ini masih belum dilaporkan dengan cowhage.

Penyakit mental: Oleh kerana kandungan levodopa (L-dopa), cowhage mungkin menyebabkan penyakit penyakit mental lebih teruk.

Pembedahan: Memandangkan cowhage boleh menjejaskan tahap gula dalam darah, terdapat kebimbangan bahawa ia mungkin mengganggu kawalan gula dalam darah semasa dan selepas pembedahan. Berhenti mengambil cowhage sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Cowhage?

Kesan sampingan yang paling biasa termasuk loya dan sensasi perut kembung. Kesan sampingan kurang biasa termasuk muntah, pergerakan badan yang tidak normal, dan insomnia.

Kesan sampingan dari persediaan cowhage lain termasuk sakit kepala, pukulan degupan jantung, dan gejala psikosis termasuk kekeliruan, agitasi, halusinasi, dan khayalan.

Rambut lenggai kacang cowhage adalah peradang yang kuat dan boleh menyebabkan gatal-gatal yang teruk, terbakar, dan bengkak.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Tindak balas

Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Cowhage?

Cowhage boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Sila berunding dengan pakar herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Produk yang boleh berinteraksi dengan cowhage termasuk:

 • Ubat untuk kemurungan

Cowhage mengandungi bahan kimia yang boleh merangsang badan. Sesetengah ubat yang digunakan untuk kemurungan boleh meningkatkan bahan kimia ini. Mengambil cowhage bersama ubat-ubatan yang digunakan untuk kemurungan mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius termasuk denyutan jantung yang cepat, tekanan darah tinggi, sawan, kegelisahan, dan lain-lain.

Beberapa ubat-ubatan yang digunakan untuk kemurungan termasuk phenelzine (Nardil), tranylcypromine (Parnate), dan lain-lain.

 • Methyldopa

Cowhage boleh menurunkan tekanan darah. Methyldopa (Aldomet) juga boleh menurunkan tekanan darah. Mengambil cowhage dan methyldopa bersama boleh mengurangkan tekanan darah terlalu banyak.

Antara ubat-ubatan yang digunakan untuk kemurungan termasuk amitriptyline (Elavil), imipramine (Tofranil), dan lain-lain.

 • Guanethidine (Ismelin)

Cowhage boleh mengurangkan tekanan darah. Guanethidine (Ismelin) juga boleh mengurangkan tekanan darah. Mengambil cowhage dan guanethidine bersama-sama boleh menyebabkan tekanan darah terlalu rendah.

 • Ubat antidiabetes

Cowhage mungkin mengurangkan gula dalam darah. Ubat diabetes juga digunakan untuk menurunkan gula dalam darah. Mengambil cowhage bersama ubat diabetes boleh menyebabkan gula dalam darah anda terlalu rendah. Pantau gula dalam darah dengan teliti. Dos ubat diabetes anda mungkin perlu diubah.

Sesetengah ubat yang digunakan untuk diabetes termasuk glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) .

 • Ubat antipsikotik

Cowhage nampaknya meningkatkan kimia dalam otak yang dipanggil dopamin. Sesetengah ubat untuk keadaan mental membantu mengurangkan dopamin. Mengambil cowhage bersama beberapa ubat untuk keadaan mental mungkin mengurangkan keberkesanan beberapa ubat untuk keadaan mental.

Sesetengah ubat untuk keadaan mental termasuk chlorpromazine (Thorazine), clozapine (Clozaril), fluphenazine (Prolixin), haloperidol (Haldol), olanzapine (Zyprexa), perphenazine (Trilafon), prochlorperazine (Compazine), quetiapine (Seroquel), risperidone (Risperdal) , thioridazine (Mellaril), thiothixene (Navane), dan lain-lain.

 • Ubat yang digunakan semasa pembedahan

Cowhage mengandungi bahan kimia yang dipanggil L-dopa (levodopa). Mengambil L-dopa bersama-sama dengan ubat-ubatan yang digunakan untuk pembedahan boleh menyebabkan masalah jantung. Pastikan anda memberitahu doktor tentang produk semulajadi yang anda ambil sebelum menjalani pembedahan. Anda sepatutnya berhenti mengambil cowhage sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pembedahan.

 • Ubat yang digunakan untuk kemurungan

Sesetengah ubat yang digunakan untuk kemurungan boleh melambatkan perut dan usus. Ini mungkin mengurangkan berapa banyak cowhage yang diserap. Mengambil beberapa ubat yang digunakan untuk kemurungan mungkin mengurangkan kesan cowhage.

Penggunaan /Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

Apakah dos Cowhage yang biasa digunakan?

Dos untuk cowhage mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Makanan tambahan herba bukan selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk dos yang sesuai.

Apakah bentuk penyediaan Cowhage?

Cowhage boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

 • Serbuk cowhage
 • Ekstrak cowhage terkurung

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Pelik! Ada Wanita Yang Selalu Cirit-Birit Waktu Haid, Ini Namanya ‘Period Poop!’

  Haid berpotensi menyebabkan kekejangan, perubahan mood dan jerawat. Tetapi, ia juga boleh mendatangkan 'malapetaka' pada sistem pencernaan anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Menyusu Juga Berisiko Alami Dehidrasi? Parents, Kenal Pasti 17 Tanda Ini & Cara Atasinya

  Benarkah bayi juga boleh mengalami masalah kekurangan air? Jika benar, apakah tanda dehidrasi pada anak yang boleh dikenal pasti serta cara mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 16/12/2020 . 3 minit bacaan

  Guna Daun Sirih Untuk Rawat Masalah Rabun? Boleh Percaya Ke?

  Salah satu kebaikan daun sirih ialah ia boleh membantu mempercepatkan kesembuhan luka. Namun, benarkah terdapat khasiat daun sirih untuk mata?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 23/11/2020 . 3 minit bacaan

  Perut Selalu Rasa Tak Sedap Setiap Kali Datang Bulan, Sering Cirit-Birit Atau Sembelit? Ini Solusinya

  Masalah sakit perut disebabkan sembelit, cirit-birit dan kesakitan lain dalam usus adalah perkara biasa yang berlaku sebelum dan semasa haid.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 09/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit asma gangguan pernafasan

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah sembelit selepas menopaus

  SEMBELIT Masalah Lazim Selepas Menopaus! Jadi, Wanita Sila Siap Sedia Dengan 3 Solusi Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan

  Hidung Tersumbat Buat Bayi Tidak Mahu Menyusu? Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan
  sakit apendiks

  Awas, Nyawa Mungkin Melayang Jika Anda Berlengah Rawat Apendiks!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/12/2020 . 3 minit bacaan